Gombot varrni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell gombot felvarrni?

Gomb.jpg

Könnyen visszavarrhatjuk a kabáton, ingen meglazult gombot, ha az alábbi tanácsokat követjük. Kézzel is általában néhány perc alatt elkészülünk, így ha nincs kedvünk, időnk vagy pénzünk varrónőt keresni, érdemes megpróbálkoznunk a gombvarrással.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mielőtt hozzálátnál a varráshoz, keress olyan cérnát, amelynek színe illik a szövet és a gomb árnyalatához is.
 2. Vágj le egy kb. 40-50 cm-es darabot a cérnából, fűzd be a tűbe és köss csomót a végére.

[szerkesztés] Füles gomb

 1. A gomb helyén, de a szövet hátoldalán szúrd át a tűt először, így a csomó láthatatlan marad.
 2. A tűt vezesd át a gomb „fülén”, majd a gombot szorítsd a szövethez. A tűt szorosan a fül mellett bujtasd vissza az anyag visszájára, és húzd szorosra a cérnát.
 3. Az első pontnál szúrd át ismét a tűvel az anyagot, majd bujtasd át a fülön, és ölts vissza. Egészen addig ismételd ezt a három mozdulatot, amíg úgy érzed, a cérna szorosan tartja a gombot.
 4. Az anyag hátoldalán varrd el a szálat: bujtasd át egy cérnaszálon, és köss rá csomót.

[szerkesztés] Kétlyukú gomb

 1. A szövet hátoldalán szúrd át a tűt azon a ponton, ahol rögzíteni akarod a gombot.
 2. A tűt vezesd át a gomb egyik lyukán, majd a gombot szorítsd a szövethez.
 3. A tűt vezesd át a gomb másik lyukán, és ugyanazzal a mozdulattal szúrd át a szöveten is.
 4. Az anyag hátoldalán húzd szorosra a cérnát.
 5. Ezután szúrd a tűt az első pontba úgy, hogy a hegye egyszerre átmenjen az első lyukon is, majd a másik lyukon át vezesd vissza a tűt az anyag visszájára. Ismételd ezt addig, amíg a cérna elég erősen tartja a gombot a helyén.
 6. Végül az anyag hátoldalán varrd el a cérnát.

[szerkesztés] Négylyukú gomb

 1. A szövet hátoldaláról indulva szúrd át a tűt az anyagon, majd bujtasd át a gomb egyik lyukán is. A gombot szorítsd a helyére.
 2. Ha azt szeretnéd, hogy a cérnaszálak kereszt alakú, átlós mintát adjanak ki:
  1. Az első lyukkal átlósan szemközt lévő lyukon vezesd át a tűt, majd a szövet hátoldalán húzd szorosra a cérnát. (Például: bal alsó lyukból a jobb felsőbe.)
  2. Ezután egy olyan lyukon keresztül kell vezetned a tűt, amelyen eddig még nem ment át a cérna. (Például a jobb alsóba).
  3. Végül az utolsó, eddig érintetlen lyukon keresztül vezesd a tűt az anyag hátoldalára, és húzd szorosra a cérnát.
  4. Kezdd előröl a fenti lépéseket, és az előzővel megegyező sorrendben fűzd át a cérnát minden lyukon, amíg megfelelően rögzíted a gombot. (Például: bal alsó, jobb felső, jobb alsó, bal felső…)
 3. Ha azt szeretnéd, hogy a cérnaszálak a gombon két párhuzamos csíkká álljanak össze:
  1. Az első lyuk melletti lyukon át vezesd a cérnaszálat az anyag hátoldalára, és húzd szorosra a cérnát.
  2. Ezután a haladási iránynak megfelelően a sorban következő lyukon keresztül ölts vissza az anyag színére.
  3. Végül az utolsó, negyedik lyukon át vezesd vissza a tűt az anyag hátoldalára, és húzd szorosra a cérnát.
  4. A haladási irány megtartásával addig folytasd a fenti lépéseket, amíg a cérnaszál szorosan nem tartja a gombot. (Például ha a jobb felső lyukkal kezdtél, és az óramutató járásának megfelelően haladsz, a sorrend: jobb felső, jobb alsó, bal alsó, bal felső.)
 4. Végül nincs más dolgod, mint az anyag hátoldalán elvarrni a szálat.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha vastagabb anyagra (például egy kabátra) varrsz gombot, érdemes kevésbé szorosan varrni, hogy a gomb alá férjen majd a szövet, és könnyen be tudd majd gombolni. Amikor a cérna már jól tartja a gombot, az utolsó öltés után még egyszer ölts vissza az anyag színére, de csak a szöveten vezesd át a tűt, de a gomb lyukán ne. Tekerd a cérnát néhányszor a gomb (illetve az azt rögzítő cérnaszálak) köré, majd szúrd át a tűt az anyagon. Így egyfajta védőréteget képzel a cérnaszárak köré, megerősíted azokat, hogy ne használódjanak el olyan hamar a nagyobb igénybevételnél sem.
 • A négylyukú gombot úgy is varrhatod, hogy egyszerre csak két lyukon át vezeted a cérnát (mintha kétlyukú gombot varrnál), majd elvarrod a szálat, és egy másik cérnával varrod a két másik lyukat. Így ha az egyik szál elszakad, a másik még tartja a gombot, amíg meg tudod erősíteni.
 • A cérna végére úgy a legkönnyebb csomót kötni, hogy a mutatóujjad köré tekered, hogy a szál egy kis keresztet képezzen, majd a hüvelykujjaddal sodorsz egyet rajta, hogy a szál összetekeredjen és lecsússzon az ujjadról. Ezután az összetekeredett szálat húzd szorosra.
 • A cérna elvarrására a leggyorsabb módszer, hogy a tűvel laposan átszúrsz egy kis szövetdarabon (néhány szálnyi is elegendő), majd mielőtt szorosra húznád a cérnát, a hurkon kétszer-háromszor átvezeted a tűt, hogy a szál rátekeredjen. Ezután húzd ki a tűt a hurokból úgy, hogy a csomót is szorosra húzod.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • A leesett vagy azzal megegyező színű és stílusú gomb
 • A szövethez és a gombhoz színben illeszkedő cérna

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Vigyázz, hogy amikor a tűt átszúrod a szöveten, ne menjen a kezedbe.
 • Ha elveszett az a gomb, ami leszakadt, próbálj ugyanolyat keresni, mert elég feltűnő, ha az ingen vagy kabáton egyetlen gomb alakja vagy színe kicsit is különbözik a többitől.
 • Ha négylyukú gombot akarsz visszavarrni a helyére, ugyanolyan módon vezesd a szálakat, ahogy a többi gombnál korábban tették.

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki