Gyakornoknak jelentkezni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell gyakornoknak jelentkezni?

Trainee.jpg
A mai felsőoktatási rendszer célja, hogy a hallgatóknak lehetőségük legyen gyakorlatban hasznosítható, magas szintű szakmai ismeretek megszerzésére, amit a munkaerőpiac is elismer. Ezt támogatja a kötelező szakmai gyakorlat elnevezésű rendszer, amely megszerzése a diploma kiadásának előfeltétele, így a képzési idő alatt a teljesítése kötelező. Ahhoz, hogy megfelelő gyakorlati helyet találjunk, ismerünk kell az általunk választott piacot és annak a követelményeit is. Cikkünkkel segítséget nyújtunk, hogyan találd meg álmaid gyakornoki helyét!

[szerkesztés] Lépések

 1. Tisztázzuk, hogy milyen terület érdekel minket! Legelső lépésünk az legyen, hogy a tanulmányainkhoz és elképzeléseinkhez képest a legmegfelelőbb területet találjuk meg, ahol szívesen gyakorlatoznánk és dolgoznánk. Ezért fontos, hogy körülnézzünk a szakterületünkön működő cégek között, hogy milyen profillal és tevékenységi körökkel rendelkeznek. Így határozottan el tudjuk majd dönteni, melyik szakterületet, és azon belül mely részterületet pályázzuk meg.
 2. Készítsünk önéletrajzot és motivációs levelet! Ahhoz, hogy jelentkezni tudjunk gyakornoki programokra, feltétlen szükséges rendelkeznünk egy (szakmai) önéletrajzzal és egy motivációs levéllel, amiben részletesen leírjuk az elképzeléseinket a jövőbeli pályánkkal, munkahelyünkkel és elképzeléseinkkel kapcsolatosan.
 3. Keressük fel az iskolánk tanulmányi osztályát! Minden felsőoktatási intézményben működik tanulmányi osztály, ahol számos szakmai gyakorlati pozícióval várják a tanulókat. Feltétlen keressük fel ezen osztályokat, ahol otthagyhatjuk az önéletrajzunkat, amit e-mail formájában is küldjük el az intézetek számára, hogy értesíteni tudjanak minket bármikor. Illetve tartsunk állandó kapcsolatot a tanulmányi referenssel, aki rendszerint tájékoztatni tud minket a lehetőségekről.
 4. Regisztráljunk internetes állásportálokra! Számtalan online állásportál már rendelkezik külön szakmai gyakorlati vagy gyakornoki részleggel a weboldalukon. Érdemes pár ilyen portálra regisztrálni, feliratkozni különféle hírlevelekre, melyek segítségével napi szinten friss és aktuális gyakornoki pozíciókról kaphatunk információkat. Ráadásul beállíthatjuk, hogy a szakterületünkhöz megfelelő ajánlatokat kaphassunk. Az alábbi honlapokon biztosan találhatunk gyakornoki pozíciókat: Profession.hu, CVonline, Gyakornok.com, Gyakornokvadász.hu.
 5. Menjünk el állásbörzékre! Egész évben, főként tavasszal és ősszel rendeznek több helyszínen, egyetemeken és főiskolákon karrierbörzéket, ahol lehetőségünk nyílhat megismerkedni rengeteg céggel, így kellő információ birtokában és a személyes kontaktus varázsának kiaknázásával előnyhöz juthatunk. A nagyobb egyetemek és főiskolák börzéin rendszerint az iskola szakjaihoz igazodva hívják meg a cégek képviselőit, így a saját szakterületünknek megfelelően válogathatunk a lehetőségek között.
 6. Jelentkezzünk a karrier-, gyakornoki- és trainee-programokra! A karrier- és menedzsment trainee-programok, a diploma előtt állók vagy már némi tapasztalatot szerzett pályakezdők lehetőségei lehetnek. A karrierprogramok elsősorban szakmai irányultságúak, a menedzsment trainee-programok viszont a belső vezetői utánpótlást szolgálják. A gyakornoki programoknál a nagyobb cégek általában előre tudják, melyik pozícióban lesz majd igény friss diplomás szakemberekre, ezért a kiválasztás célirányosan történik. A cégekhez jelentkezők közül Assessment Centerrel (AC) választják ki a legmegfelelőbb jelölteket, akiktől egy nyelv (általában angol vagy német) tárgyalási szintű aktív tudását is megkövetelik. Rendszerint fél- és egyéves programokat indítanak, ahol teljes betekintést, gyakorlatot szerezhet a gyakornok az egész cég működésében, valamint minden cégen belüli területen, részterületen jártasságot szerezhet. A program végén a cégektől állásajánlatot is kaphatunk.
 7. Legyünk vállalkozóak, keressünk fel cégeket mi magunk! Amennyiben teljesen határozottan tudjuk, milyen területen szeretnénk gyakornokként elhelyezkedni, és tudjuk, hogy mivel foglalkoznánk szívesen, akkor ne várjunk másokra, lépjünk mi magunk. Érdemes kinyomtatni néhány önéletrajzot és személyesen felkeresni a nekünk megfelelő cégeket. Lehetőség szerint nézzünk utána, hogy a cégnél ki az illetékes munkaügyi felvételben, ki a HR-es, és próbáljuk személyesen őt megkeresni. Ezen kívül próbálkozzunk még az interneten más cégeknél is, akiknek küldjünk érdeklő e-mailt, és a levél mellé csatoljuk az önéletrajzunkat, valamint motivációs levelünket.


[szerkesztés] Tippek

 • Érdemes mindenhol otthagyni az önéletrajzod, amely tartalmazza az elérhetőségeidet és az aktuális tanulmányaidat.
 • Mutatkozz be és beszélgess személyesen az állásbörzéken a HR-esekkel, hogy jó benyomást kelts bennük.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Önéletrajz, motivációs levél
 • Cégek, HR-esek
 • Internet
 • Állás- és karrierbörzék


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne beszéljünk túl sokat, és ne szépítsünk semmit se, főként ne hazudjunk.
 • Legyünk mindig lényegre törőek, határozottak, komolyak, céltudatosak és illedelmesek.
 • Mindig elegánsan öltözzünk fel!
 • Légy mindig naprakész és tájékozott, főleg a szakterületeden.
 • Ne direkt, de óvatosan azért kérdezzünk rá, hogy jár-e a gyakornokoknak valamilyen jelképes fizetés.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező