Fertőtleníteni a befőttesüveget

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell fertőtleníteni a befőttesüveget?

Befottesuveg-fertotlenites.jpg

Ha befőttet vagy lekvárt szeretnénk eltenni, fontos, hogy teljesen steril üvegeket használjunk, különben megromolhat a kemény munkával tartósított élelmiszer. A befőttes üvegek fertőtlenítése – más néven csírátlanítása – többféleképpen is történhet. Ha alaposan hajtjuk végre az alábbi lépéseket, nem kell aggódnunk az eredmény miatt.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Előkészítés: Mosogatás forró vízben

 1. Mosd ki a mosogatót vagy egy tiszta lavórt, amibe beleférnek a befőzéshez használni kívánt befőttesüvegek.
 2. Tedd bele az üvegeket és a fedőket, majd engedj bele annyi forró vizet, hogy mindet ellepje. Miközben folyik a víz, adj hozzá hagyományos konyhai mosogatószert.
 3. Hagyd ázni az üvegeket a forró vízben, amíg a víz ki nem hűl annyira, hogy már bele tudj nyúlni. Egy tiszta (új) szivaccsal vagy kefével alaposan dörzsölj át minden egyes üveget és fedőt.
 4. Ezután tarts mindent meleg folyóvíz alá és öblítsd le a mosószer maradékát.
 5. Az üvegeket és a tetőket végül borítsd fejjel lefelé egy tökéletesen tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel borított tálcára, és hagyd lecsepegni.

[szerkesztés] Befőttesüvegek sterilizálása főzéssel

 1. Az elmosott üvegeket és fedőket tedd egy nagy, tiszta lábosba, majd engedj rá annyi vizet, hogy teljesen ellepje őket.
 2. Tedd a tűzre a lábost és melegítsd addig, míg a víz lobogva nem forr benne. Hagyd így az üvegeket 10-15 percig. A fedőket – ha külön főzöd ki őket – elég 5 percig forralni.
 3. Végül vedd ki az üvegeket és a fedőket a vízből. Ehhez olyan konyhai eszközt használj (csipesz, fakanalak), amiket korábban szintén alaposan elmostál! A fertőtlenített üvegeket tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre borítva csepegtesd le.

[szerkesztés] Befőttesüvegek fertőtlenítése mikróban

 1. Az elmosott és elöblített üvegeket még nedvesen tedd be a mikrohullámú sütőbe (az sem baj, ha egy kisujjnyi tiszta víz marad az alján).
 2. Ezután állítsd a mikrót a legmagasabb fokozatra, és járasd legalább 1-2 percen át (mikrótól függően 3-4 percig is melegítheted az üvegeket).
 3. Végül vedd ki az üvegeket, és öntsd ki belőlük a maradék vizet.

[szerkesztés] Befőttesüvegek csírátlanítása sütőben

 1. A sütőt melegítsd elő 110-160 fokra. (Alacsonyabb hőmérsékleten a baktériumok nem pusztulnak el, magasabb hőmérsékleten viszont elpattanhat a befőttesüveg.)
 2. A megmosott és elöblített üvegeket és fedőket még nedvesen állítsd egy nagy tepsibe úgy, hogy a szájuk felfelé nézzen.
 3. A tepsit told a meleg sütőbe és hagyd ott kb. 10-15 percig, amíg minden tökéletesen megszárad.

[szerkesztés] Befőttesüveg fertőtlenítése mosogatógépben

 1. A befőttesüvegeket tedd szájukkal lefelé a mosogatógépbe. A fedőket és korábban tisztára mosott eszközöket is beteheted fertőtlenítés céljából a mosogatógépbe, de szennyezett (pl. olajos) konyhai edényeket vagy eszközöket nem!
 2. Indíts el egy szárítóprogramot, amely forró levegőt fúj az üvegekbe, ezáltal fertőtleníti őket. Ha nincs ilyen program, akkor válassz olyat, ami rövid ideig fut, de nagyon magas hőmérsékleten mossa el az edényeket.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha a befőtthöz vagy lekvárhoz mindenképpen tennél tartósítószert, akkor a sterilizálást elbliccelheted – viszont az üvegek előkészítését (forró vízben áztatás, mosás, öblítés) végezd különös alapossággal. Ha viszont tartósítószer nélkül szeretnél befőzni, mindenképp érdemes valamilyen plusz fertőtlenítést is végezned.
 • A befőttesüvegek fertőtlenítését érdemes akkorra időzíteni, amikor elkészül a befőtt vagy lekvár. Az üvegeket a gyümölcsök előkészítésével együtt érdemes elmosni, a sterilizálást pedig akkor elvégezni, amikor már majdnem kész van a lekvár/befőtt – de ez természetesen nagyban függ az elkészítés módjától is. Ha az üvegek sterilizálása és a befőttesüveg lezárása között több óra is eltelik, akkor hagyd kihűlni és megszáradni az üvegeket, ne tartogasd őket hosszú ideig a langyos sütőben vagy vízben – a bacik a langyos felületeken tapadnak meg legkönnyebben!
 • Ha pici gyermek él a környezetünkben, akkor előfordulhat, hogy van kéznél gőzsterilizáló vagy fertőtlenítő tabletta. Ezeket is bevethetjük a (kisebb) befőttes üvegek csírátlanításához.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Sérülésmentes befőttesüvegek és fedők
 • Forró víz
 • Mosogatószer
 • Ecet
 • Tiszta (új) mosogatószivacs vagy kefe

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az elmosott, majd sterilizált üvegek szájához, belsejéhez már ne nyúlj hozzá! A sterilizált befőttesüvegeket törölgetni sem szabad! Ha meg kell fognod az üvegeket, mindig csak az oldalukat érintsd meg.
 • A csatos üvegek gumis bélése a hosszabb ideig tartó főzés vagy melegítés hatására deformálódhatnak, az üvegünk ezután nem fog rendesen zárni. A műanyag fedőket szintén nem lehet magas hőmérsékleten fertőtleníteni, ezért a legjobb, ha a befőzéskor csavaros fedőket használunk.
 • Soha ne használjunk sérült, rozsdásodásnak indult fedőt, repedt vagy más módon sérült üveget! Mindig ellenőrizzük a fertőtlenítés előtt, hogy a fedő és az üveg tökéletesen illeszkedik egymáshoz!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki