Felismerni az álhíreket

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell felismerni az álhíreket?

Igy-ismerd-fel-az-alhirt-fakenews.jpg

Manapság elképesztő mennyiségű álhír (fake news, hoax hír) terjed. Ebben kulcsszerepe van annak, hogy a közösségi médiában a hírek hatvan százalékát a felhasználók még csak el sem olvassák a megosztás előtt. Érdemes tehát odafigyelni, no de lássuk, miről ismerszik fel az álhír!

[szerkesztés] Lépések

 1. Ellenőrizd a közlő médiumot! Ismered az adott sajtóorgánumot? Esetleg furcsa és szokatlan a weboldal címe? Nézd meg, hogy írnak-e esetleg máshol a hírt közlő lapról!
 2. Ellenőrizd a tartalmat! A cikkben közölt tények és számadatok megfelelnek a valóságnak? A cikk túlságosan egyoldalú és elfogult? Egy hiteles és megbízható médium kizárólag a vélemény rovatában közölt egyoldalú írásokat.
 3. Nézz utána a szerzőnek! Vajon ismert íróról van szó, vagy nem találsz róla semmit? Esetleg nem is közli az oldal, hogy ki írta a cikket vagy álnév szerepel aláírásként? Ezek mind gyanús jelei annak, hogy a hír kamu.
 4. A hír erős érzelmeket vált ki? Ha igen, az egyike az álhír fő jellegzetességeinek.
 5. Ellenőrizd a megadott forrásokat! Ha nincs forrás megadva, vagy „meg nem vezetett forrásokra” hivatkoznak, az már önmagában árulkodó jel. Egy valódi hír esetében az újságíró megbízható forrásokra hivatkozik és ezek ellenőrizhetők is.
 6. Gondold végig, hogy vajon Te mennyire vagy elfogult! Érdemes odafigyelni arra, hogy a saját nézeteink, gondolatvilágunk mennyire befolyásol minket, s ezen keresztül mennyire válunk esetleg egy álhírre fogékonyabbak.
 7. Igazi a fotó? Ha egy régi képet használnak illusztrációként, vagy láthatóan manipulált felvételről van szó, akkor kezdj gyanakodni!
 8. Mielőtt tovább osztanád, gondold át még egyszer, hogy vajon igaz lehet-e a hír! Ha egy hír valós eseményről számol be, akkor általában több híroldalon is szerepel. Kérdezz meg egy szakértőt a témáról, ha nem van jártas az adott területen.

[szerkesztés] Tippek

 • Április 1-jén gyakoriak az álhírek a különböző nagyobb és hiteles hírportálokon is. Általában azonban a cikk utolsó soraiban maguk az írók leplezik le önmagukat vagy pedig másnap adnak ki egy helyreigazító cikket
 • Szerezz be egy böngészőbe épülő álhírszűrőt, ami egyértelmű jelzéseket ad arra vonatkozóan, hogy igazi, vagy éppen kamu hírről van szó.
 • Álhír oldalak egyik gyakori jellemzője, hogy nem lehetséges a kommentelés. Még ha van is komment szekció, akkor azok nem valós személyek kommentjei.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Józan ész
 • Türelem

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Légy mindig résen!
 • Soha ne ossz meg hírt a közösségi médiában úgy, hogy el sem olvastad azt!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell