Fugát tisztítani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell Fugát tisztítani?

Az előszobában, konyhában, fürdőszobában hamar bepiszkolódik a fuga. Amikor kiválasztjuk a szép fehér járólapot és hozzá természetesen a fehér fugát, akkor még nem feltétlenül gondolunk rá, hogy bizony a fuga tisztántartása feladattal fog járni. Ha ismerjük a praktikákat, akkor könnyebb dolgunk lesz!


[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezd be a szükséges eszközöket a fugatisztításhoz! Ha házi megoldással szeretnél próbálkozni, akkor ecettel dolgozhatsz. Ha viszont nagyon piszkos a fuga, akkor válassz a takarításhoz profi tisztítószereket.
 2. Pakolj el a megtisztítandó felületről mindent, beleértve a bútorokat és a székeket, asztalokat is. Így sokkal gyorsabban fogsz haladni.
 3. Készítsd ki a szükséges eszközöket és tisztítószereket, majd kapcsolj be valami jó zenét, mert bizony a fugatisztítás el fog tartani egy darabig.
 4. Mielőtt nekiállsz a fugatisztításnak mosd fel a területet alaposan. Így a kőről, járólapról véletlenül sem fognak visszajutni a szennyeződések a megtisztított fugára.
 5. Egy vödörbe készíts ki tiszta vizet is magadanak, ebbe fogod a tisztítószeres szivacsot öblíteni.
 6. Vedd fel a gumikesztyűt és ha kézi megoldással dolgozol, akkor ülj le egy alacsony sámlira, kisszékre. Ha bírja a térded, akkor párnán térdelve is végezheted a feladatot.
 7. Egy vastagabb, erősebb kivitelű dörzsis szivacsra önts egy kevés tisztítószert vagy ecetet és hosszú egyenes mozdulattal, húzd végig erősen a fugán. Ugyanazon a vonalon ismételd meg két-három alkalommal, míg a szivacson van tiszta felület.
 8. Ha nagyon piszkos a fuga, akkor vékony csíkban öntsd a szert közvetlenül a fugára szintén hosszanti mozdulattal, majd a következő mozdulattal a szivaccsal töröld is le. A törlő mozdulatot ismételd meg szintén két-három alkalommal. Fontos, hogy a tisztítószert ne hagyd a fugán, mert a mésztartalmát oldhatja! Ezért fontos a gyorsaság.
 9. Haladj így végig a kijelölt területen.
 10. Gépi megoldás esetén végezheted a munkát gőztisztítóval vagy takarítógéppel. A fugatisztításra inkább a takarítógép a jobb megoldás, ha géppel szeretnél dolgozni. Az ecet vagy az erős tisztítószer és a gőztisztító könnyen kárt tehet a fugában, míg a takarítógép tartályába megfelelő hígítással tudod adagolni a tisztítószert és a forgókefék sem fognak a fugában kárt tenni, ha megfelelően használod.
 11. Miután végeztél a telje terület fugatisztításával, egy öblítő felmosást végezz. Ügyelve, hogy minden tisztítószer maradékot moss fel a fugákról.


[szerkesztés] Tippek

 • Érdemes egy kényelmes és vastag ülőpárnát keresni a feladathoz, amit nem sajnálsz, ha baja történik.
 • Ezt a feladatot jó időben csináld, amikor sarkig ki tudod nyitni az ablakokat és a járólap sem hideg.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Felmosó szett
 • Vödörnyi tiszta víz
 • Kézi megoldás esetén: gumikesztyű, ülőpárna, kisszék
 • Gépi megoldás esetén: gőztisztító vagy takarítógép, amit akár bérelhető is
 • Ecet vagy profi tisztítószer
 • Több darab jó minőségű, vastag, erős dörzsi szivacs, mert munka közben el fognak "kopni".


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne feledd, hogy vonalról - vonalra haladj és véletlenül se tisztítószerezd be a teljes felületet előre!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Velena