Felismerni a koronavírust

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell felismerni a koronavírust?

Koronavirus-tunetei.png

A koronavírus felismerését néhány jellegzetes tünet segíti, bár a fertőzés lefolyása az esetek 80 százalékában szinte alíg produkál tüneteket. Így nem árt tudni, hogy a koronavírus felismerésének egyetlen biztos módja a laboratóriumi teszt, amit kórházakban végeznek el. Nézzük, hogy mik lehetnek a koronavírus fertőzés tünetei!

FONTOS KIEGÉSZÍTÉS: Ez a cikkünk a koronavírus delta és az azt megelőző variánsai kapcsán nyújt támpontot a felismeréshez. Az omikron variáns tüneteiről, illetve felismeréséről ebben a cikkben írunk részletesen.

[szerkesztés] Lépések

 1. A koronavírus tünetei nagyon hasonlítanak az egyéb légúti megbetegedések tüneteihez, így például az influenzához. Fontos megjegyezni, hogy az esetek nagy többségében a fertőzött szinte tünetmentes, vagy csak egy enyhe megfázást jelei tapasztalhatók.
 2. Magas láz: A koronavírus velejárója lehet a magas láz.
 3. Száraz köhögés: Előfordulhat, hogy a koronavírussal fertőzött beteg szárazon köhög.
 4. Izomfájdalom: A koronavírusos betegeknél szintén gyakori panasz az iromfájdalom.
 5. Légszomj, légzési nehézségek: Ugyancsak a koronavírus tünetei között tartják számot a légzéssel kapcsolatos nehézségeket.
 6. Fáradság, levertség érzése: A koronavírus esetén a beteg jelentős része számol be arról is, hogy rendkívül fáradtnak, levertnek érezte magát.
 7. A koronavírus jelenléte csak laboratóriumi vizsgálat révén határozható meg biztoson! Ráadásul a diagnózist háziorvosi rendelőben nem, csak kórházakban tudják felállítani, ahol mintát vesznek a torokváladékból, és elküldik azt elemzésre a laboratóriumba.
 8. Ha felmerül a vírusfertőzés lehetősége, semmiképpen ne menj rendelőbe, hanem hívd a háziorvosi ügyeletet, a mentőszolgálatot, vagy a Nemzeti Népegészséügyi Központot (utóbbi díjmentesen hívható a 06-80-277-455, 06-80-277-456 számokon)!.

[szerkesztés] Tippek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Megfigyelőképesség
 • Önismeret
 • Gyanú esetén kórházban elvégzett laboratóriumi vizsgálat

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha felmerül a gyanú, hogy a koronavírus fertőzés áldozata vagy, azonnal fordulj háziorvosodhoz, illetve jelentkezz a közeli kórház ügyeletén és innentől kezdve viselj szájmaszkot! Biztos diagnózist csak laboratóriumi vizsgálat adhat.
 • Mivel a koronavírus egy vírusos fertőzés, ezért ellene teljesen hatástalan az antibiotikumos kezelés.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell