Fellebbezni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell fellebbezni?

Iratkupac.jpg

Nem mindig tetszik az embernek a hatóságtól kézhez vett határozat vagy a bírósági ítélet, amiben elutasították a keresetet. Ezek ellen a legtöbb esetben lehet fellebbezni. No de hogyan kell jól?

[szerkesztés] Lépések

 1. Fellebbezés készítésekor mindig legyen előtted az az irat, ami ellen a fellebbezést készíted. Sose az emlékeidre hagyatkozz, hanem mindig a konkrét szövegből indulj ki. Általában a határozat, döntés rendelkező részének végén olvashatod, hogy lehet-e ellene fellebbezni, és ha igen, hány napon belül és melyik szervnél kell azt beadni.
 2. Ha végigolvastad a határozatot, dőlj hátra és fogalmazd meg a lehető legkonkrétabban, hogy mi a bajod a kézhez vett iratban olvasottakkal. Ha ezt sikerült gondolatokba öntened, no ezt kellene szépen, magyarul, helyesírási hibáktól mentesen leírnod. Erre is van néhány szabály:
  • Mindig írd le először, hogy mit olvastál ki a döntésből, és az rád nézve miben sérelmes, miért nem találod azt elfogadhatónak. Kezdd a legalapvetőbb kifogással, ami számodra a legsérelmesebb.
  • Ezután alaposan, lehetőleg értelmes pontokba szedve sorold fel mindazokat az indokokat, érveket is, amelyek szerinted megalapozzák az igazadat.
  • Fogalmazd meg, hogy miben szeretnéd megváltoztatni a határozatot, és miért. Ezt jogszabállyal is meg kell erősítened.
 3. Ha leírtad a legfontosabbakat, máris látni fogod: ez nem is olyan egyszerű. Ideje eldöntened, hogy a fellebbezésedet magad is tudod-e intézni vagy kötelező a jogi képviselőt igénybe venned ehhez. Ha igen, konzultálj fellebbezésekben jártas ügyvéddel. Ha neki átadod a konzultáción a fentiek szerint megírt tervezetedet, már annak is nagy haszna lesz, mert az ügyvéd látja majd, mit is szeretnél és miért.
 4. Jogi képviselővel vagy anélkül mindig határidőben add be a kék tintával aláírt, dátummal is mindig ellátott fellebbezésedet. Ezt megteheted személyesen az illetékes szervnél (hatóság, bíróság) vagy postai úton.

[szerkesztés] Tippek

 • Sose késd le a fellebbezési határidőt!
 • Ha nem kötelező a jogi képviselő, akkor is hasznos lehet egy ügyvéd véleménye. Keress barátaid, ismerőseid között olyan jogászt, aki ingyen is szívesen ad tanácsot. Ha nincs ilyen, manapság már a neten is könnyen találhatsz fellebbezésekkel foglalkozó ügyvédet.
 • Mindig szépen tagolt, jól formázott, érthető iratot gyárts, mert kicsit ez is olyan mint az iskolai dolgozat: bár jó, amit írsz, ha gagyi formában és helyesírási hibáktól hemzsegően teszed, rossz benyomást keltesz magadról az elbíráló szervben, és a másik fél is hibát fog keresni a beadványodban.
 • Mindig győződj meg arról, hogy lehetséges-e a fellebbezés az adott döntés ellen, Léteznek ugyanis fellebbezéssel nem támadható végzések is.
 • A tényállás és az indoklás előadásakor lehetőleg ne hazudj, hanem az igazat írd. Így hiteles leszel!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kell az eredeti határozat hiánytalan, teljes példánya, amelyet végig kell olvasnod.
 • Lehet, hogy a fellebbezéshez illetéket kell fizetni, tehát kell majd illetékbélyeg vagy bankszámla az utaláshoz. Készpénzben általában nem lehet fellebbezést fizetni.
 • Toll, papír, számítógép, nyomtató, boríték, bélyeg a postázához, fénymásoló, hogy neked is maradjon egy példány az aláírt és elküldött szövegből.
 • Ügyvéd vagy jogász ismerős, aki segít annak eldöntésében, hogy jól csináltad-e.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha lekésted a fellebbezési határidőt, igazolási kérelemmel még kimentheted magad. Ezt sose csináld ügyvéd nélkül!
 • Mindig másold le a végleges és általad is aláírt fellebbezést és maradjon meg neked a saját példányod, hiszen fontos lesz majd annak igazolásához, hogy mit és mikor adtál be.
 • Bírósági ítélet elleni fellebbezések esetén bizonyos bíróságok előtt nem járhatsz el jogi képviselő nélkül, tájékozódj!
 • A hatósági határozatok és a bírósági ítéletek elleni fellebbezés illetéke eltérő, az Illetéktörvényben olvass utána vagy kérdezd meg az ügyvédet!
 • Sokszor nem elég 1 példányban beadni a fellebbezést, járj utána, hány példányban kell benyújtanod!(Benne lesz a határozatban, vagy az ügyvéd fogja tudni.)

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, DrnemethLAW.hu, Kiscsillag