Felismerni a stroke-ot

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell felismerni a stroke-ot?

Stroke.jpg

A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy véglegessé váló funkciókárosodása, amelynek oka az adott agyi régió vérátáramlásának (perfúzió) és a szövetek oxigén- és tápanyagellátásának hirtelen lecsökkenése vagy megszakadása. Nem szükséges azonban, hogy feltétlenül végzetes következményekkel járjon. Ha időben észrevesszük a tüneteket, és az oxigénhiányos állapotot megszüntetjük, az orvosi segítségnyújtás által a súlyos szövődmények elkerülhetők, mivel a sejtekben lezajló patológiás változások még visszafordíthatók lesznek.

[szerkesztés] Lépések

 1. Milyen típusai vannak a stroke-nak?
  1. Az esetek 80%-át alkotó típus az iszkémiás stroke általában a vért szállító artériák elzáródása miatt alakul ki.
  2. Az embóliás stroke oka, hogy a szívből vagy az ér egy korábbi, szívhez közelebb eső szakaszából származó vérrel sodródó részecske vagy törmelék zárja el az artériát.
 2. Mi történik stroke esetén? Amikor egy verőér (artéria) által táplált agyterület vérellátása hirtelen elégtelenné válik, az idegsejtek a kialakult oxigénhiány miatt károsodnak, és nem tudják ellátni a működésüket. A tünetek sokfélék lehetnek attól függően, hogy melyik agyi terület vérellátása sérül. Az iszkémiás stroke rendszerint lokális agyi működészavarokat okoz, míg a vérzéses stroke okozhat lokális zavarokat, azonban a szöveteket roncsoló vérzés és agynyomás-fokozódás következtében gyakran globális agyi működészavarok is fellépnek.
 3. Melyek a leggyakoribb tünetek?
  1. Féloldali látásvesztés, látótérkiesés, a szemhéj csüngése és szemteke rezgés (nystagmus).
  2. Beszédzavar: értelmetlenné váló szavakat és mondatokat kezd el mondani az alany, azaz összeakad a nyelve.
  3. Végtagok féloldali elgyengülése, zsibbadása vagy érzéketlensége, ennek következtében a végtagok ügyetlenné válása.
  4. Az arc félrehúzódása.
  5. Nyelészavar.
  6. Forgó jellegű szédülés, hányinger, egyensúlyzavar, zavartság.
 4. Milyen teszteket érdemes megcsináltatni?
  1. Nyújtassuk ki a nyelvét, és ha elernyedtnek vagy ferdének látjuk, akkor stroke-ra gyanakodhatunk!
  2. Próbáljuk meg begomboltatni a gombokat egy ruhadarabon vagy egy pénzérmét felvetetni a földről, és ha bizonytalannak látjuk a mozdulatokat, vagy azt észleljük, hogy nem tudja kellően megfeszíteni az apróbb izmait, akkor stroke-ra gyanakodhatunk!
  3. Kérjük meg a gyanús tüneteket mutató személyt, hogy egy egyenes vonal mentén sétáljon végig, és ha néha elbizonytalanodást látunk a mozdulataiban vagy szédülésre utaló jeleket, akkor azonnal hívjunk segítséget!
 5. Milyen kezelési terápiák léteznek a stroke-ra? Iszkémiás stroke esetén, ha a kialakulás óta nem telt el 3 óránál több, a stroke-centrumokban sor kerülhet gyógyszeres thrombolízisre, azaz a thromboembólus kémiai feloldására, és ezzel az elzáródott ér megnyitására.
 6. Melyek a stroke rizikófaktorai?
  1. Szívbetegség
  2. Cukorbetegség
  3. Magas vérzsírszint
  4. Érelmeszesedés
  5. A káros szokások közül pedig a cigarettázás, a túlzott alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód és az intravénás drogok használata.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha félünk a stroke kialakulásától, vagy úgy érezzük, szeretteink veszélyben vannak, akkor forduljunk ideggyógyászhoz (neurológushoz), mivel ő a terület szakértője, aki különböző tesztek segítségével vizsgálja stroke valószínűségét!
 • A stroke-ot okozó egyik legtipikusabb alapbetegség a szívritmuszavar, ezért rendkívül fontos annak azonosítása és kezelése.
 • Érdemes odafigyelni, hogy a családban volt-e példa hasonló esetre, mivel a stroke-ra való hajlam genetikusan öröklődhet a családban.
 • Léteznek speciális stroke centrumok is, ahol a kezeléshez szükséges speciális felszerelések is elérhetők, teljesebb gyógyulást biztosítva ezzel a betegeknek.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • odafigyelés

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha a tünetek egyikét is észleljük vagy akár ezek együttesét, azonnal hívjunk mentőt, mivel a stroke esetén minden perc számít, mivel minél tovább tart az oxigénhiányos állapot, annál súlyosabb következmények, szövődmények alakulhatnak ki.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka