Festékmennyiséget kalkulálni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell festékmennyiséget kalkulálni?

Festekmennyiseg kiszamitasa.jpg

Ha nekiállunk festeni fontos, hogy tudjuk mennyi festékre lesz szükségünk. Ha alábecsüljük a szükséges festékmennyiséget, akkor előfordulhat, hogy foltos lesz a falunk vagy a fedés nem lesz tökéletes. Ha megbecsültük, hogy mekkora falfelületről beszélünk, akkor már könnyebb a dolgunk, de a festékek kiadósságát is figyelembe kell vennünk.A kiadósság egy szakmai kifejezés, amely nagyjából annyit jelent: mennyi festéket kell használnunk egy négyzetméter kifestésére.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mérjük le a festendő fal szélességét és magasságát.
 2. Szorozzuk össze a két mennyiséget, és megkapjuk a fal felületének méretét.
 3. Ezt végezzük el mindegyik falra és adjuk össze a kapott értékeket, hogy megkapjuk a festendő szoba falfelületeinek méretét.
 4. Ha az ajtó és ablak méretét levonjuk, megkapjuk a teljes festendő felület méretét.
 5. Ezután nézzük meg alaposan az általunk kiválasztott festék (jó esetben ez minőségi, magyar festéket jelent) kiadósságát, mely minden esetben fel van tüntetve a dobozokon. Például, ha a kiadósság 10.0 m2/l, akkor egy liter festék 10 m2 falfelület festésére elegendő. Így ha a teljes festendő felület 35m2, akkor 3,5 liter festékre lesz szükségünk.

[szerkesztés] Tippek

 • Van egy egyenlet, amelyet mindig biztonsággal alkalmazhatunk festékvásárlás előtt: Az eleje nem meglepő: mérjük meg a falfelület szélességét és magasságát, majd szorozzuk össze őket. Ha ez megvan, osszuk el 10-zel. Általában ugyanis 10 négyzetméterre elég 1,2 liter festék. Az eredmény megmutatja, hány liter festékre van szükség.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • számológép
 • mérőszalag

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A legtöbben nyilván ár-érték alapján vásárolnak festéket. Ilyenkor megtekintjük az uniós szabályok szerinti árfeltüntetést a polcon. Ilyenkor azt látjuk, mennyibe kerül egy liter festék. Ha csakis ez alapján vesszük meg a festéket, lehet, hogy mégsem a legolcsóbb választás volt a legjobb. A magyarázat a fedőképességben rejlik. Első ránézésre minden falfesték egyformának tűnik, ám a kiadósság nagyon is eltérő lehet, vagyis nem mindegy, mennyit kell használni belőle egy négyzetméter falfelületre. Ha, a példa kedvéért, egy festék 2 rétegben alkalmas 20 négyzetméter kifestésére, ám literje csak 1000 forintba kerül, hiába olcsóbb, mint a literenként 1200 forintos, egyrétegű festék. Az első festék ugyanis egy rétegben csak 10 négyzetméterre elég, míg az egyrétegű mind a 20-ra. Tehát a szoba falát 600 forintért festem ki a látszólag drágább festékkel, míg az olcsónak tűnő kétrétegűvel 40 százalékkal drágábban. Ezt a számítást mindig végezzük el, ezért jól jöhet egy számológép is a vásárláskor.
 • Ha szórófejjel visszük fel a festéket, nem hengerrel vagy ecsettel, akkor nagyobb az anyagigény, átlagban 1,2 liter festék csak 6 négyzetméterre elég.
 • Ha gyengébb minőségű anyagot vásárolunk, vagy gyengébb minőségű festőhengert, akkor rétegenként és literenként 10 négyzetméterrel érdemes kalkulálni! Ez azt jelenti, hogy 10 négyzetméternyi falfelületet 2 liter festéket érdemes számolni.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag, Szobafestő Attila