Gondozni a kankalint

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell gondozni a kankalint (primulát)?

Primula-gondozas.jpg

A tavaszi kankalin (latin nevén: primula) az év első virágai közé tartozik. Nagyon sokféle színváltozatban kapható már a tél végétől, ezért nőnapra, húsvétra is sokan vásárolják. Ha az alábbi lépéseket követve ápolod a primulát, sokáig felvidítja a környezetedet.

[szerkesztés] Lépések

 1. A tél végén vásárolt, virágzó cserepes kankalint tedd hűvös, de ugyanakkor világos helyre. Lakásban a legjobban egy fűtetlen szobában vagy két ablak között érzi magát, de rakhatod a lépcsőházba vagy a bejárati ajtó elé is. Az ideális hőmérséklet számára a 10-15 fok. Az enyhébb fagyokat jól viseli, így február végétől a szabadban – balkonon, gangon vagy az ablakban – is tarthatod.
 2. A primula szereti a párás környezetet, ezért földjét ne hagyjuk teljesen kiszáradni – viszont az sem tesz neki jót, ha állandóan pang alatta a víz. Legjobb, ha hetente többször öntünk rá kisebb mennyiségű vizet.
 3. Ha a kankalin virága kezd elöregedni, egy éles késsel vagy ollóval vágd le egészen a szár tövénél. Ez serkenti az új virágok növekedését.
 4. Ha sárguló levelet látsz a primulán, azt is tőből távolítsd el.
 5. Ha már nem hoz több virágot, ültesd át a kankalint egy nagyobb cserépbe, vagy – lehetőség szerint – a kert egy árnyékos pontjára, például lombhullató fák, bokrok alá. Ügyelj rá, hogy a meleg, tűző nyári nap ne érje.
 6. A kiültetés utáni első télen takarni kell, hogy ne fagyjon el. Később, amikor már edzettebb a növény, a takarást is elhagyhatod. Ideális körülmények között a kankalin minden tavasszal kihajt és virágokat hoz.
 7. Ha ismét szeretnél a lakásban gyönyörködni a virágzó primulában, még szeptemberben ültesd át cserépbe, de tartsd a szabadban a keményebb fagyok beálltáig. Ekkor vidd fedett, de hűvös helyre, és minimális öntözés mellett, alacsony hőmérsékleten tárold. Januártól kezd emelni a vízadagot, és fokozatosan a magasabb hőmérséklethez is elkezdheted hozzászoktatni. Így újra megjelennek rajta a bimbók.

[szerkesztés] Tippek

 • Mivel a cserepes primulák többségét üvegházban nevelik, fontos, hogy fokozatosan szoktasd hozzá új környezetéhez.
 • A kankalin virága ehető, megszárítva pedig immunerősítő főzetet készíthetünk belőle.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Hűvös, de világos hely
 • Víz
 • Később egy nagyobb cserép vagy hely a szabadban

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha a kankalin elkezd kókadni, azonnal állítsd vízbe! Így még jó eséllyel magához tér, és tovább gyönyörködhetsz a virágaiban. Ugyanakkor figyelj jobban az öntözésére.
 • Levelének érintése bizonyos esetekben allergiás reakciót válthat ki, ezért kisgyermektől tartsuk távol, érzékeny bőrűek pedig inkább kesztyűben nyúljanak hozzá!
 • Erdős domb- és hegyoldalakon hazánkban is megtalálhatók a kankalin vadon élő példányai. Ezek azonban többnyire védettek! Ne szakítsuk le vagy ássuk ki őket!
 • Sajnos a hajtatott, üvegházi primulák többsége még gondos ápolás mellett sem éli túl az első évet.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki