Felismerni az Alzheimer-kórt

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell felismerni az Alzheimer-kórt?

Alzheimer-kor-felismerese.jpg

Hazánkban becslések szerint több mint százezer ember szenved Alzheimer-kórban. A tünetek általában a 65. életév környékén jelentkeznek először, 80 év felett viszont már minden 5. embert érint. Minél előbb felismerjük ezt az időskori szellemi hanyatlást okozó betegséget, annál valószínűbb, hogy hatásosan tudják az orvosok kezelni. Ezért fontos, hogy odafigyeljünk a jelekre, és minél előbb forduljunk orvoshoz, ha Alzheimer-kórra gyanakszunk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Figyeljünk azokra a jelekre, melyek az agyi tevékenységek nem megfelelő működésére utalnak:
  • A rövid távú memória csökkenése, feledékenység. Nem probléma, ha időnként elfelejted a neveket vagy kimegy a fejedből egy megbeszélés, esetleg nem találod meg a kulcsod, amit néhány perce raktál le valahova. Az viszont már utalhat Alzheimer-kórra (de időskori memóriavesztésre is), ha rendszeresen elfelejted az új információkat vagy a mindennapos dolgok (pl. kedvenc ételed megfőzése) is nehézséget okoz, mert nem jutnak eszedbe például az alapanyagok vagy az egyes lépések sorrendje.
  • Nehézségek a helyes szavak megtalálásában. Mindenkivel előfordul, hogy bizonyos szavak nem jutnak időnként eszükbe. Ha ez gyakran előfordul, és akár olyan egyszerű szavakra is, mint az ablak, akkor az figyelmeztető jel lehet.
  • Az elvont gondolkodásra való képesség romlása, pl. amikor a pénzügyeinket már nem látjuk át.
  • Szintén jellemző, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő beteg egyre nehezebben hoz meg még egyszerű döntéseket is.
 2. Gyanakodjunk Alzheimer-kórra, ha a fenti tünetek mellett különféle személyiségváltozásokra is felfigyelünk, mint például:
  • A mindennapi teendők elhanyagolása, az ember inkább a hobbija felé fordul, és nem teszi meg azokat a dolgokat, amit pedig meg kellene, ha megfelelően látná a helyzetet.
  • A hangulat-ingadozás, a szorongások, a szociális visszahúzódás is jellemző.
 3. Ha a fenti tüneteket észleljük (még ha nem is mindegyiket, és nem súlyos), mindenképpen forduljunk orvoshoz. Mivel egyértelműen nem lehet megállapítani az Alzheimer-kórt, az orvos várhatóan számos vizsgálatra elküld majd minket, hogy egyéb okokat kizárjon (pl. gyógyszerszedés hatására bekövetkező változások, Parkinson-kór stb.). Az alapvető orvosi vizsgálatokon és a mentális állapot vizsgálatán túl várhatóan neuropszichológiai és agyi képalkotó (pl. PET-scan) vizsgálatoknak is alávetnek majd, hogy biztosan meg tudják állapítani, hogy Alzheimer-kórban szenvedünk-e.

[szerkesztés] Tippek

 • Jelenlegi ismereteink szerint az Alzheimer-kór nem előzhető meg, ugyanakkor a tünetek rosszabbodását csökkenti, ha törekszünk az egészséges vérnyomás és koleszterinszint fenntartására.
 • Figyeljünk oda idősebb családtagjainkra, ismerőseinkre, és ha a fenti tüneteket észleljük, javasoljuk számukra, hogy menjenek el orvoshoz.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Odafigyelés a jelekre

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Bár ritka, az Alzheimer-kór fiatalabb, akár 40-50 éves korban is kialakulhat.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag