Felmondani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell felmondani?

Felmondani.jpg

Felmondani nem könnyű, sem neked, sem a munkáltatódnak. A legfontosabb azonban, hogy az esetleges sérelmeket felejtsd el, s ne égesd fel magad mögött a hidakat.

[szerkesztés] Lépések

 1. Legyen új állásod! Persze mindez nem kötelező, de jelentősen megkönnyíti a dolgodat.
 2. Gondold át, mennyire vállalod fel, ha új állást keresel. Ha állásinterjúkra jársz, miközben még mindig a régi cégednek dolgozol, érdemes megfontolni, hogy szeretnéd-e, ha más vállalatoktól felhívnák jelenlegi munkaadódat. Ha igen, akkor ülj le a feletteseddel, s mondd el neki, hogy új lehetőségek után nézel. Ha nem, készülj rá, hogy a döntéseddel kapcsolatban kérdezgethetnek az interjún.
 3. Hagyj elegendő időt! A felmondási idő legalább harminc nap, amely a munkaviszonyban töltött idő függvényében emelkedik, az egy évet azonban nem haladhatja meg. Ugyanakkor, ha jó előre tudod, hogy el fogod hagyni a céget, érdemes minél előbb közölni, hogy legyen idejük a helyedre felvenni/betanítani valakit.
 4. A felmondóleveled tartalmazza a felmondás idejét, az utolsó munkanap dátumát, köszönd meg azt, hogy lehetőséget kaptál, hogy a vállalatnál dolgozz, s ajánld fel a segítséged a betanításhoz (amire várhatóan amúgy is szükség lesz, mindenesetre egy plusz pont, ha fel is ajánlod). A leveled legyen tömör és taktikus: ne mutogass ujjal másokra.
 5. A felmondólevelet a közvetlen felettesednek add át. Készíts további példányokat a HR osztály részére is, és tarts egyet magadnál is.
 6. Köszönj el! Az utolsó benyomás épp olyan fontos, mint az első. Légy pozitív, kedves, köszönd meg az együtt töltött időt.

[szerkesztés] Tippek

 • A felmondásod bejelentése után megváltozhat a hangulat, s lehet, hogy kevésbé lesznek veled kedvesek. Bárhogy is alakuljon, ne hagyd, hogy ez a teljesítményedet befolyásolja.
 • Ne égesd fel a hidakat! Soha nem tudhatod, hogy miként kerülsz még kapcsolatba volt munkaadóddal, kollégáiddal. Felejtsd el, ha voltak is sérelmeid, ne kezdd el kiborítani a bilit. Ha más nem, akár egy jövőbeli munkaadó is felhívhatja őket, s nem szerencsés, ha rosszat hall felőled.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • felmondólevél
 • pozitív hozzáállás
 • és az eredeti szerződésed, amit felmondasz (ezt előtte nézd át feltétlenül!)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor munkakörét köteles átadni és a munkáltatóval el kell számolnia, valamint a munkavállaló részére az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni az előírt igazolásokat. Addig ne írd alá azt a papírt, hogy a munkáltatónak feléd nincs tartozása, amíg valóban ki nem fizet.
 • A munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással a másik fél súlyos kötelességszegése esetén jogosult megszüntetni, azonnali hatállyal.
 • Ne vigyél el magaddal kontaktlistákat, ne lopj kereskedelmi titkokat!
 • Kerüld el a jogellenes, megfelelő indoklás és jogalap nélküli felmondást, mert így még szerződésszegés miatt a végén neked kell kártérítést viselned, ha a másik félnek igaza lesz, és bebizonyítja, hogy a felmondásod nem volt megalapozott.
 • Ha a szerződésedben a felmondás utáni időre előre is aláírtál kötelezettségeket (pl. hogy 1 évig nem helyezkedhetsz el hasonló állásban, vagy a munkáltatód ügyfeléhez nem mehetsz el dolgozni), akkor ezt a vállalást teljesítened kell, különben kötbért vagy kártérítést követelhetnek rajtad!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Kiscsillag