Gitárt oktatni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell gitárt oktatni?

http://www.freedigitalphotos.net/images/Music_g77-Guitar_Tuner_p7396.html
Mivel egyre többen és többen szeretnének megtanulni gitározni, ezért a kereslet igencsak feltornázta a gitároktatói kínálatot is. A lelkes, ám tapasztalatlan tanítványok a bőség zavarával küzdenek az elején, hogyan, kinél és milyen módszerrel tanuljanak meg gitározni. Most azoknak adunk szempontjainkkal segítséget a gitároktatás kiválasztásában, akik nem akarnak Santana babérjaira törni, de legalább alapszinten magabiztos gitártudásra akarnak szert tenni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Nézelődj, térképezd fel a gitároktatói kínálatot! Először nem is magával a gitároktatás technikai oldalával kell foglalkozni, hanem azzal, hogy mi az a módszer, ami legjobban megfelel neked, amellyel a leggyorsabban tudsz tanulni. Szükséged van egy gitártanárra, aki folyton ott áll feletted és szinte fogja a kezedet? Vagy elég, ha adnak egy érthető könyvet sok képpel és megoldod otthon magad is? Esetleg számodra a videós oktatás a leghatékonyabb? Ha van időd, próbálj ki több módszert, mert ez nagyban befolyásolja, mennyire tud lelkesedésed fokozódni.
 2. Körültekintően vedd meg vagy szerezd be a gitárodat! Különösebb nyomozói skill nélkül is tudod: gitár nélkül nem lehet gitározni tanulni. De milyen gitárt vegyél? A gitároktatáshoz hozzá kell, hogy tartozzon, hogy magukat a gitárokat is jobban megismertetik a tanítványokkal. Nem mindegy, hogy mi a célod a gitártanulással, nem mindegy ár-érték arányban hol találod meg a számodra legmegfelelőbb hangszert. És természetesen azon is sok múlik, hogy klasszikus, akusztikus, elektromos vagy éppen basszus gitár, avagy egyéb gitártípusok válnak szíved leghőbb vágyává. Ha ismered, mit szeretnél elérni és ismered a típusokat, tudod, mit várj el a gyakorlástól. Egy elektromos gitártól ne várd, hogy majd reneszánsz hangulatot teremtesz egy perzselő augusztusi délutánon.
 3. Hogyan tanít, mit ígér az adott gitároktatás? Mennyire elméleti és mennyire gyakorlati az a képzés, amelynek keretén belül meg akarsz tanulni gitározni? A Gitáregyetem például elkötelezett amellett, hogy ne terhelje túl a zenetanulókat túl sok elmélettel, ezt az energiát inkább a gyakorlatra fordítsa. Élményközpontú vagy teljesítményorientált? A tanfolyam végén vajon el tudod játszani akár csak a Boci, boci tarkát vagy egy Tankcsapda dalt?
 4. Gyakorlás és házi feladat. Az élethosszig tartó tanulás trendje a gitároktatásban is megnyilvánul. A felfedeztető tanulás lényege, hogy intenzív vezetés után elengedjük a tanítvány kezét és hagyjuk, hadd élje ki kísérletező kedvét. Ez nagyon fontos egy olyan hobbitanulás esetében, mint a gitározás. A gitártanár egy idő után csak mintaadó és kontroller, aki javítja a hibákat, nehogy rosszul rögzüljön egy mozdulat vagy tartás. És mellesleg bíztat, ha elcsügged a tanítvány.
 5. Mi legyen a tananyag? Aki gitároktatásra adja a fejét, vissza kell mennie szinte a gyermekkori amnézia idejére, amikor ő is még szűz kézzel először fogott gitárt. Mire vágyik egy újonc gitártanuló és mi az, amivel lépésről lépésre lehet haladni, hogy mielőbb sikerélménnyel gyarapodjon?
  1. A gitár hangolása. Mind közül talán a legnehezebb, mert ezen múlik a legtöbb. A jó gitároktatók több alternatívát is kínálnak és arra ösztönzik a tanítványokat, hogy mielőbb önállóan is képesek legyenek behangolni a gitárt.
  2. Pengetési módok. Számos alap pengetési mód létezik, amelyek során az ujjal vagy pengetővel történő pengetés technikája is elsajátítható. Ennek különbsége szintén csak később válik nyilvánvalóvá.
  3. Alap akkordok. A húrok által megszólaltatott hangokból nem lehet dalokat építeni, ha nem állítjuk össze őket akkordokká. Az akkordozás nagyon alap lépcsőfok a gitártanulás folyamatában, de nagyon fontos építőelem. Sok gyakorlást igényel, ezért fontos, hogy a gitártanár tudatosan úgy szervezze az órákat, hogy legyen egy fölsőbb cél, amit el akarunk érni és el tudjuk kerülni az unalmas - és kevésbé hatékony - drillezést és izolált gyakorlást. Ugyanez érvényes az akkordváltásokra.
  4. Ujjgyakorlatok. A tudás megszerzése mellett párhuzamosan időt kell fordítani arra, hogy fiziólógiailag is működőképes legyen.


[szerkesztés] Tippek

 • Mielőtt elköteleződsz, próbálj ki akár több módszert is.
 • Sosem hiba vissza-visszatérni korábbi leckékhez, a megerősítés új tudásalapon mindig hasznos.
 • Gitártanárod személyisége is passzol hozzád? El tudjátok fogadni egymást vagy feszültség van az órákon?

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • magán gitártanár
 • DVD-s gitártanfolyam
 • gitár, hangológép és minden egyéb technikai felszerelés, ami szükséges célod eléréséhez
 • kitartó gyakorlás, lelkesedés, mélypontokkal való megküzdés képessége

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha nem jól választod meg saját gitároktatódat vagy a gitároktatási programot, kezdeti lelkesedésed hullócsillagként zuhan alá, ezért érdemes erre időt szánnod vagy lazábban véve nem azonnal feladnod.
 • Ha túl jó gitároktatói programot találtál és a leckék apró lépésekben, könnyen elsajátítható és látványos tudást adnak, mint a Gitáregyetem, akkor hajlamos lehetsz túlzásokba esni és ínhüvelygyulladással betegszabira menni.
 • Az, hogy van egy magán gitártanárod még nem jelenti azt, hogy előnyben vagy azokhoz képest, akik a neten tanulnak. A gitártanárod sem fog tudni helyetted eleget gyakorolni, hogy menjen, cserébe ő még eséllyel be is gurul, ha nem jönnek a közös eredmények.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

GITAREGYETEM.HU