Festősablonnal dekorálni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell festősablonnal dekorálni?

http://blog.polifarbe.hu/2011/2/igy-kerul-a-falra

A sablonozás egy manapság divatos díszítési technika, amit saját kezűleg is könnyen elvégezhetünk. Nemcsak falat, hanem fa- és egyéb felületet (pl. bútorokat, postaládát) is díszíthetünk így a teljes összhang érdekében.

[szerkesztés] Lépések

 1. Készítsük elő a falat, a lyukakat és repedéseket gipszeljük, majd száradás után csiszoljuk simára! Tehát az előkészítés megegyezik a festés előtti teendőkkel. Mint minden falon végzett munkálat előtt, ennél a dekortechnikánál sem hanyagolhatjuk el a fal előkészítését, kivéve, ha frissen festett, sima, új felületen dolgozunk. Ezt a „nemszeretem” műveletet szívesen átugorják a hobbidekoratőrök, pedig a hangsúlyos minták emelik ki legjobban a falhibákat. Minél simább a felület, annál szebb lesz a sablon.
 2. Tervezzük meg a sablont és a minta helyét! Első lépésként a minta helyét kell kinézni. Az üres felület nagysága dönt a minta nagyságáról, elhelyezkedéséről és stílusáról (egy nagy minta vagy sorozat). Ezután beszerezhetünk kész sablont (dekorációs boltból vagy barkácsáruházból), esetleg tervezhetünk sajátot kartonpapírra vagy sablonfóliára.
 3. Mérjük ki a minta helyét! Az egyedülálló minta pontosan középre kerüljön, ismétlődő minták pedig egyenlő távolságban fussanak. A mérőszalagon kívül használhatunk vízmértéket és függőónt is a tökéletesen vízszintes és függőleges vonalak meghúzásához.
 4. Végezzünk próbafestést egy kartonon, hogy begyakoroljuk a megfelelő mozdulatokat. Könnyed nyomkodó mozdulatokkal (tupfolás) dolgozzunk!
 5. Kezdjünk hozzá a festéshez. Ehhez kapható speciális sablonozó ecset, de próbálkozhatunk szivaccsal is. A nagyméretű mintákat különböző méretű ecsetekkel is kitölthetjük.
 6. http://blog.polifarbe.hu/2011/2/biztos-siker-sajat-kezuleg
  Ha már gyakorlottak vagyunk, megpróbálkozhatunk a többrétegű sablonozással is. Aki készített már egyszerűbb sablont, az ebben teljesedhet ki igazán, hiszen a minták sokkal életszerűbbek, dinamikusak lesznek. Árnyékolást is ezzel a módszerrel imitálhatunk. Figyelni kell arra is, hogy a rétegek összhangban legyenek. Az első alapréteg száradása (de legalább szikkadása) után vigyük fel az eltérő színű vagy akár textúrájú következő réteget.

[szerkesztés] Tippek

 • A sablonozás végtelen lehetőséget nyújt számunkra sokféle formája, elhelyezése és kidolgozási technikája miatt. Sablonnal díszíthetünk egy teljes falat vagy csak a szegélyeket. Készíthetünk egy nagy képet (pl. gyerekszobába) vagy visszatérő motívumokat. De dekorálhatunk néhány véletlenszerűen elhelyezett mintával is.
 • A drága mesefestést helyettesíthetjük házilagos kistestvérével. Persze a hatás nem lesz annyira művészi, de egy-egy egyszerűbb figurával (kisautó, virág, gomba) bárki megpróbálkozhat. A kedves mesemotívumokat internetről is letölthetjük, majd felnagyítva sablonként használhatjuk. Több élénk színt és éles kontúrokat használjunk pasztell vagy fehér falfelületen!
 • A különböző színek mellett, fényességükben, textúrájukban eltérő rétegeket is készíthetnek a hobbidekoratőrök. Például kerülhetnek egymásra hasonló árnyalatú matt, selyemfényű és fényes rétegek. Egyes effektfestékek pedig háromdimenziós hatást kölcsönöznek a figurának.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • festék
 • sablonecset vagy szivacs
 • csiszoló, gipsz
 • kartonlap a gyakorláshoz
 • sablon, sablonfólia vagy kartonlap a mintához
 • mérőszalag, vízmérték

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A lényeg az, hogy kevés festéket használjunk egyszerre, nehogy megfolyjon!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag