Felismerni a hamis pénzt

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell felismerni a hamis pénzt?

Hamis-bankjegy.jpg Ahogy a bankjegyeket egyre kifinomultabb módszerekkel nyomják, hogy elkerülhető legyen a hamisítás, úgy a hamisítók egy része is egyre jobb technológiát használ. Összegyűjtöttük, milyen módszerekkel ismerhető fel a hamis bankjegy.

[szerkesztés] Lépések

 1. A legegyszerűbb az UV-A és UV-C-s fényű pénzvizsgáló használata. Ennél a motívumok UV-A fényben zöld színben, míg UV-C fényben piros színben világítanak. Bár a jó minőségű hamisítványok még átmennek az UV-A teszten, de a pirosra váltást már nem tudják megcsinálni. Ezzel a módszerrel 100% biztonsággal meg lehet állapítani, hogy hamis-e a bankjegy. http://www.penzcentrum.hu/ongondoskodas/sosem_gondolnad_melyik_a_leghamisitottabb_penz_magyarorszagon.1036409.html
 2. Beszerezhetsz bankjegyellenőrző tollat (ún. varázsceruzát) is, amely a valódi bankjegyeken nem hagy nyomot, szemben a hamisítványokkal, melyeket fekete színnel jelzi. Ez azon az elven működik, hogy a valódi bankjegy gyapot alapú papírra készül. Szakértők azonban nem tartják 100%-os megbízhatóságúnak.
 3. Leginkább a 20 000 és a 10 000 forintos bankjegyeknél gyanakodjunk, ezek teszik ki az összes bankjegy-hamisítvány háromnegyedét (52, illetve 26 százalékát)!
 4. Vizsgáljuk meg a szabad szemmel is jól látható jeleket!
  • Fordítsuk a pénzt a fény felé! A valódi bankjegy vízjele kissé olyan, mint egy szellemkép, s mindig megegyezik a portréval.
  • Nézzük meg a fémcsíkot! Hologramos hatásúnak kell lennie. Ezen mindig megtalálható apró számokkal az adott bankjegy címletértéke.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha véleményünk szerint hamis egy bankjegy, akkor át kell adunk szakértői vizsgálatra valamely hitelintézetnek, postának vagy az MNB-nek.
 • Pénztárosként vegyünk fel jegyzőkönyvet, ha felmerül a hamis bankjegy gyanúja, majd juttassuk el az MNB-nek.
 • Ha tehetjük, minél többször használjunk bankkártyát, így csökken a valószínűsége, hogy hamisított pénzt kapjunk.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • UV-fényű pénzvizsgáló
 • bankjegyellenőrző toll

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az is bűncselekménynek számít, ha valaki jóhiszeműen jut hamis pénzhez, amit utólag észlel, ennek ellenére szándékosan forgalomba hozza azt.
 • Ha a szakértőknek eljuttatott, hamisnak vélt pénz valódi, az MNB megtéríti az ellenértékét. Ha azonban hamis, többnyire nem…

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag