Felkészülni a digitális átállásra

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell felkészülni a digitális átállásra?

Digitalisatallas.jpg
2013 során Magyarországon is megtörténik a digitális átállás, melynek folyamatát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) irányítja. A digitális átállással a televíziózás új korszakba lép. Mit is jelent ez? A már elavultnak számító analóg sugárzást a korszerű digitális váltja fel, mely számos előnnyel jár, például több ingyenesen fogható csatorna közül válogathatunk, jobb kép- és hangminőségben élvezhetjük kedvenc műsorainkat és extra szolgáltatásokat vehetünk igénybe az televíziózáshoz. Cikkünkben összegyűjtöttük a digitális átállással kapcsolatos teendőket.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Akiknek nincs teendője a digitális átállás során:

 1. Kábeles vagy műholdas szolgáltatás előfizetőinek, ugyanis a kábeles szolgáltatás automatikusan átáll a digitális műsorközvetítésre, ennek eredményeként tapasztalhatunk például jobb hang- és képminőséget, a műholdas tévé szolgáltatók pedig alapból korszerű, digitális szolgáltatást nyújtanak, tehát az ilyen szolgáltatás előfizetői már most élvezhetik a digitális tévézés előnyeit, és használhatják a különböző kényelmi szolgáltatásokat.

[szerkesztés] Akiknek van teendőjük a digitális átállás során:

 1. Azoknak a háztartásoknak, melyekben a lakók hagyományos szoba- vagy tetőantennával nézik az analóg földfelszíni adást, tehát előfizetési díj nélkül tévéznek, és csak három csatorna (M1, TV2 és/vagy RTL Klub) adásait tudják fogni. Ahhoz, hogy ők az átállás után is tudjanak televíziót nézni, a következő lehetőségek valamelyikét kell tenniük:
  • Vásároljunk egy jelátalakító készüléket! Az ún. set-top-box (vevőegység, dekóder) az antenna és a televíziókészülék közé csatlakoztatva képes a digitális adások vételére. Készülékünkkel így ingyenesen, előfizetés nélkül az eddig megszokott három csatorna (M1, TV2, RTL Klub) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna TV, Duna World, Euronews) és három közszolgálati rádió műsorai közül válogathatunk. A set-top-box 7000 forintért megvásárolható.
   Szereles.jpg
  • Szerezzünk be új szoba- vagy tetőantennát! Ha valóban kiváló hang- és képminőséget szeretnénk, akkor érdemes újra cserélni a régi antennát.
  • Fizessünk elő televízió-szolgáltatásra! Ha az ingyenesen fogható csatornák mellé többet is szeretnénk, akkor lakóhelyünkön elérhető egyik kábeltelevíziós, műholdas, IPTV-s vagy digitális szolgáltatónál előfizethetünk egy számunkra kedvező csomagra. Ezekben az esetekben a szükséges technikai eszközöket a szolgáltató biztosítja.
  • Vásároljunk új televíziót! Az új televíziókba már bele van építve a digitális műsorok vételére alkalmas vevőegység, ezért célszerű lecserélni régi készülékünket, így a dekóderrel sem kell külön bajlódnunk.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha bármilyen kérdésünk merülne fel a digitális átállással kapcsolatban, segítségre, információra lenne szükségünk, akkor hívjuk az NMHH ingyenes zöldszámát, a 06-80-38-39-40-es telefonszámot.
 • Kérjük szakember segítségét akár a set-top-box, akár az antenna kiválasztásához, illetve ezek beszereléséhez.
 • Akik bizonyos szempontok alapján szociálisan rászorultnak minősülnek, állami támogatással juthatnak hozzá a digitális műsorszórás vételéhez szükséges eszközökhöz. Erről bővebb információ itt található.
 • A korszerű digitális rendszerben gyermekvédelmi zár segítségével gondoskodhatunk kiskorú gyermekünk biztonságos televíziózásáról, intelligens, elektronikus műsorújságot (EPG) érhetünk el, kedvenc filmjeinket akár eredeti nyelven is megnézhetjük, a műsorokat feliratozva is láthatjuk, az adásokat akár megállíthatjuk, rögzíthetjük és újranézhetjük.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • set-top-box vagy új televíziókészülék, melybe be van építve a jelátalakító egység
 • esetleg új szoba- vagy tetőantenna
 • pénz vagy támogatás igénylése

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az átállás első ütemére 2013. július 31-én, a második ütemére október 31-én kerül sor, területenként eltérően. Erről itt tájékozódhatunk.
 • Ha több televíziókészüléken egyidejűleg különböző műsorokat szeretnénk megjeleníteni, akkor több jelátalakító készülékre, dekóderre lesz szükségesünk.
 • Mielőtt megvásárolnánk a set-top-box készülékét, tájékozódjunk (akár az NMHH zöld számán: 06-80- 38-39-40), hogy a lakóhelyünkön elérhető-e a digitális földfelszíni vétel (az ország 98 százalékában elérhető). /Amennyiben lakóhelyünkön nincs digitális földfelszíni vétel, akkor a digitális műholdas (szatellit) műsorszórást (ún. DVB-S2) érdemes választanunk. A digitális műholdas adás vételéhez parabolaantenna és beltéri egység szükséges. A DVB-S2 vétellel a közszolgálati adások foghatók ingyenesen (M1, M2, DunaTV, Duna World)./

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya