Felkelni ébresztőóra nélkül

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell felkelni ébresztőóra nélkül?

Morningwatch.jpg

Ki ne szeretne reggel tovább aludni? Amikor megszólal az ébresztőóra, automatikusan kinyomjuk és utána persze, hogy rohanás lesz a vége. A felkelés sokaknak nehezen megy, ezért ébresztőóra nélkül el sem tudnák képzelni a reggeleket. Viszont az ember képes lehet rá egy kis gyakorlással és rászoktatással, hogy saját magától időben felébredjen, ráadásul kipihenve érezze magát. Most abban segítünk, hogy lehet ébresztőóra nélkül ébredni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Legyen külső motivációd! Elég hatásos módszer, ha van egy személy, aki miatt fel kell kelned. Határozd el fejben, hogy neked reggel 7-kor fel kell ébredned, mert már 8-kor találkozód lesz, és mindenképpen ott kell lenned. Egy idő után az agyad annyira rááll tudatalatt, hogy meglátod, saját magadtól fel fogsz ébredni. Próbálj mindig megígérni egy találkozót reggel valakinek - ez azért fontos, hogy legyen motivációd beteljesíteni az ígéretet.
 2. Feküdj le időben! Általában túl későn fekszünk le, és nem tudjuk kialudni kellően magunkat, nem pihen eleget a szervezetünk, ezért van szükségünk órára a felkelésnél. Amikor viszont eleget pihent a szervezetünk, képesek vagyunk magunktól felébredni. Két fontos szabályt próbálj betartani: már este 10-kor pihen a szervezet, tehát 10 előtt feküdj le, és 7-8 órát aludj végig – ez idő alatt teljesen ki tudod pihenni magad, és simán kipattansz az ágyból óra nélkül.
 3. Szoktasd le az ébresztőóráról magad! Próbáld ki hétvégén, hogy szombat reggelre beállítod az órád egy adott időpontra, viszont vasárnap reggel már próbálj ugyanabban az időpontban magadtól felkelni. Ne aggódj, ha elsőre nem fog sikerülni, de hangold magad rá este, hogy reggel mikor ébredj fel. Vizualizáld az időpontot elalvás előtt az ágyban!
 4. Ne hagyj reggelre feladatot! Minél kevesebb elvégzendő feladatod marad reggelre, annál nyugodtabban fekszel le és kelsz fel. Segítségedre lehet ebben, ha az ébredés és az ébrenlét közötti időszakhoz szükséges minden tárgyat már este összekészítesz, és a megfelelő helyre teszed. A ruháid készítsd ki, a tea- vagy kávéfőzőbe tegyél vizet és filtert, hogy csak be kelljen kapcsolnod. Este készítsd el a másnapi ebédedet, és mindent, amire szükséged lesz.
 5. Edzd magad a spontán kelésre! Kérj segítséget egy családtagodtól, baráttól vagy a párodtól, hogy minden reggel ugyanakkor keltsen fel. Egy idő után a szervezeted spontán felkel és megszokja az időpontot. Nem véletlen, hogy aki több műszakban dolgozik, és váltott időrendben van beosztva, megszokja az adott heti kelést, és amikor később kell kelnie, mindig felébred a korábbi időpontban.
 6. Tudatosítsd magadban, hogy mikor kelj fel! Este a lefekvés előtt kicsit tréningezd az agyad és a memóriád, készítsd fel rá, hogy reggelre saját magát ébresztőóraszerű programként keltse. Ezt a legkönnyebben úgy teheted meg, ha este nem tévézel már, és semmi pörgető dolgot nem csinálsz, hanem maximálisan ellazítod magad (akár relaxálsz picit). Mondogasd magadnak lefekvésnél és gondolj is rá, hogy mikor akarsz felkelni. Akkor sikeres a tréning, ha fel tudsz ébredni minden nap problémamentesen.
 7. Legyen okod és célod, ami miatt érdemes felkelni! Ha van, ami miatt érdemes felkelni, akkor azt tűzd ki célul. Amennyiben elsőre nem találsz sok örömöt és értelmet a következő napban, akkor próbálj meg belecsempészni olyan terveket, ami feldobhatja a napodat.
 8. Gyakorlat és rutin adja meg az alapot: próbáld rászoktatni magad, hogy rutinszerű legyen a fekvés és a kelés is. Lefekvés előtt, minden este olyan sorrendben csinálj minden – pl. fogmosás, olvasás, alvás – ami berögzül és teljesen automatikussá válik a számodra. Ezzel tudod a szervezeted utasítani, hogy mikor kell pihennie. Ugyanezt reggel is meg tudod tenni. Gyakorold ezeket és rutinszerűen végezd, idővel teljesen megszokod és könnyebben felkelsz.

[szerkesztés] Tippek

 • Eleinte ne nyomd ki reggel az ébresztőórát, hagyd csörögni, majd fokozatosan állítsd be, hogy minél kevesebbet csörögjön, szép fokozatosan szoktasd magad hozzá, hogy a végén már ne csörögjön, és arra ébredj fel.
 • Készíts listát a másnapi tennivalóidról és társíts hozzájuk időpontot, vagyis az első legyen a kelés időpontja, amit rögzíts minden nap a papírra is.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Ébresztőóra
 • Barát, pár
 • Tárgyak
 • Relaxációs zene


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Azért vigyázzunk, nehogy egyből munkanapon kezdjük el az ébresztőóra nélküliség gyakorlását, mert könnyen elkéshetünk.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező