Felkészülni a lézeres szemműtétre

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell felkészülni a lézeres szemműtétre?

Eye-1439419.jpg

A látásjavító lézeres szemműtét ma már rutineljárásnak számít. Évről-évre egyre többen döntenek úgy, hogy megszabadulnak a szemüvegtől vagy a kontaktlencsétől, és az ezekkel járó terhektől. A beavatkozás sikeressége azonban nemcsak a szakembereken és a legújabb technológián múlik, hanem rajtad is. Ha látásjavító kezelésre adod a fejed, készülj fel rá az alábbiak szerint!

[szerkesztés] Lépések

 1. Használd a netet! Tájékozódj, gyűjts információt a különböző eljárásokról, technológiákról, orvosokról, árakról, és olvasd el a páciensek véleményeit, tapasztalatait!
 2. Válassz klinikát! Nyugodtan hagyatkozhatsz a barátaid és családtagok véleményére, hiszen jobban megbízol abban az intézményben, amit már általuk ismersz.
 3. Kérj időpontot alkalmassági vizsgálatra! Úgy készülj, hogy kb. 2 órát el kell töltened a kiválasztott klinikán! Felveszik az adataidat, megvizsgálnak, és egy alapos konzultációra is sor kerül.
  • Az alkalmassági vizsgálat során többek között arra is fény derül, hogy elég vastag-e a szaruhártyád a lézeres eljáráshoz. Ha igen, akkor választhatod a lebenyes kezelések valamelyikét, amely teljesen fájdalommentes, és az eredmény szinte a műtét után azonnal érződik, illetve látszódik. Ha nem, akkor felszíni kezeléssel tudnak segíteni, ami pár napig fájdalommal jár, lassabb a gyógyulás és a hatás a műtét után 1-1,5 hónap után teljesedik ki.
 4. Készülj fel a konzultációra! Gyűjtsd össze a kérdéseidet, amelyekre szeretnél választ kapni a szakorvostól még a műtét előtt! A konzultáció során lesz alkalmatok átbeszélni mindent.
 5. Vidd magaddal a személyi igazolványodat, lakcímkártyádat, tajkártyádat , a korábbi szemészeti leleteidet és az egyéb orvosi dokumentumaidat, a jelenleg használt szemüvegedet, kontaktlencsédet, és utóbbiak adataira is szükség lehet!
 6. Max. 5-10 perccel érkezz korábban az időpontod előtt!


[szerkesztés] Tippek

 • Kísérővel érkezz, aki haza tud vinni a vizsgálat és a műtét után! A kezelés után nem vezethetsz, így a legjobb, ha elkísér valaki téged a kezelésre.
 • Ha lágy kontaktlencsét használsz, 4 nappal a vizsgálat előtt már ne helyezd fel!
 • Ha kemény kontaktlencsét viselsz, 4 héttel a vizsgálat előtt már ne helyezd fel!
 • Ne használj sminket, parfümöt, egyéb kozmetikumot a vizsgálat előtt!
 • Érkezz kényelmes öltözetben!
 • A műtétre is a fentiek szerint készülj! A vizsgálat során kb. 2 órát töltesz a klinikán, a műtét alkalmával pedig kb. 4 órát.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kísérő
 • Kényelmes ruházat
 • Szükséges dokumentumok – személyi igazolvány, lakcímkártya, tajkártya, korábbi leletek
 • Ha az időpont egybe esik azzal, amikor be kell venned a rendszeresen szedett gyógyszereidet, akkor hozd magaddal a tablettáidat!


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 1. Ne hallgass el semmilyen információt! Tájékoztasd az orvosokat az allergiádról, gyógyszerérzékenységedről, az eddigi műtéteidről, azokról a gyógyszerekről, amelyeket folyamatosan szedsz, és mindenről, amit úgy gondolsz, hogy tudniuk kell!
 2. NE igyál alkoholt, kerüld a másnaposságot és a tudatmódosítók használatát, mert ezek befolyásolhatják a műtét kimenetelét!
 3. NE vegyél be nyugtatót, és semmi mást, ami az idegrendszeredre hat! (A műtét előtt úgy is kapsz. :))
 4. Pacemakerrel nem veheted igénybe a lézeres szemműtét, ugyanis a lézeres készülék mágneses ereje befolyásolhatja a pacemakered működését!
 5. A műtétet követően kövesd az orvosok utasítását! Az általuk előírtak szerint alkalmazd a felírt szemcseppeket! Ezzel megelőzhető a gyulladás vagy más, nem kívánt reakció, és elősegíthető a várt eredmény elérése.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Lilly