Google AdWords kampány költségeit csökkenteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a Google AdWords kampány költségeit csökkenteni?

Spórol.jpg
Az AdWords kampányon belül két féle költségszámítási lehetőség közül választhatunk a CPC alapú elszámolásból, amely esetében kattintásonként fizetünk, az egy kattintás összegét pedig a kulcsszavanként határozza meg az AdWords rendszere. A másik variáció a CPM alapú fizetés a tartalmi hálózaton futó kampányok esetében, amikor is ezer megjelenés után kell fizetni. De mitől függ, hogy mennyi az AdWords kampányunk költsége, és hogyan tudjuk csökkenteni?

[szerkesztés] Lépések

 1. Mi az a max CPC? A max CPC, amit a hirdető egy kulcsszó esetében beállíthat, hogy egy átkattintásért maximum ennyit hajlandó fizetni. A hirdetések rangsora a kereséseknél azonban nem csak a max CPC alapján határozódik meg, hanem elsősorban a minőségi mutató alapján, melynek többek között részét képezi a kulcsszavak relevanciája, a hirdetésszövegek minősége és az érkező oldal megfelelősége is. Ezek alapján kialakul a hirdetési versenyben egy átlagpozíció, amelyben a hirdetéseink megjelennek és az átlag CPC összege, mely megfelelő beállítások mellett jóval alacsonyabb is lehet, mint a maximálisan beállított CPC. Ez az átlag CPC összeg az, amit egy átkattintásért ténylegesen fizetnünk kell.
 2. Javítsuk a minőségi mutatót! Ezt legegyszerűbben a kulcsszavak pontos célzásával, releváns hirdetésszövegek megadásával és megfelelő érkező oldalak beállításával tehetjük meg, melynek tartalmában illeszkednie kell a hozzá kapcsolt kulcsszavakhoz és hirdetésszövegekhez.
 3. Csak releváns kulcsszavakra hirdessünk megfelelő célzási beállítások mellett! A legtöbb felesleges költséget azok az átkattintások termelik a kampányban, melyek olyan látogatóktól származnak, akik az oldalunkra érve rájönnek, hogy nem is ezt keresték, ezért azonnal vissza is kattintanak. Ennek mértékét a visszafordulások aránya jelzi a Google Analytics-ben. A visszafordulások arányát a Google AdWords rendszere is érzékeli, és magas arány esetén ez rontani fogja a kampány összteljesítményét. Erre példa, ha mondjuk tetőcserépre hirdetünk, és megadjuk a cserép kulcsszót önmagában, mivel ilyenkor a virág cserépre keresők számára is megjelennek hirdetéseink. A nem releváns találatok kiszűrésének hasznos módja lehet általános egyezés (cserép) helyett kifejezésegyezést (“tetőcserép”) vagy pontos egyezést ([tetőcserép]) használunk. Vagy megadhatunk kizáró kulcsszavakat a kampányunkban (-virág).
 4. Írjunk pontos és releváns hirdetései szövegeket! A másik eszköz, amivel kizárhatjuk a nem releváns kattintásokat, melyek eredmény nélkül növelik kampányunk költségét, ha pontos és informatív hirdetési szövegeket helyezünk el a kampányban. Így ha a kulcsszavak alapján mégis megjelenne olyanok számára a hirdetésünk, akik nem releváns célcsoport számunkra a pontos hirdetési szövegből már kiderül számára, hogy ez nem az, amit keresett, így talán nem kattintja le a hirdetésünket!
 5. Állítsunk be megfelelő földrajzi célzást! Az ablakon kidobott pénz tipikus esete a rossz földrajzi célzással beállított kampány, mellyel számtalan olyan kattintásért fizetünk, ami biztosan nem hoz számunkra bevételt. Például, ha egy Győr és környékén kiszállítást vállaló étterem nem állítja megfelelően a Győr és környéki területi célzást, akkor könnyen megeshet, hogy Budapesten éttermi házhozszállítást kereső ember talál rá a hirdetéseire, kattintja le, azaz növeli költségeit, majd fordul vissza az oldalról, amikor rájön, hogy egy győri étteremről van szó. A területi célzás az IP-cím segítségével határozza meg az internetező helyét, de egy győri célzás nem jelenti azt, hogy elveszítjük azt a potenciális pesti ügyfelet, aki a jövő heti győri nyaralásához keres éttermet, mivel, ha a keresését úgy adja meg, hogy az tartalmazza a Győr kulcsszót is, akkor a győri célzású hirdetések is megjelennek számára.

[szerkesztés] Tippek

 • Határozzuk meg, hogy mennyit ér meg nekünk egy konverzió! Ahhoz, hogy reális képet kapjunk, hogy mennyi a túl sok és a kevés az AdWords kampányunk költségeit illetően, érdemes üzletileg meghatároznunk, hogy a vállalkozásunknak mennyit ér meg egy konverzió. Konverziónak tekintjük például a hírlevélre való feliratkozást, ajánlatkérést vagy esetleg konkrét megrendelést a honlapon keresztül. A termékünk vagy szolgáltatásunk árától függően, és abból a számból kiindulva, hogy hány ajánlatkérésből lesz valódi üzlet, könnyedén meghatározhatjuk, hogy mennyit ér meg számunkra egy konverzió. Ha beállítjuk a kampányunkban a konverziókövetést a havi átlagos konverziószámok alapján kiszámíthatjuk, hogy mennyi az ideális havi kampányköltség.
 • Az ajánlattételi beállítások segítségével beállíthatjuk, hogy a napi költségkeretünkbe beleférő kattintásokat hogyan állítsa be a rendszer.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • AdWords fiók
 • Szakértő segítség

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Kerüljük el az irreálisan magas költségeket! A napi költségkeret segít korlátozni az AdWords kampányunk havi költségeit, hogy semmiképp se fordulhasson elő, hogy a vártnál több költségünk keletkezik. A napi költségkeretben limitálhatjuk a naponta elköltött összeget, ami annyit jelent, hogy amennyiben ez az összeg kifutott a hirdetéseink a továbbiakban nem jelennek meg az internetezők számára. Az előző időszakok statisztikái alapján minimális eltéréseket tehet a rendszer (+/-20%), de összességében egy napi 800 forintos költségkeret mellett egy 30 napból álló hónap összes költsége nem haladhatja meg a 30*800= 24 000 forintot. Amennyiben a költségkeret miatt nem jelennek meg a hirdetéseink azt a kampányok lapon az állapot oszlopban jelzi a rendszer (költségkeret által korlátozva). Ekkor eldönthetjük, hogy megér-e nekünk ennél több pénzt havonta a még több megjelenés és várható kattintás.
 • Ügyeljünk rá, hogy ne fogyjon le a költségkeret a számlánkról! A Google AdWords-ben számos értesítési funkciót be lehet állítani, köztük a költségkeretre vonatkozóan is, amit érdemes észben tartani, és időben pótolni a lefogyó összeget, mivel pár napba telhet az átutalt összeg rendszeren való átfuttatása, és abban az időszakban nem fognak megjelenni a hirdetéseink. Tehát még az előtt töltsük fel a keretünket, mielőtt az teljesen lefogyna!
 • Soha ne keressünk rá és kattintsuk le a saját hirdetéseinket! Sokan ellenőrzés céljából beírják a keresőbe a kulcsszavaikat, hogy meggyőződhessenek róla, hogy hirdetésük megjelenik a rendszerben, majd lekattintják, hogy biztosak legyenek benne, hogy jó helyre visz a link! Ez az ablakon kidobott pénz tetőfoka. A Google AdWords hirdetési rendszere számtalan lehetőséget biztosít az admin felületen belül annak ellenőrzésére, hogy hirdetéseink hol és milyen kulcsszavakra jelennek meg, és milyen linkekre vezetnek, köztük az Eszközök és elemzés menüponton belül elérhető Hirdetéselőnézet funkció.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell