Festőszerszámokat választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell festőszerszámokat választani?

568147 45879901 resize.jpg

A sikeres munka egyik alapfeltétele a minőségi szerszám. Nézzük meg milyen szerszámokra van szükségünk a festéshez, és milyet érdemes beszerezni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Festőhenger kiválasztása:
  Festohenger resize.gif
  Falfestéshez leggyakrabban különböző méretű festőhengereket használunk. Diszperziós festékhez általában lágy szőrmebevonatú hengert kell beszerezni, de vásárlás előtt érdemes a festékgyártók tájékoztatását elolvasni, mivel a diszperziós festékek nagyon széles minőségi tartományban kaphatók. (Például bizonyos egyrétegű falfestékhez rövid szőrű velúrhengert ajánl a gyártó, hogy ne szívjon fel túl sok festéket a henger.) Mázoláshoz szivacshengerek valók. A jó minőségű festőhenger minél vastagabb, így megfelelően beszívja a festéket és az nem csöpög belőle. Nyele pedig erősen tart.
 2. Festéklehúzó rács vagy tálca kiválasztása: Az általában műanyagból készült rácsot vagy tálcát a hengeren maradt fölösleges festék eltávolítására használják. Az olcsó változatokat nem kell tisztítani, egy-két használat után eldobhatóak. A profi változat fémből készül.
 3. Hosszabbító rúd kiválasztása: Általában alumíniumból készül és teleszkópos nyéllel könnyíti a festők munkáját. Mennyezetet és magas falfelületeket is a földön állva, létra nélkül festhetünk segítségével, ha a festőhengert a végére illesztjük.
 4. Laposecset kiválasztása: Festéshez és mázoláshoz is több méretű ecsetet célszerű beszerezni és az ecset minősége sem mindegy. Mázolásnál különösen fontos a jó minőség, ha szép felületet szeretnénk kapni. Az ecset minősége elsősorban a szőr anyagától (természetes vagy műanyag) és rögzítésétől függ.
 5. Radiátorfestő henger vagy ecset kiválasztása: A radiátor mögötti felület festéséhez speciális szerszámok kaphatók. Vékony, hosszú nyelű ecsettel vagy hengerrel kifesthetjük a fűtőtest mögötti falat anélkül, hogy a radiátorokat leszereltetnénk.
 6. Spatulya (spakli) kiválasztása: A falak előkészítésekor vesszük hasznát. Lekaparhatjuk vele a régi, málló vakolatot, kitölthetjük a falak repedéseit és a lyukakat. Falkaparáshoz az olcsóbb változat is megfelelő, gletteléshez viszont érdemes több méretű rozsdamentes spachlit beszerezni.

[szerkesztés] Tippek

 • Az elvégzendő munkálatoktól függően kétféle minőségű ecsetet választhatunk: az olcsó (párszáz forintos) ecset egyszer használatosnak tekinthető vagy beruházhatunk egy minőségi sörtéjű és nyelű drágább szerszámra. Ez utóbbival viszont minden használat után törődni kell, hogy élettartalmát meghosszabbítsuk. Az első használat előtt finom csiszolópapíron húzzuk végig minden irányban a sörtéket. Így a laza szálakat eltávolíthatjuk, és azok nem ragadnak bele a festékbe.
 • Ha vizes bázisú festékkel dolgozunk, elég használat után vízzel alaposan kimosni az ecsetet. Ezután ki kell szárítani és tehetjük is a helyére. Lakkfesték esetén viszont oldószerrel (pl. Poli-Farbe háztartási lakkbenzin hígítóval) kell kimosni a festőszerszámot. Nem könnyű tökéletes munkát végezni, ezért számolni kell a veszteséggel. Egy-két napos szünet erejéig csomagoljuk inkább műanyag fóliába légmentesen az ecsetet, így az nem szárad ki.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Festőhenger
 • Hosszabbító rúd
 • Laposecset
 • Radiátor festő henger vagy ecset
 • Spatulya (spakli)


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az ecseteket, hengereket mindig gondosan tisztítsuk meg, ne hagyjuk, hogy összeszáradjanak a szálak, illetve a sörték.
 • A tisztítás mellett a tárolása is fontos, ha még szeretnénk a későbbiekben használni.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások