Gyantázni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell gyantázni?

Gyanta.jpg
A szőrtelenítésnek ma már számos fajtáját használhatjuk, kezdve a különböző haboktól, a borotván át, egészen a gyantáig és a végleges szőrtelenítésig. Ebben a cikkben a gyantázás helyes lépéseit vázoljuk, mely tény is való, hogy nem fájdalommentes, de ha jól csináljuk egyáltalán nem vészes. Ráadásul viszonylag tartós, mondjuk a borotvához képest, a szálak sem erősödnek meg tőle, sőt egyes területeken teljesen ki is ritkulhatnak. A másik érv, melyet fel szoktak hozni ellene, hogy állandóan kozmetikushoz járni drága és macerás, pedig a gyantázás otthon is gond nélkül elvégezhető, és pár praktikával egészen gazdaságossá is tehető.

[szerkesztés] Lépések

 1. Milyen gyanták közül választhatunk? Próbálkozhatunk hideg és meleg gyantával egyaránt. A metódus nagyjából ugyanaz, melyet a további lépések tartalmaznak, annyi különbséggel, hogy a hideggyanta csíkokat csak fel kell helyezni és le kell húzni, nincs szükség hozzájuk külön patronra és melegítésre. Ez viszont a tapasztalatok szerint kicsit kevésbé hatékony, ezért most a meleg gyantával foglalkozunk elsősorban.
 2. Mit kell beszereznünk az otthoni gyantázáshoz? Vegyünk egy mikrohullámú sütőben vagy vízben melegíthető gyantapatront. Az azulénes változat több szempontból is praktikusabb, egyrészről kevésbé irritálja a bőrt, másfelől pedig zöld színe miatt jobban észrevehető a bőrön, így biztosabb, hogy le is szedjük onnan, és nem hagyunk ki területeket a gyantázás közben. Szerezzünk be még gyantalehúzó csíkokat, hintőport és hűsítő gélt vagy olajat! Ha mindez megvan neki is láthatunk.
 3. Melegítsük fel a gyantát! Ezt megtehetjük mikrohullámú sütőben is, de akkor kezdetben ne a max. időre állítsuk, nehogy elpattanjon a gyanta! Az ideális időt a doboz hátulján lévő használati utasításon találjuk általában, ami kb. 2-3 perc melegítési időt szokott javasolni. Vagy meleg vízbe is beletehetjük, és abban is felmelegíthetjük, ilyenkor tegyünk fedőt is a vízre, hogy egyenletesen melegedjen át a gyanta! Amikor kivesszük a patront, mindkét esetben a tetején lévő, általában fehér műanyag résznél fogjuk meg először, ahol nem égetheti meg a kezünket! A gyanta hőmérséklete akkor ideális, ha folyós, de nem teljesen folyékony, és olyan meleg, hogy a kezünk elbírja, miközben megmarkoljuk.
 4. Hintőporozd be a lábad! Mivel a gyantázott felület nem lehet nedves vagy zsíros, ezért érdemes a gyanta felkenése előtt kicsit behintőporozni a lábat, így jobban beleragadnak a szőrszálak a gyantába, és kevésbé fájdalmasan, de eredményesen eltávolíthatók lesznek.
 5. Kend fel a gyantát! A gyantát a szőr növekedésével megegyező irányba kenjük fel egy rétegben, úgy hogy ne hagyjunk ki egy részt sem! Ha kezdők vagyunk, először csak kis területre kenjük fel a gyantát, és azon próbáljuk ki! De ha már profik vagyunk, nyugodtan kenjük be az egész gyantázandó felületet egyszerre, nem baj, ha addig kicsit hűl a gyanta a testen, annál jobban leszedi majd a szőrt! De azért arra vigyázzunk, hogy ne száradjon meg nagyon, mert akkor darabokban fog lejönni, ami jóval fájdalmasabb is.
 6. Tedd rá a lehúzó csíkot! A lehúzó csíkot helyezzük fel, és a szőr növekedésével megegyező irányba simítsuk végig 3-szor, 4-szer, hogy biztosan jól beleragadjon a szőr a gyantába!
 7. Rántsd le a csíkot! Tény, hogy ez a legkellemetlenebb rész, de ha jól csináljuk egyáltalán nem vészes. A trükk, hogy a szőr növekedésével ellentétes irányba húzzuk le a csíkot, miközben ennek ellent tartva feszítjük a bőrünket, hogy ne tépjen annyira a gyanta. Tehát, ha lefelé nő a szőr a lábadon, akkor alulról felfelé kell meghúzni a csíkot, és lent, ahol elkezded húzni, lefelé húzva fogd meg a bőrödet! A lehúzás másik fontos része, hogy ne függőleges legyen a rántás, hanem vízszintes a testrész irányával párhuzamos! Tehát ha lefelé lóg a lábad függőlegesen, akkor a fejed felé húzd inkább a csíkot! Ha mindenhol felkented, és le is húztad a gyantát, tehát egy felesleges szőrszál sem maradt rajtad, akkor nincs más hátra, mint az utómunkálatok!
 8. Olajozd be magad vagy kend be hűsítő géllel a gyantázott felületet! Ha nem különösebben érzékeny a bőröd, akkor a kicsit ragadós érzés megszűntetése érdekében elég, ha bármilyen olajjal, például masszázs olajjal, vagy közönséges konyhai napraforgó olajjal bekened a gyantázott felületet, vagy használhatsz sebbenzint is! Ha viszont piros pöttyök jelentek meg rajtad, akkor érdemes speciális gyantázás utáni géllel kezelni a felületet!

[szerkesztés] Tippek

 • Ha valahova odacsöppent a lakásban a gyanta, vagy csak egyszerűen a testedről akarsz eltávolítani egy kis maradékot, akkor sebbenzinnel tedd. Ezt a gyógyszertárban tudod beszerezni potom árért, de vigyázz mindig jól zárd be az üveget, mert könnyen párolog!
 • Ha most próbálod ki először a gyantázást, akkor a lábad térd alatti részével kezd! Ez viszonylag nagy és kevéssé érzékeny terület a gyakorláshoz.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • gyantapatron
 • lehúzó csík
 • hintőpor
 • sebbenzin
 • hűsítő gél vagy olaj
 • mikro vagy meleg víz edényben
 • gyakorlás

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A gyantázás egyik hátrányai közé tartozik, hogy meg kell várni míg újra megnő a szőrszál, mivel csak 3 mm feletti szőrszálak esetén van értelme a gyantázásnak. Az ideális hosszméret 5-6 mm, ezzel a hosszúsággal érhető el a legszebb eredmény.
 • Ne legyen túl forró a gyanta! Ha túlságosan folyik, szinte magától kicsordul a patronból, akkor várjunk egy kicsit, míg lehűl, mivel könnyen megégetheti bőrünket. De ne várjunk túl sokat, mert ha megszilárdul, már nem tudjuk használni!
 • Az érzékeny bőrűek jobban teszik, ha kozmetikussal szedetik le a magukat, mert az allergiás bőrduzzanat lényegesen enyhébben jelentkezik, ha gyantázás előtt és utána szoftlézerrel kezelik a bőrt.
 • A gyantázást követően a bőrt pár napig intenzívebben kell védeni a napsugaraktól, különösen a bajusz, az arc területét, mert erős napfény hatására barna festékfoltok keletkezhetnek. Tehát pár napig a szolárium is tilos!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka