Gitárkottát olvasni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell gitárkottát olvasni?

http://www.songsterr.com/a/wsa/green-day-holiday-guitar-tab-s499t1
Sokkal többen tanulnak gitározni annál, mint amennyien elmennek egy hivatásos gitártanárhoz, vagy beiratkoznak egy gitáriskola oktatására. De valljuk be, még többen is tanulnának, ha nem riasztaná vissza őket már a kezdet kezdetén egy gitárkotta, egy tabulatúra. Most azoknak akarunk egy kis értelmező segédletet nyújtani, akik szeretnének legalább alapszinten megtanulni gitározni, de ezt autodidakta módon teszik és szükségük van egy kis magyarázatra, hogy mit is látnak, amikor kottát akarnak olvasni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Hagyományos kotta. 5 vonalat kotta elején valamilyen kulcs található, ez határozza meg a hangok helyét a vonalrendszerben. A mai gyakorlat szerint G-kulcs, C-kulcs vagy F-kulcs használatos. A kulcs után van az ütemjelzés, ami a ritmikában játszik nagy szerepet. Ha valami 4/4, az azt jelenti, hogy az ütemet négy egyenlő részre osztjuk fel és ezt matematikai elvek szerint töltjük fel vagy egy egész hanggal vagy két fél hanggal... és így tovább. Eztán jönnek a hangjegyek, amelyek adott hang helyét mutatják meg a kottán. Az ütem végét mindig függőleges vonal jelzi. A kulcsok után állnak még a módosító jelek is (b vagy #), amelyek az egész kottára kiterjedő módosításokat jelölik.
 2. Tabok szimbólumai. A tab vagy tabulatúra egy módszer neve, amelyet húros hangszereknél vagy doboknál használunk a zene lejegyzésére. Itt nem a megszokott kottaírási szimbólumok találhatóak, hanem betűkből és számokból álló karaktereket látunk. A 6 húr a gitár 6 húrját jelenti. A számok pedig azt mondják meg, hogy melyik húrt hányadik bundnál kell lefogni. Vannak egyéb jelek, amelyek a speciálisabb pengetésre utalnak (h - hammer on, p - pull off, / vagy \).
 3. Hogyan szólal meg? 6 vonalat látunk, minden vonal a gitár húrjait jelenti. Úgy kell elképzelni, mintha a gitár nyakát rajzoltuk volna le és felülről lefelé jelennének meg a húrok. Az első húr mindig a vékony E húrt jelöli, s innen vastagodnak: a második vonal/húr a H (vagy B), harmadik a G, negyedik a D, ötödik az A és hatodik az E. A gitártabok elején is feltüntetik az ütemjelzést, ami lehet négy negyed vagy nyolc nyolcad és így tovább.
 4. Az akkordok jelölése. A táblázat grafikusan ábrázolja a fogólapot. Az első vastag vonal a felső húrlábat jelöli, a vele párhuzamos vonalak a bundok, a rá merőlegesek a húrok. Balra vagy lent (attól függ, a táblázatnak mi a nézete) van a legvastagabb húr, azaz a felső E.
 5. Ahogyan a tabot olvassuk.
  • A tabot balról jobbra olvassuk.
  • A legalsó vonal a (legvastagabb) E, a legfelső pedig a (legvékonyabb) E húr.
  • A vonalra írt számok azt mutatják meg, melyik érintőnél/bundon kell lefogni a húrt.
  • 1-4-ig jelölő számok mutatják, hogy melyik ujjal kell majd lefogni (1-es ujja a mutató ujj).

[szerkesztés] Tippek

 • Soha ne csak elméletben akard megérteni az efféle zeneelméletet. Mindig próbáld is ki és rögzítsd, amikor valamit megvalósítasz!
 • Ha van rá lehetőséged, előbb a gyakorlatban legyél otthon (tanuld meg, mikor mit fogsz le pl. gitáros videó segítségével) és aztán vond rá az elméletet.
 • Vannak gitáros DVD-k, amelyek segítenek létrehozni gitártabokat és kottákat, hogy aztán magad gyakorold az általad választott számokat.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • gitártabok
 • gitár
 • türelem és odafigyelés

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne add fel, ha az elején nehéz. Gyakorlással rááll a szemed és a kezed is a gitározásra.
 • Ha már tanultál hangszeren játszani, könnyebb dolgod van, de a gitárkotta azért más, így érdemes tiszta lappal indulni.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

GITAREGYETEM.HU, Kiscsillag