Gitáron akkordozni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell gitáron akkordozni?

http://www.freedigitalphotos.net/images/Music_g370-Playing_Guitar_p31622.html
Az akkordozást érdemes azoknak is megtanulni, akik szólógitárosi karrierre pályáznak. De mi is az az akkordozás? Az, amikor már több húrt lefogva szólaltatsz meg hangokat és azokat váltod. Legyen ennyi elég konyhanyelven. Az akkordok lefogása már a kezdők tananyagában is benne van, mégis sokan küzdenek azzal, hogyan is szóljon szépen egy-egy akkord. Most ebben nyújtunk néhány praktikus lépésben segítséget.

[szerkesztés] Lépések

 1. Elméleti alapozás. Csak azért, hogy tisztán láss: az akkordok több különböző magasságú hang egyidejű hangzása, illetve az így megszólaló hangok együttese. Vannak úgy nevezett alapakkordok, amelyeknél mindig van egy megszólaló üres (le nem fogott) húr/hang is. Már 20-30 akkorddal elég jól el lehet boldogulni. Két fő típus van: dúr és moll. Az előbbi keményebb, az utóbbi lágyabb hangzást biztosít.
 2. A gitár hangolása. Törekedj arra, hogy a gitár hangolása az elején mindennapos rutin részévé váljon. Ha nincs vagy nem jól van behangolva a gitárod, akkor a gyakorlás kárba is mehet, mivel soha nem fog úgy szólni a megszólaltatni kívánt akkord, ahogy kellene.
 3. Kézimunka. A gitározás kétkezes játék. Az egyikkel pengetsz, a másikkal lefogod az akkordokat, barrét stb. A húrokat megadott bundokon lefogva és a megadott módon pengetve hozod létre az adott akkordot, amelyeket aztán akkordváltásban begyakorolva kombinálhatsz. Érdemes tehát gyakorolnod az ujjaid mozgását, mert ahhoz, hogy ne okozzon fájdalmat a gitározás és gördülékenyen menjen az akkordozás, kellenek a fürge ujjak.
 4. Gyakorlás. Minden akkordot úgy tanulsz, hogy az anyagban megtalálod, hogy melyik ujjadat melyik húrnál melyik érintőre/bundra kell helyezned és ott a húrt lefognod. Ez igényel némi koncentrációt. Első lépés tehát, hogy rögzíted az adott akkord helyét. Majd veszel egy másik akkordot és megkeresed annak is a helyét. A következő lépés, hogy váltasz egyik akkordról a másikra, míg elég automatikusan és gyorsan nem megy. Az alapokkordok tanulása azért is segít, mert egymáshoz közel álló, könnyen kivitelezhető akkordokat hozol létre, nem kell félned, hogy kitörik a csuklód.
 5. Gitárkotta, tabulatúra. Amikor már önállóan akarod felhasználni az eddig tanultakat és gitárkottákból igyekszel új számokat megtanulni, akkor érdemes a gitárok speciális kottáihoz fordulnod, a tabokhoz. Ezek nem a hangokat jelölik hangjegyekkel, hanem a húrt és annak lefogását. A pengetést általában mellé szokták írni, de ha pl. a Gitáregyetem ingyenes videós leckéiből tanulsz, ott magad is láthatod, hogyan kell pengetni.

[szerkesztés] Tippek

 • Légy türelmes és szánj kellő időt a gyakorlásra. Lehet, hogy előbb az ujjaidat kell rugalmasabbá tenned.
 • Sokkal élvezetesebb úgy tanulni, ha nem izoláltan, a gitárakkord katalógust magolod be, hanem kiválasztasz egy nem túl bonyolult számot, amit meg akarsz tanulni és annak mentén gyakorlod be a gitárakkordokat. Így már van értelme. Olyan, mint az olvasás, ott sem ér semmit, ha értelmetlen szótagok olvasásával képzeled, hogy felkészülsz a Háború és béke leküzdésére.
 • Akkor lépj tovább a következő akkord tanulására, ha már kellő biztonsággal rögzítetted a korábbit és már ügyesen megy a megtalálása.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • technikai felszerelés, gitár, hangológép stb.
 • gitártabok
 • oktatóanyag az akkord példákkal

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Akkordozni megtanulni nem nagyon bonyolult, ha megfelelő stratégiával futsz neki. Viszont a pokol bugyrainak büntetését élheted át, ha nehezebb és bonyolultabb akkordokkal és akkordbontásokkal indítasz.
 • A gitárakkordok tanulása is olyan, mint bármi más bevésése: hagy időt a konszolidációra, ne keveredjenek. Az élményközpontú és célorientált gitárakkord oktatás, amelyet kipróbálhatsz a Gitáregyetemen is, segít mélyen és tartósan, illetve pontosan bevésni ezeket.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

GITAREGYETEM.HU, Kiscsillag