Greslapot választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell greslapot választani?

Greslap-jarolap-valasztas-bauhaus.jpg
Miért pont greslap? Egyrészt rendkívül mutatós és elegáns, kiváló minőségű burkolólap, másrészt kemény és ellenálló, nem árt neki a tűz és a fagy sem, mert alacsony vízfelvevő képességgel rendelkezik. Most nézzük át, hogyan választhatjuk ki az ideális greslapot!

[szerkesztés] Lépések

 1. A greslapoknak két fajtája létezik, a mázas és a mázatlan, anyagában színezett kerámialap. Mindkettőt használhatjuk padlóra és falra is, de oda kell figyelnünk a kopásállóságra. Ezt a mutatót egy 1-től 5-ig terjedő skálán mérik.
 2. PEI I: Alacsony kopásállóságú lapok, inkább falakra használhatjuk őket, például a fürdőszobában.
 3. PEI II: Kis igénybevételű szobába rakjuk le, aminek nincs közvetlen kültéri csatlakozása. A puhatalpú lábbelik nem tesznek kárt benne, de a kemény cipőtalpak alatt hamar elkopik. Rakhatjuk például fürdőszobába vagy hálóba is, ahová nem mennénk be cipővel.
 4. PEI III: Az ilyen besorolású lap már a közepes igénybevételű szobákba is jó, mint például a nappali.
 5. PEI IV: Bármely helyiségben megállja a helyét, folyosón és fedett teraszon is, ahol sokat járkálunk.
 6. PEI V: Ezek a legkeményebb lapok, általában nagy forgalmú helyiségekbe teszik, mint a kiállítótermek, boltok és szállodák.
 7. Ha szeretnénk elegáns hatást kelteni a szobában, válasszunk minél nagyobb lapokat, ugyanis minél kevesebb fugát talál a szemünk a földön, annál esztétikusabbnak érzékeli a teret. Gyenge megvilágítású helyiségekbe mindenképpen világosabb színárnyalatot válasszunk!
 8. A konyha egy különleges hely, mert itt főzés közben mindenféle szennyeződéssel találkozunk a padlón. Érdemes ezért ide mázas greslapokat letenni, mert ezek könnyen tisztíthatók.
 9. A kültérre és lejtős felületre szánt greslapok kiválasztásánál fontos szempont a lapok csúszásmentessége. Ezt a faktort egy R9-től R13-ig terjedő skálán mérik, napjainkban egyre több gyártó bevizsgáltatja erre a műszaki tulajdonságra is a termékeit. Az R9-es csúszásmentességi kategória már egy jónak számít. Ha egy lapnak nincs R-értéke, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a burkolólap felülete csúszós lenne, sokszor inkább arról van szó, hogy a gyártó egyszerűen nem vizsgáltatja be a lapjait. (Ez leginkább a mázas kerámialapokra vonatkozik.) A balesetbiztonságon felül a tisztíthatóság is fontos tényező a burkolatválasztáskor, ezért nem ajánlott az indokoltnál nagyobb R-értékű lappal burkolni.
 10. Érdekes tény, hogy csak a greslap alkalmas tökéletesen kültéri burkolásra. Tehát, ha a teraszra vagy a kertbe szeretnénk ízléses padlót készíteni, ne is keressünk tovább! A vízfelvevő képessége 0,5% alatt van, ez a legalacsonyabb érték a kerámialapok között. Ennek köszönhetően nem árt neki az eső, valamint fagyálló is.


[szerkesztés] Tippek

 • Rendeléskor legalább 10-15%-kal több mennyiséggel érdemes számolni, mint amekkora a burkolásra váró felület.
 • Aki nem biztos a dolgában, inkább rendeljen többet, mert az előállítási folyamatok lehetetlenné teszik, hogy kétszer ugyanolyan színtónussal rendelkező greslapot tudjunk rendelni. Mindig ellenőrizzük a dobozokon a gyártási kódot, amiből megtudhatjuk, hogy mikor készült a termék, ezáltal valóban ugyanolyan árnyalatú lapokat kapunk. Ha bármi problémát észlelünk, azonnal jelezzük a kereskedő felé!
 • A mázatlan greslapokat érdemes impregnálni.
 • A tisztításhoz jó burkolattisztító szereket kaphatunk a szakáruházakban, de enyhén lúgos vagy semleges tisztítószerrel is tisztíthatjuk a greslapokat.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Szakember


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A dobozok felbontásakor ellenőrizzük a lapok minőségét, és azonnal jelezzük, ha bármi panaszunk lenne rájuk. A csomagolást feltétlenül őrizzük meg, mert minden fontos információ megtalálható rajta.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell