Gitárt választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell gitárt választani?

Gitár.jpg
Első gitárunk megvásárlása olyan, mint az első párkapcsolat: ha rosszul választunk, jó időre elmehet a kedvünk az egésztől. Ezért a legfontosabb, hogy amennyiben lehetőségünk van rá, kérjük ki egy tapasztaltabb zenészbarátunk tanácsát vásárlás előtt, de még jobb, ha elcipeljük magunkkal a hangszerboltba.

[szerkesztés] Lépések

 1. Döntsük el, mit akarunk! Még ha egy zenész barátunk segít is a vásárlásnál, eldönteni nem tudja helyettünk, hogy mit akarunk. Elsősorban azt kell végiggondolnunk, milyen zenét akarunk majd játszani a leendő hangszeren, de persze vannak további fontos szempontok is (árkategória, kezelhetőség stb.). A gitár felépítése alapján két alapkategóriát különböztethetünk meg: az akusztikus és az elektronikus gitárt.
  1. Akusztikus gitár , melynek első típusa a nejlonhúros (klasszikus) gitár, mely elsősorban klasszikus, latinos dalokhoz illik. Néhány gyakorlati tudnivaló vele kapcsolatban:a nejlonhúr lágyabb, így nem készíti ki annyira az ujjakat, a hangja nem olyan csengő, mint a fémhúrosé, és általában már elég olcsón hozzá lehet jutni egy elfogadható minőségű darabhoz belőle. A másik típusa a fémhúros gitár, mely könnyűzenéhez (rock, pop, blues stb.) a legmegfelelőbb. Néhány gyakorlati tudnivaló vele kapcsolatban: a fémhúrok a kezdetekkor sértik az ujjbegyeket, így a kevésbé elszántak 10 perc után általában fel is adják a gyakorlást, néhány hét után azonban a bőr már megkeményedik. Teljesen más a hangzása, mint a klasszikusé, a többségnek általában ez jobban tetszik.
  2. Elektronikus gitár, mely leginkább könnyűzenéhez (rock, jazz stb.) passzol. Néhány gyakorlati tudnivaló róla: könnyebb megtanulni rajta játszani, mivel a húrokat könnyebb lenyomni, és kisebb a fej és a test. Drágább, továbbá egyéb dolgokat is kell hozzá venni (erősítő, kábelek), és helyhez (vagy legalábbis erősítőhöz) kötött.
 2. Kutatómunka. Azzal, hogy ezen az oldalon jársz, tulajdonképpen már el is kezdted. A források között további hasznos oldalakat találsz. Emellett olvasgass fórumokat, kérdezd meg zenész barátaidat!
 3. Ne siesd el a döntést! Szánj időt a hangszer kiválasztására, elvégre nem a pénzkidobás a cél! Boltról boltra nő a tapasztalatunk is.
 4. Fontosabb a belbecs, mint a külcsín!
  1. Bár fontos, hogy a gitár “ jól nézzen ki”, illetve annak ellenőrzése is, hogy nincs-e például megkarcolva, de mégis csak fontosabb, hogy hogyan szól.
  2. Hangoljuk fel a gitárt, és hallgassuk meg sorba az összes húron képezhető összes hangot! Közben figyeljünk arra, hogy a hangok nem zörögnek-e!
  3. Ellenőrizzük, hogy az érintők (bundok) elhelyezésében nincs-e észrevehető mértékű hiba!
  4. Elektronikus gitárnál minden potmétert, kapcsolót és hangszedőt próbáljunk ki!

[szerkesztés] Tippek

 • Sokan néhány lecke után feladják a gitártanulást. Ennek előnye, hogy szinte vadonatúj gitárokat is be lehet szerezni másodkézből.
 • A gitár vásárlásakor szerezzünk be egy szett tartalékhúrt is, előbb-utóbb úgyis szükségünk lesz rá!
 • A hangszer élettartamát növelhetjük, ha gondot fordítunk az ápolására is. A minimum, hogy gyakorlás után egy ronggyal töröljük le a húrokat!
 • Hasznos kiegészítők:
  • Pengetők.
  • Hangológépek: nincs reménytelenebb, mint hamis gitáron gyakorolni.
  • Metronóm: a ritmusérzék fejlesztésében segít.
  • Gitárállvány.
  • Kottaállvány.
  • Gitártok: az egyszerű puha tok nem biztosít kellő védelmet, jobb egy kipárnázott gig bag vagy a (fél)kemény tok.


[szerkesztés] Figyelmeztetés

 • Több gitár hangjának összehasonlítása is csak akkor mérvadó, ha egyforma minőségű húrok vannak rajtuk.
 • Az árak figyelembevételekor ne felejtkezzünk meg a kiegészítőkről és a garanciákról sem! Egy merev tok például sokkal növeli egy gitár értékét.
 • Ne aggódj, hogy zavarod a többi vásárlót! A gitár hangjának ellenőrzését nem lehet halkan végezni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Pénz, türelem és egy szakértő barát.

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell