Greslapot választani kültérre

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell greslapot választani kültérre?

Greslap-kivalasztasa-kulterre-hk.jpg

Óriási szín-, minta-, és formaválasztékban kapható, anyagának köszönhetően pedig széleskörűen alkalmazható a greslap. Mindezekkel együtt érdemes odafigyelni néhány fontos szempontra, hogy a kiválasztott és kültérre szánt burkolat ne csak szép, illetve ízléses, de praktikus és tartós is legyen!

[szerkesztés] Lépések

 1. Csúszásmentesség: Greslapokkal szinte bárhol találkozhatunk: közterületektől kezdve, lakásokon át, egészen az irodákig. Ha kültérre szánjuk, akkor egyike a fontos paramétereknek a csúszásmentességi fokozat. Ez a faktor jelzi, hogy mennyire csúszós, illetve nem csúszós egy felület. Minél nagyobb egy lap csúszásmentességi fokozata, annál jobban használható kültéren vagy épp teraszon. Ezzel együtt persze azt is érdemes megemlíteni, hogy a csúszásmentességi fokozat növekedésével a greslap tisztán tartására fordított energia is növekszik, hiszen a felület érdességében jobban megmarad a szennyeződés. A csúszásmentességi faktort egy R9-től R13-ig terjedő skálán mérik, csúszásmentesség szempontjából az R13-as kategória a legjobb.
 2. Kopásállóság: Vedd figyelembe, hogy milyen gyakran fogsz közlekedni a kiszemelt felületen, milyen mértékben lesz terhelésnek, s ezzel együtt kopásnak kitéve az adott felület. Kültéri burkolat esetében különösen ajánlott nagy kopásállóságú greslapot választani, amely kémiailag és mechanikailag is rendkívül ellenálló. A greslapok kopásállóságát – ami nem egyezik meg a karcállósággal – az ún. PEI-skálán mérik.
  • PEI I: Alacsony kopásállóságú lapok, kültéren egyáltalán nem ajánlott, beltéren is inkább csak falak burkolására használják.
  • PEI II: Kültérre ez a kategória sem ajánlott, mert akár a keménytalpú cipő is kárt okozhat benne.
  • PEI III: Közepes igénybevételre lett tervezve, de kültérre nem ajánlott.
  • PEI IV: Beltér tekintetében általában bármely helyiségben megállja a helyét, de kültérre fokozott igénybevétel esetén még ez sem ajánlott.
  • PEI V: Ezek a legkeményebb lapok, amiket általában nagy forgalmú helyiségekbe tesznek, kültérre bátran alkalmazhatók.
 3. Fagyállóság és vízfelvevő képesség: A greslap lényegében egy kőporcelánlap. Mint minden más kerámiaárut, a greslapokat is agyag, homok és más természetes anyagok keverékéből állítják elő. Előfordul, hogy díszítő, esetleg színező anyagként természetes kövek őrleményeit keverik az alapmasszába. A greslap vízfelvevő képessége ugyanakkor 0,5% alatt van, ez a legalacsonyabb érték a kerámialapok között. Ennek köszönhetően nem árt neki az eső, valamint rendkívül fagyálló is.
 4. Kinézet és forma: Ahogy a bevezetőben is jeleztük, greslapokból óriási a választék. A szín, mintázat, illetve méret kapcsán érdemes további szempontokat figyelembe venni. Az elegáns hatás általában a nagyobb méretű lapokkal érhető el. Színvilág tekintetében célszerű a környezethez passzoló lehetőségekben gondolkodni. Greslapokból létezik ezenfelül még mázas, illetve anyagában színezett, mázatlan változat – kültérre leginkább ez utóbbit javasoljuk, amelyet burkolás után azonnal impregnálni szükséges.


[szerkesztés] Tippek

 • Greslap vásárlásakor legalább 10-15%-kal nagyobb mennyiséggel érdemes számolni, mint amekkora a burkolásra váró felület.
 • Mindig ellenőrizzük a dobozokon a gyártási kódot és színkódot, amiből megtudhatjuk, hogy mikor készült a greslap, így valóban ugyanolyan árnyalatú lapokat kapunk. Ha bármi problémát észlelünk, azonnal jelezzük azt a kereskedő felé!
 • A tisztításhoz jó burkolattisztító szereket kaphatunk a szakáruházakban, de enyhén lúgos vagy semleges tisztítószerrel is tisztíthatjuk a greslapokat.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Greslap
 • Burkolandó felület
 • Szakember a lerakáshoz


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A greslapokat tartalmazó dobozok felbontásakor ellenőrizd a minőséget! Ha eltérést találsz, azonnal jelezd! A csomagolást feltétlenül őrizd meg, mert minden fontos információ megtalálható rajta!
 • A mázatlan greslapokat fontos impregnálni, így tartósabbak lesznek, és sokkal könnyebb tisztítani is őket.
 • Lerakás előtt mindig ellenőrizni kell a lapokat, hiszen burkolás után már nehézkessé válik a reklamáció intézése.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell