Felkészülni a túrázásra

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell felkészülni a túrázásra?

Túra.jpg

Bármilyen évszak is legyen, a túrázás mindig egy léleksimogató kikapcsolódási forma. Időszaktól függően más és más oldalát csodálhatjuk meg a természetnek. Az aktív kikapcsolódás alatt viszont leselkedhetnek ránk veszélyek is, melyeknek nagy részét kellő felkészüléssel kiküszöbölhetjük.


[szerkesztés] Lépések

 1. Mérjük fel a terepet! Érdemes interneten vagy ismerősökön keresztül tájékozódni a hely adottságairól, hogy ne érjenek minket kellemetlen meglepetések. Ha az úti célunk messze van lakóhelyünktől, és autóval közelítjük meg, akkor nézzünk utána a parkolási lehetőségeknek, nehogy hazafelé is folytatódjon a túra és a „nagy kaland”.
 2. Készítsünk tervet! Nem olyan jó móka az eltévedés és bolyongás, ezért ha nem vagyunk profi turistajel-szakértők, akkor inkább tervezzük meg az útvonalat, és vigyünk magunkkal térképet.
 3. Milyen lesz az időjárás? Nagyon fontos kérdés, hiszen ennek függvényében kell megválasztanunk öltözékünket. Bár nyáron nem a legkívánatosabb alternatíva a zárt ruházat, mégis hasznos, hogy elkerüljük a növényzet vagy esés okozta sebesüléseket, kullancs, szúnyog vagy más rovar csípéseit.
 4. Enélkül sehova: a túracipő. A cipő kérdése sarkalatos pontja a kirándulásnak, hisz ha kényelmetlen, akkor amellett, hogy kedvünket szegi az előttünk álló kilométerektől, de egészségügyileg is nagy károkat szenvedhetünk el miatta. A megfelelő túracipő belül puha és kényelmes, míg kívül szoros, így szorosan tartja a lábfejünket, védi térd-és csípőízületeinket.
 5. Mit pakoljunk? Minél kevesebb a cuccunk, annál kevesebb súlyt kell magunkkal hurcolászni a kiruccanás alatt, mégis vannak kulcselemek, amiket semmiképp se hagyjunk ki a bepakoláskor:
  • plusz réteg: Az erdőben mélyén, ahol a fák eltakarják a napot, jóval hűvösebb a levegő. Évszaktól függően elég egy plusz pulcsi vagy egy kiskabát, hogy ne fázzunk.
  • víz és élelmiszer: Ne legyen se túl sok, se túl kevés, így nem lesz nehéz, de éhezni sem fogunk. Próbáljuk meg eltalálni a helyes mértéket.
  • SOS csomag: Soha nem lehet tudni, hogy mi fog történni, éppen ezért legyen nálunk sebfertőtlenítő, kötszer, ragtapasz, fájdalomcsillapító, zsebkendő, bicska, és a biztonság kedvéért egy zseblámpa.


[szerkesztés] Tippek

 • A túra előtt készítsük fel testünket a kihívásra rendszeres sportolással vagy kisebb kirándulásokkal.
 • Rovarriasztót is érdemes magunknál tartani, hogy ne vonja el figyelmünket a tájról az állandó vakarózási kényszer.
 • Rakjunk el aszalt gyümölcsöket és magvakat, ugyanis a csokihoz hasonlóan hirtelen juttatnak energiához, mégsem kell attól tartanunk, hogy elolvad útközben.
 • Akár egyedül, akár társasággal megyünk, mindig értesítsünk valakit a terveinkről, aki nem tart velünk. Bármi is történjen, legyen egy távoli segítség.
 • Kössünk ingyenes kullancsveszély biztosítást! A tavaszi, korai nyári időszakban jelentősen elszaporodnak a kullancsok az erődős, tisztás területeken egyaránt. Bármilyen elővigyázatosak is vagyunk a túrázás alkalmával, sajnos bármikor megeshet, hogy kullancscsípés áldozatai leszünk. Jó pár esetben pedig hiába távolítjuk el ideje korán a kullancsot, a fertőzések többsége pár órán belül megtörténik, mire észrevennénk egyáltalán, hogy kullancs költözött belénk, arról nem is beszélve, hogy Lyme-kór ellen nincs védőoltás. Egy-egy ilyen betegség, pl. az agyhártyagyulladás vagy a Lyme-kór pedig komoly költségekkel, és munkából való kieséssel járhat, ami anyagilag sem túl rózsás. Van már olyan biztosító, akinél köthető ingyenes kullancsveszély biztosítás, melyhez csupán regisztrálni kell, és ha bárki, aki velünk egy háztartásban él, a világon bárhol kullancscsípés következtében megbetegszik a családban, akkor térít a biztosító. Gyakori túrázóknak mindenképp érdemes ilyen biztosítást kötni, hisz nem kerül semmibe!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Térkép
 • Túracipő
 • Túraruha
 • Étel
 • Víz
 • Orvosi csomag
 • Zseblámpa


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az erdők időjárása eléggé szeszélyes, így tartsunk magunknál esőkabátot. Ma már beszerezhetünk fillérekért pehelykönnyű és kis helyen elrejthető darabokat.
 • Az erdő közepén nagy az esélye annak, hogy a telefonunk használhatatlan lesz térerő hiányában. Ezzel érdemes számolni, és minden olyan nélkülözhetetlen funkciót pótolni, amit ma már a telefonunk segítségével oldanánk meg (térkép, útikönyv).
 • A túra alatt mellőzzük az alkoholt.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell, SzNiki