Gyepszőnyegünket ápolni tavasszal

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell gyepszőnyegünket ápolni tavasszal?

Gyepszellozteto-gep-kep.jpeg
Ha itt a tavasz, ideje felkészíteni a kertet a nyárra. A gyepszőnyeggel rendelkezők számára kezdődik az ápolás időszaka. Először is, el kell távolítani a tél nyomait, hogy teljes pompával ragyogjon a gyepünk. Vessünk egy pillantást erre a folyamatra!

[szerkesztés] Lépések

 1. Az első lépés a gyepszellőztetés. Miért is fontos ez? A téli hórétegek alatt összegyűlnek az elhalt fűszálak és egyéb növényi hulladékok, a nedves közeg pedig ideális élőhely a különféle mohák számára. Tavaszra ezek az élő és elhalt növények masszív filcréteget képeznek. Ez nem engedi át a vizet a gyökerekhez, de a levegőt vagy egyéb tápanyagokat sem. Ezen felül erősebben gyomosodik, nehezebb gondját viselni.
 2. A gyepszellőztetéshez száraz közeg kell, és legalább 12-14 °C. Ha túl hideg van, nehezebb eltávolítani a kemény réteget. A gyepszellőztető gépek végigkaparják a gyep felszínét, és eltávolítják a gondot okozó növényi hulladékot. Ezt utána természetesen el kell távolítani, hiszen másként kárba vész a munkánk.
 3. Még szellőztetés után is találkozhatunk elsárgult fűszálakkal a kertünkben. Ez azt jelenti, hogy rosszul végeztük a munkánkat? Szerencsére erről szó sincs. A gyep már nincs tele hulladékkal, tehát a gondot a földben kell keresnünk. A talaj összetömörödésével csökken a vízáteresztő képessége, ezért a gyep egyes részei elszáradhatnak. Ennek orvosolása talajlazítással lehetséges. Ha ezt minden évben megtesszük, a kertünk földje egyre kisebb mértékben tömörödik majd.
 4. A talajlazítást mindenképpen gyepszellőztetés után kell elvégezni, hogy ne kerüljön a gép útjába a filcréteg. A talajlazító gép nem bántja az egészséges, puha és rugalmas gyökerű növényeket, de átvágja az öreg, fás gyökérzetet, ezzel eltávolítja az életképtelenné vált növényeket. Természetesen ezután a lépés után is el kell távolítanunk a gyep közül a hulladékot, ellenkező esetben a filcréteg újraképződik.
 5. A tavaszi kertrendezéshez hozzá tartozik a trágyázás is. Ezzel növelhetjük a talaj termőképességét és erősíthetjük növényeinket. A trágya összetételére figyelnünk kell, a növényeink igényeihez kell igazodnunk. Használhatunk komposztot, istállótrágyát vagy műtrágyát is, de a lótrágya használata nem ajánlott. Noha sokan esküsznek rá, a trágyában lehet lótücsök (lótetű) is, ami előszeretettel eszi meg a növények gyökereit.
 6. Ezekből a gépekből kaphatunk benzines és elektromos gépeket is, sőt, akkus szerkezetekkel is találkozhatunk a boltokban. Az elektromos típus csendesebb és környezetbarát, kis kertekhez kifejezetten ajánlott. Fenntartása könnyű és olcsó, ugyanis nem kell benzint tisztítanunk róla, az áram pedig olcsóbb a benzinnél. A benzines gépeket általában nagyobb teljesítménnyel társítják, ezért a nagyobb területű gyepszőnyegekhez ajánlják. Nagy előnye, hogy nem kell zsinórokkal bajlódnunk, szabadon kószálhatunk vele a kert bármely részében. Az akkus gépek ötvözik a két előbbi típus jellegzetességeit: árammal működnek, de nincs zsinórjuk.

[szerkesztés] Tippek

 • Gyepszellőztetés előtt 1-2 héttel érdemes a gyepet mohairtóval kezelni, így könnyebben eltávolíthatjuk majd a filcréteget. Több centiméter vastagságú rétegnél már mindenképpen érdemes ezt végrehajtani.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kertigépek (pl. gyepszellőztető, talajlazító)
 • Kerti szerszámok
 • Trágya (műtrágya, istállótrágya, komposzt)
 • Mohairtó


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A gyep hajlamos a ritkulásra, ezt is orvosolhatjuk: a szellőztetés és talajlazítás után felülvetéssel erősíthetjük a gyepünket. Az ilyenkor elvetett magok jó eséllyel kikelnek és szebbé teszik a kertünket.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell