Gondozni az ázsiai boglárkát

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell gondozni az ázsiai boglárkát?

boglarka
A messziről származó Ranunculus asiaticus, azaz az ázsiai boglárka egyre népszerűbb, számos kertben, udvarban találkozhatunk vele. A boglárkafélékkel rokon, azonban mutatós, nagy és telt virágával egészen más formát képvisel. Ez a sok száz fátyol vékony sziromból álló virág nem igényel túl sok gondozást, látványát egész tavasszal élvezhetjük. Általában cserepes növényként árulják virágüzletekben, de vágott virágként is jól mutat csokorban vagy virágdekorációban.

[szerkesztés] Lépések

  1. Hova ültessük? A boglárka hagymás növényként részlegesen fagytűrő, karomszerű gumói jól viselik a hideget. Tehát nyugodtan ültessük ki a szabadba, lehetőleg jó vízelvezetésű, tőzeg alapú talajba. A növény a félárnyékos helyet is kedveli, de legjobb számára a napsütötte és széltől védett hely.
  2. Hogyan öntözzük? A boglárka szereti, ha a töve száraz, a gyökere pedig nyirkos, ezért mérsékelt öntözése ajánlott.
  3. Hogyan ápoljuk? Ha jó minőségű földbe ültettük a boglárkát, akkor nem igényel tápoldatozást. Különösebb betegsége sincs, ha esetleg megfeketednének a szirmai és a levelei, akkor valószínűleg a szél tett benne kárt.
  4. Mi a teendő vele nyár végén/ősszel? Miután a boglárka levelei elszáradtak, vegyük ki a földből és tároljuk száraz tőzegben, 10-13°C-os hőmérsékleten. A következő tavasszal ültessük el a gumón található karmokkal lefelé.

[szerkesztés] Tippek

  • Ha cserépben tartjuk, akkor célszerű évente átültetni jó vízelvezetésű, tőzeg alapú talajba, amelyhez akár durva homokot is keverhetünk.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • ázsiai boglárka
  • megfelelő talaj vagy virágföld
  • cserép

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ne vigyük túlzásba az öntözését!
  • Minden része mérgező!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Tearose Decoration