Gondozni a cikláment

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell gondozni a cikláment?

Ciklamen gondozasa.jpg
Ez a csodás növény akár éveken át ősztől egészen januárig gyönyörködteti a gazdáit, ha odafigyelünk a megfelelő gondozásra.

[szerkesztés] Lépések

  1. Télen, a szoba meleg és száraz levegője gyakran okozhatja a levelek sárgulását. Ezért a cikláment tartsuk hűvösebb, 12-15 C-os helyen.
  2. Ne tegyük közvetlen a tűző napra a nyáron, ősszel, télen viszont célszerű az ablakban tartani!.
  3. A növény nagyon kényes az öntözésre. Akkor adjunk neki vizet, amikor a földje tapintásra száraz, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen sokáig száraz földben. Ne öntözzük felülről, mert a gumó és a levelek berohadhatnak. Győződjünk meg arról is, hogy a felesleges víz el tud távozni a földből. Amikor virágzik, havonta egyszer vagy kétszer, alacsony nitrogéntartalmú, tápoldatos vízzel is öntözzük meg.
  4. Amikor a növény elvirágzott, levelei megsárgulnak, lehullanak. Ne aggódjunk azonban, ilyenkor csupán nyugalmi állapotba kerül, nem pedig elpusztul. Helyezzük hűvös, sötét helyre, és két hónapig ne adjunk neki vizet.
  5. Márciusban kezdjük el apránként öntözni, és ha már megfelelő a hőmérséklet, ültessük ki a szabadba árnyékos helyre, tápanyagban gazdag földbe (a gumó felső harmada maradjon föld felett), és csak szeptember környékén hozzuk be újra a lakásba.
  6. Ha az elsárgult leveleket, virágokat eltávolítjuk, azokat ne vagdossuk le, hanem óvatosan tőből tépjük ki, ugyanis a visszamaradó szárak is rothadásnak indulhatnak.

[szerkesztés] Tippek

  • A ciklámen a távozást szimbolizálja, ezért gyakran adják ajándékba költözködéskor.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • tápoldat

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A cikláment a kutyák és macskák számára mérgező.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Magrathea Kertépítés