Gipszkartont javítani, festeni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell gipszkartont javítani/festeni?

http://blog.polifarbe.hu/2011/11/gipszkarton-javitas-3-a-lyuk-betomese

Mindig téglafalakról beszélünk, pedig körülvesznek bennünket a gipszkartonok. A gipszkartonnak van egy óriási hátránya: könnyen sérül, lyukad. Ez nagyon idegesítő, mert ki kell cserélni az egész elemet, aztán lehet újra glettelni, festeni. A cikkből kiderül miként lehet megjavítani egy lyukat a gipszkarton lapon.

[szerkesztés] Lépések

 1. Jelöljünk ki a hibás rész körül egy négyzetet, majd fogjuk meg a kis fűrészünket vagy késünket, és kezdjük el körbevágni. Azért a négyzetet javasoljuk, mert majd a pótlást így lesz könnyebb beilleszteni. Márpedig a hatékonyság a házi munkálatok kulcsszava, így ne formátlan, furcsa alakú izét vágjunk ki, mert nehéz lesz később a rögzítés.
 2. Tisztítsuk meg a lyuk széleit! A vágás után maradnak apró papírdarabok, kis gipszmorzsák, amelyek odaragadnak. Ezeket egy kis sniccerrel tüntethetjük el. Ha már egyenes és sima a felület, fogjunk egy nedves rongyot, és tisztítsuk le a széleket, hogy a por se üljön meg rajta.
 3. Fogjunk egy vékony fa lapot, amelyet a kivágott lyuk teteje felett és alja alatt csavarral rögzítünk hátul a gipszkartonhoz. Süllyesztett fejű csavart használjunk. Mielőtt a csavart bevinnénk, fogjuk a csillagcsavarhúzót és egyszer-kétszer forgassuk meg a csavar bemeneténél. Így a csavarfej jobban belesüllyed a gipszkarton anyagába, és nem áll ki később, amikor a glettet és a festéket felvisszük rá.
 4. Helyezzük be a pótló gipszkarton darabot. Ezt tulajdonképpen nem a „nagy” gipszkartonhoz, hanem az előbb felrakott falaphoz kell rögzíteni. A darabot értelemszerűen előbb vágjuk akkorára, amekkora helyünk van. Lyukasszuk át két helyen, ahol a csavarok belemennek, majd fogjuk oda a helyre és finoman csavarozzuk oda. Tényleg ne túl erősen!
 5. Takarjuk el az eddigi munkálkodásunk nyomait. Először is a háló anyagú ragasztószalaggal fedjük be a felületet. Ez odaragad, és teszi lehetővé, hogy a javítóanyag és a festés is megtapadjon. Ezután a gipszkartonhoz való glettanyagra lesz szükség, amelyet spaklival kell felvinnünk. Kicsit habosabb ez, mint megszoktuk, ne hagyjuk, hogy túlzottan besűrűsödjön. Lassan és határozott mozdulatokkal vigyük fel olyan rétegben, hogy a ragasztószalag hálója éppen csak átüssön rajta. A széleit kenjük el, vékonyítsuk, hogy a festéskor ne látsszon ki a széle. Kell neki egy éjszaka, hogy megszáradjon, úgyhogy addig mi is pihenjünk, aztán folytatása következik!
 6. A munka végé felé közeledve először is vegyük elő a csiszolópapírt, amely már 5 résszel ezelőtt várni kezdte, hogy végre munkába álljon. Szép egyenletes felületet kell elérnünk a javítási területen vele, így aztán végezzünk alapos munkát.
 7. Most jön a glettelés második rétege. Ez azonban legyen 15-20 centivel nagyobb minden irányban az első rétegnél. Itt már az a cél, hogy eltakarjuk a javítás javításának a nyomait, és közben a felület ugyanolyan laposnak tűnjön, mint a mellette húzódó többi fal. Vagyis itt több anyagot is kell használnunk. A száradási idő ugyanannyi, mint az első esetben.
 8. Most következhet a második csiszolás, amelyet közepesen finom smirglivel kell elvégeznünk. Időnként simítsuk végig a falat puszta kézzel, mert így tudjuk a legjobban megállapítani, jó munkát végeztünk el.
 9. Ha megfelelő a felület, jöhet az alapozó, majd a végső festékréteg.

[szerkesztés] Tippek

 • Csiszolásnál körkörös mozdulatokkal dolgozzunk, és vigyázzunk, hogy nehogy túlcsiszoljuk a falat.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kés vagy kisebb fűrész
 • Mérőszalag
 • Sniccer – a kilógó papírdarabok levágásához
 • Spakli – a gletteléshez
 • Csiszolópapír – a felületkezeléshez
 • Gipszkarton pótlás
 • Hálós ragasztószalag
 • Csillag csavarhúzó
 • Glett

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A hiba körüli részt olyan méretűre vágjuk, amelyet jól tud kezelni a fűrész, de azért ne legyen túl nagy a lyuk!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag, Szobafestő Attila