Gitározni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Gitározni?

http://www.freedigitalphotos.net/images/Music_g290-Guitar_And_Hand_p38764.html
Van egy hangszer, amely méltán az egyik legnépszerűbb fiatalok és idősek körében egyaránt. Ez pedig a gitár. Sokan vannak, akik régi álmukat akarják megvalósítani azzal, hogy belevágnak a gitártanulásba, mások a munkájukban tudják hasznosítani (pl. pedagógusokok), megint mások pedig egyszerűen csak szeretnének egy olyan tevékenységet, amely tartalommal tölti meg a munka utáni fáradt, ám szabad perceket. Az alábbiakban teljesen kezdők számára soroljuk fel, milyen apró lépésekre van szüksége a gitározáshoz.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezz be egy gitárt! A piacon nagyon sokféle gitár között lehet választani, tehát a folyamat kicsit bonyolultabb, mint hogy bemész egy gitárboltba, ahol ott van A Gitár. Gyűjts adatot, hogy milyen célod van, milyen szinten tartasz és ezek mátrixa milyen gitárt javasol számodra. Elektromos, akusztikus, esetleg western?
 2. Ismerd meg a gitár felépítését! Ahhoz, hogy értsd, mit hogyan tudsz kiváltani a gitárodból nem árt, ha tisztában vagy a gitár anatómiájával. Ne várj olyat, amire szegény gitár műfajából fakadóan nem képes: pl. ne akarj egy fém húros, elektromos gitárral spanyol dallamokat szülni. A gitár húros hangszer, ezen belül a pengetős hangszercsaládba tartozik. Megszólaltathatod pengetővel vagy ujjakkal is, de érdekes rocklegendákat olvashatsz arról, hogyan lehet még megszólaltatni ezt a hangszert.
 3. Hangold be a gitárodat! A gitár húrjai: E, A, D, G, H, E. Ezen hangok beállításra több lehteőségünk is van. Ha elég jó a zenei hallásunk, akkor pusztán fülünkkel is meg tudjuk tenni. De ez keveseknek megy, ezért érdemes megnézni egy gitár hangolást videón (pl. a GitárEgyetem honlapján) vagy hangológéppel vagy internetes hangolóprogrammal megalapozni. A hangolás mindig meg kell, hogy előzze a gyakorlást.
 4. Tanuld meg, hogyan kell pengetni! A jó hangzáshoz nagyon fontos a helyes pengetés. Pengethetsz pengetővel vagy ujjakkal. Vannak alapmozdulatok, amelyekre nagy szükség lesz a gitározás során, illetve van 3 alap játékmód, aminek elsajátítása is már a kezdők leckéinek részét képezi (akkordpengetés, akkordbontás, szólópengetés).
 5. Ismerkedj az akkordokkal, gyakorold az akkordváltást! A gitár alapvetően egy akkordhangszer. A húrok megpendítéséből önmagában még nem lesz dallam, ezért nagyon fontos, hogy a gitártanuló már a kezdet kezdetén nagy hangsúlyt fektessen az akkordozás elsajátítására. Egy akkord attól lesz alapakkord, hogy vannak benne üres húrok és minimum 3 zenei hangból áll. Az akkordváltásokhoz érdemes ujjgyakorlatokkal bemelegíteni, hogy minél gyorsabb és virtuózabb lehessen az átmenet egyik akkordból a másikba.
 6. Keress megfelelő oktatóanyagot legalább az alapokhoz! Az interneten is már nagyon sok jól használható gitároktatói anyag elérhető például a Gitáregyetemen vagy a youtube-on. Ezek kifejezetten kezdőknek készültek, tehát ha elég kitartó vagy, önállóan, külön gitár-magántanár nélkül is megtanulhatod legalább az alapokat.
 7. Gyakorolj, gyakorolj! A gitározáshoz nem született tehetség vagy kifejezetten tiszta zenei hallás kell. Ami viszont nagyon kell az a türelmes gyakorlás. Ha már csak napi 15 percet szánsz rá (GitárEgyetem kutatása szerint), rohamos lesz a fejlődésed és hamar tudod magadat és környezetedet szórakoztatni.

[szerkesztés] Tippek

 • Légy türelmes magaddal és gyakorolj sokat!
 • Gondold át, hogy szükséged van-e beiratkozni gitársuliba, eljárni magántanárhoz, vagy akár egyedül is meg tudsz-e tanulni internetes videóleckék vagy DVD tanfolyam segítségével gitározni!
 • Ne vidd túlzásba: ha elkap a lelkesedés és egyszer túl sokat gyakorolsz, majd a következő héten ínhüvely-gyulladástól szenvedsz, annak nincs értelme!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • gitár hangoláshoz videó, vagy hangológép, hangolósíp vagy zongora
 • pengető
 • gitár
 • erősítő elektromos gitárhoz
 • sok-sok lelkesedés


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Gitár hangolás lehetséges, hogy az elején még akár fél órába is beletelhet, de érdemes ennyit rászánni, mivel egy nem jól behangolt gitárral értelmetlen a gyakorlás.
 • Nagyon fontos, hogy az akkordozási, pengetési mozdulatok és az általános tartás is megfelelően rögzüljön, különben később nagyon nehéz lesz kijavítani: szépen sem fog hangzani, fájni is fog.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

GITAREGYETEM.HU