Festményt tisztítani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell Festményt tisztítani?

Egy festmény portalanítása és komolyabb tisztítása szakértelmet igényel. A nagyobb értékű festményeket ne próbáljuk meg házi módszerekkel tisztává varázsolni, hanem inkább kérjük szakember segítségét. Azonban a kisebb értékű faliképek megtisztítását magunk is elvégezhetjük egyszerűen a következő módszer alapján.


[szerkesztés] Lépések

 1. Vizsgáljuk meg a festményt és állapítsuk meg, hogy olajfestmény vagy esetleg más típusú festékkel készült, például akrilfestékkel. Nézzük meg, hogy lakozott-e a felülete, ha fényes, akkor bizonyára lakkozott vagy fényes olajfestékkel készült a festmény. Ez a lépés határozza meg, hogy milyen anyagokat használhatunk majd a tisztításhoz.
 2. A meghatározáshoz nézzük meg a festmény hátoldalát is, gyakran ragasztanak a hátoldalra információkat tartalmazó eredetiségigazolást is.
 3. Helyezzük a festményt vízszintes helyzetbe stablilan. Letehetjük például egy megfelelő nagyságú asztalra. Ügyeljünk rá, hogy a kép alulról mindenhol felfeküdjön az asztalra. A keretből lehetőleg ne vegyük ki, ha nem tudjuk pontosan ugyanúgy visszahelyezni. Néhány keret ugyanis nem megbontható.
 4. Elkezdjük a portalanítást egy mikroszálas törlőkendővel. Finom apró mozdulatokkal végezzük. Fontos, hogy mindig tiszta legyen a törlőkendő azon része, amivel a festményt érintjük, hogy a piszok ne dolgozódjon vissza.
 5. A lakkozott festményt egy nedves törlőruhával áttörölhetjük a portalanítás után. A törlőkendő ne tocsogjon a vízben, csavarjuk jól ki, éppen hogy csak nedves maradjon.
 6. A megsárgult, színét veszített vagy erősen szennyezett festmények megtisztításához használhatunk festmény tisztító folyadékot, ami művészellátóban beszerezhető.
 7. A tiszta törlőruhára öntsünk egy kevés folyadékot. A festmény széléről haladva befelé, szintén apró mozdulatokkal végezzük a tisztítást, mint ahogy a portalanítást végeztük.
 8. Végül finoman nedves törlőkendővel újra töröljük át a teljes felületet, hogy a maradék tisztító folyadék eltávolításra kerüljön.

[szerkesztés] Tippek

 • Vegyszer helyett használhatunk a tisztításhoz krumplit vagy fehérkenyér belét is!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Üres asztallap, ahová a festményt tenni lehet a tisztításhoz
 • Festménytisztító folyadék
 • Mikroszálas törlőkendő és puha, szálmentes törlőruha, akár több is!
 • Tiszta víz
 • Opcionálisan reszelt nyers krumpli vagy kenyérbél

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A festménytisztító folyadék kizárólag olajfestményhez használható, illetve a használati útmutatóban szereplő módon!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások