Festőmestert választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell festőmestert választani?

Szobafestot valasztani.jpg

Hogyan lehet igazán jó szobafestő mestert találni, hogyan lehet kiszűrni azt, akivel később rosszul járunk? Nincsen biztosabb módja annak, hogy megbízható festőmestert találjunk, mint hogy referenciát keresünk korábbi munkáiból. Ám melyek azok a kérdések, amelyek biztosan segítenek eldönteni, hogy válasszuk-e az illetőt vagy sem? Íme a jó mester ismérvei!

[szerkesztés] Lépések

 1. Megfelelő kommunikációs készség: érdemes néhány percet beszélgetni vele, abból sok minden kiderül.
 2. Csak pontos felmérés után készítsen árajánlatot, költségkalkulációt!
 3. Ha módunkban áll utánajárni, érdemes a referencia munkáit megnézni, érdeklődni a korábban elvégzett feladatokról.
  • Mikor dolgozott? Talán meglepő, hogy nem az elmúlt néhány hónapban végzett munka a legjobb referencia, hanem az, amelyet jó néhány éve befejeztek már. Ebből kiderül, hogy az festés kiállta-e az idő próbáját, nem mállik-e le a falról. Ha évek múltán is elégedett az, aki kifizette a mester munkáját, valószínűleg mi sem csalódhatunk.
  • Tényleg minőségi munka? Még ha az ismerősünk, aki ajánlotta a mestert, elégedett is, nézzük meg saját szemünkkel, valóban olyan jó munkát végzett-e a festő. Főként az ajtó- és ablakkeretek, párkányok árulkodók. Ha itt is szép a festés, akkor emberünk tényleg érti a dolgát.
 4. Ha az első három pont után megfelelőnek tartjuk a mester munkáját, szimpatikusnak a személyiségét, de az ajánlott festési ár kicsit magas, érdemes megbeszélni, hogy hogyan lehet kurtítani az ajánlott árakon. Egy jó szakember ki tudja választani a megfelelő ár-érték határt (ez jelentheti a különböző árkategóriájú és minőségű anyagokkal való válogatást, esetleg a saját munkájának átgondolását). Vigyázat, a túl alacsony ár minőségi veszélyekkel járhat!
 5. Fontos lehet az is, hogy milyen eszközöket használ, milyen tisztán tartja az eszközeit. Egy jó szakember igényes a szerszámaira, hiszen koszos, beszáradt eszközökkel nehéz szépen dolgozni. A „munkaterület” elárulhatja, mennyire igényes a munkáira és a tisztaságra.
 6. Ha lehet, ne adjunk előleget meg nem kezdett munkára. Inkább vegyük meg mi a munkakezdésre szükséges alapanyagokat, amit megjelölt a mester, ha neki nincsen elegendő pénze megvásárolni. A válság persze a jó és becsületes szakembereket is sújthatja, de kevesebb konfliktus lehet ily módon.
 7. Modor A mester viselkedése megbízójával szemben, beszédmodora sokkal fontosabb, mint gondolnánk. Olyan embert kell találnunk, akivel lehet és tudunk is kommunikálni, és akinek a jelenlétében nem érezzük magunkat rosszul. Hányan találkoztunk már okoskodó, a lakás elhelyezését, berendezését, az előző mesterek munkáját pocskondiázó mesteremberrel!? Az igazi profi ilyet nem tesz, csak végzi a munkáját és udvariasan kérdez-válaszol.
 8. Határidő A profik előre megállapodnak a határidőben és tartják is azt. Ismerősünktől kérdezzük meg, mikor érkezett a mester: az sem jó, ha reggel fél hatkor már ott áll az ajtóban szombat reggel, de az sem, ha hétköznap reggel elkésünk a munkából, mert várni kell rá. Azt is vegyük figyelembe, hogy külső munkák esetén az időjárás változtathatja a munka befejezésének idejét.
 9. Garancia Ha egy mester jó munkát végez, vállal rá javítási garanciát. Kérdezzük meg ismerősünk, mi a tapasztalata: kellett-e egyáltalán javítani és ha igen, mennyire volt nehézkes a folyamat. Volt-e írásos garancia?

[szerkesztés] Tippek

 • Nem árt, ha a szakemberen látunk némi lelkesedést és esetleg ötletei is vannak: ő biztosan nem fogja összecsapni a melót.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A szakmában úgy tartják: egy év garancia a rossz munka jele.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag, Szobafestő Attila