Felrakni a fenyő lambériát

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell felrakni a fenyő lambériát?

A lambéria eleganciát kölcsönözhet a szobának. A fenyő lambéria felrakása az egy annyira egyszerű munka, hogy saját magunk is elvégezhetjük. A leginkább időigényes része a munkának az, hogy megbizonyosodjunk méréseink pontosságáról. Felrakni fenyo lamberiat.jpg

[szerkesztés] Lépések

 1. Ellenőrizzük, hogy a fal felülete sima-e. A méréshez egy kb. 1 méter – 1,2 méteres területet használjunk. Ha egy mélyedést találunk a falban, jelöljük be ceruzával, így emlékezni fogunk, hogy hol kell kiegyenlíteni a falat.
 2. A lemezeket helyezzük a falra, majd a padlónál helyezzük fel a szegényt.
 3. Mérjük le, hogy milyen hosszúra kell vágni a lambériát. Mérjük le a lakás belmagasságát a padlótól a plafonig, majd egy fél centit még vonjunk le belőle. Ezt csináljuk meg minden panellal, amit fel szeretnénk helyezni. A lemért távolságot egy ceruza segítségével jelöljük be a lap hátulján, majd egy fűrésszel, vagy körfűrésszel vágjuk le.
 4. Amíg a panel hátlapja van felfelé, kenjük be ragasztószerrel. Ne egyenes vonalakat, hanem hullámosokat húzzunk.
 5. Rakjuk fel a lambériát a falra, kezdve az egyik saroknál.
 6. Bizonyosodjunk meg róla, hogy függőlegesen raktuk fel a lapokat. Takarjuk le a kalapács felét egy ronggyal, majd üssünk 4 darab 6-os szöget a korábban felhelyezett szegélylécbe. Ha nyelves lambériánk van, üssünk egy szöget a nyelvhez a sarokban. Üssük a szöget a falba, a szögeket a pöckökbe.
 7. Húzzuk el a lambéria alját a faltól. Rakjunk alá egy darab fát, amivel kb. 15 centiméter távolságban tartja a faltól. Várjunk néhány percet (amennyit a ragasztó gyártója előír).
 8. Távolítsuk el a fadarabot, amikor a ragasztó ragacsos lesz. Helyezzünk egy darabka lambériát a léchez, majd ezt ütögessük a kalapáccsal, ezzel megvédve a lambériát a kalapácsnyomoktól. Figyeljünk arra, hogy a lambéria ne legyen közel se a padlóhoz, se a plafonhoz.
 9. Szögeljünk 10-12 centiméterenként a lap szélénél és 20-25 centiméterenként megbizonyosodva arról, hogy a gerendába ütjük. Csiszoljuk le a szögek fejét.

[szerkesztés] Tippek

 • Minden harmadik, vagy negyedik léc után ellenőrizzük, hogy függőlegesen állnak-e.
 • Kétszer is ellenőrizzük a méréseinket, főleg, ha vágnunk kell. Írjuk fel a méréseinket egy papírra.
 • Ha a lambériának erezete van, állítsuk a falhoz őket, nézzük meg, hogy miként fog kinézni, mielőtt felragasztanánk őket. Így szükség esetén újrarendezhetjük őket.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • fenyő lambéria
 • szögek
 • kalapács
 • ceruza
 • fűrész
 • ragasztó
 • csiszoló
 • mérőszalag

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ahhoz, hogy a lehető legjobban kinéző falburkolatot érjük el, kerüljük az olcsó termékeket. Habár ezzel pénzt spórolhatunk meg, az eredmény nem lesz olyan szép, mintha igazi fából készült paneleket használtunk volna a furnérlemezből készültekkel szemben.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag