Göndör hajat kezelni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a göndör hajat kezelni?

Gondorhaj.jpg

A természetes loknikkal megáldottak sokszor nem tudják, miként kezeljék rakoncátlan tincseiket. Sokan az egyszerűbbnek tűnő hajvasaló használatát választják, pedig némi odafigyeléssel csodálatos és egyedi hajviselet készíthető.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mint minden hajápolás, a göndör haj esetében is hajmosással kezdődik. Fontos azonban a megfelelő sampon és balzsam használata. Mivel a göndör haj alapvetően száraz, így száraz hajra való sampon és kondicionáló a megfelelő választás.
 2. A balzsamozás során ügyeljünk arra, hogy a kondicionálóból a hajtövekre ne, csak a hajvégekre kerüljön! Mennyiségileg nincs korlát, használjunk annyit, amennyi jól esik hajunknak! Egy alapos kiöblítés után kész is az első fázis.
 3. Mivel a száraz haj érzékeny és nem szereti a durvaságot, vizes hajunkat csavarjuk törülközőbe! A víz ily módon felitatódik, és nem kell dörzsöléssel elérnünk a száradást.
 4. Az erős szálú, kusza göndör hajúaknál előfordulhat, hogy a fésülés előtt szükség van még egy mosást nem igénylő, hajszárítás előtti balzsam vagy balzsam hatású spray használatára, mely megkönnyíti a fésülködést. Amennyiben szükséges, itt is próbáljuk csak a hajvégekre tenni a lehető legkevesebb mennyiséget. Ugyanis ezektől a készítményektől könnyen zsírosodhat a haj.
 5. Fésülködéshez ajánlott első lépésben ritka fogú fésűt, majd másodikként hajkefét használnunk. A fésűvel óvatosan kibonthatjuk az apró csomókat, a hajkefe pedig segít lazává tenni a fürtöket. Ezt a műveletet mindenképpen még a vizes hajon tegyük meg!
 6. Ha szeretnénk elkerülni az oroszlán sörényt, azaz a bozótszerű frizurát, akkor nyugodtan használjuk hajformázó kozmetikumokat. A hajhabbal például egységes fürtöket érhetünk el, így lesz igazán szép és esztétikus a száradás utáni hatás.
 7. A szárítás módjában megoszlanak a vélemények. Személyes tapasztalatom az, hogy szabadon megszáradva lesznek igazán szépek a tincsek. Az ellenkező vélemények pedig a hajszárító használatát javasolják ugyanezen eredmény eléréséhez.
 8. Ha természetes hatást szeretnénk, szárítás után nem kell már egyéb hajformázó kozmetikumot használnunk.

[szerkesztés] Tippek

 • Fura tanács, de göndör hajúaknak érdemes csak hajmosáskor fésülködniük. A száraz göndör haj fésülés után csak bozontos lesz, mert szétválasztjuk a tincseket.
 • Ne ijedjünk meg, ha hajmosás után a szokottnál több hajszálat látunk a lefolyóban! Ha betartjuk, hogy csak hajmosás után fésülködünk, az egyébként magától távozó hajszálak nem távoznak a rendszeres fésülködéssel. Ezek a hajszálak egyszerre, hajmosáskor hullanak ki, ezért lehet a nagy mennyiség.
 • Személyes tapasztalatom szerint, a szárítás módjában eltérő véleményeket együttesen használva érhetők el az igazán szép fürtök. Fejjel lefelé, tárcsás hajszárítóval fújjuk szárazra hajtöveinket, majd a hajvégeket hagyjuk maguktól megszáradni. Természetesen csak akkor, ha az időjárás engedi.
 • Elkerülve a hajszárító forró hő roncsoló hatását, érdemes távolabb tartani hajunktól a hajszárítót, vagy alacsonyabb hőfokon használni.
 • Lehetőleg olyan sampon utáni balzsamot válasszunk, melynek valamilyen olaj az összetevője. Például shea vaj, jojoba olaj vagy makadámia olaj. Az olajtól könnyebben kifésülhetővé válnak rakoncátlan tincseink.
 • Bátran kísérletezzük ki, hajunknak mely módszerek a legmegfelelőbbek. Az egyetlen szabály, hogy mindig szánjuk elegendő időt ápolására!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Száraz hajra való sampon és balzsam
 • Hajszárító tárcsás fejjel
 • Ritka fogú fésű
 • Hajkefe
 • Hajhab
 • Elegendő idő

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A göndör, vagy erősen hullámos haj a száraz hajtípusba tartozik. Kerüljük a túl szárító hatású kozmetikumokat, az erős hőt és a hajvasalót! A nedvességtartalmukat elvesztő hajszálak hamarabb elöregednek, így hamarabb is hullnak ki. Mivel csak hajmosáskor látjuk a kihullott hajszálainkat, nehezebben is tudjuk megítélni, mikor is léptük át azt a bizonyos határt, amikor már hajveszteségről, hajhullás kialakulásáról beszélhetünk. Ne tegyük ki amúgy is érzékeny hajunkat káros hatásoknak!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

A következő videó lépésről lépésre mutatja be egy göndör, hosszú hajú lány hajápolási rutinját.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah