Felhasználni a kólát a háztartásban

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell felhasználni a kólát a háztartásban?

Kóla.jpg

Sokak kedvenc itala a kóla, nemcsak finom, de sok esetben segítségedre lehet a háztartás körüli teendőkben is, és szinte verhetetlen az alternatív „takarítószerek” között. Akár szereted a fekete italt, akár nem, érdemes a bevásárlókosaradba tenni néha egy-két darabot belőle, hiszen lényegesen megkönnyítheti dolgodat a takarítás területén. Hogy miben lehet segítségedre? Olvasd el az alábbi cikket, és tudd meg!

[szerkesztés] Lépések

 1. Tisztítsd meg a szélvédődet vele! Sokszor ragad olyan kosz szélvédőnkre, mely csak súrolás segítségével jön le. Ennek a módszernek búcsút inthetsz, hiszen ha öntesz egy kevés kólát a rászáradt foltokra, és végigtörlöd egy nedves törlőkendővel, egyből visszakapod tiszta szélvédődet. A ragadás miatt nem kell aggódnod, csak annyi a dolgod, hogy ablaktörlő folyadékkal indítod el az ablaktörlést.
 2. Tüntesd el a rozsdát a kólával! Kisebb, nagyobb tárgyaidat mindössze egy éjszaka alatt megszabadítja az ital a rozsdától. Annyi a teendőd, hogy beáztatod őket több órára, és türelmesen vársz.
 3. Kapd vissza régi kedvenc edényedet! A megfeketedett fazék, lábas vagy serpenyőperem mindenki rémálma, főleg, ha egyik kedvenc edényedről van szó. Van megoldás: önts a problémás darabokba kólát, tedd fel a tűzhelyre lassú tűzön főni egy órára, majd mosogasd el őket.
 4. Tisztítsd a vécét kólával! Az italban található foszforsav feloldja a toalettben összegyűlt piszkot még a perem alatt is.
 5. Ezzel távolítsd el a foltokat! Kellemetlen borfolt, gépzsír esetleg vérfolt került ruhádra, szőnyegedre? Van megoldás: önts a mosószerhez egy doboz kólát, és láss csodát!

[szerkesztés] Tippek

 • A rozsdátlanítás bármilyen fémalapú anyaggal működőképes, még a krómmal is.
 • Ne aggódj a ruháid miatt, nem fognak ragadni, sőt, a kóla még a szagtalanítás nagymestereként is szolgál!
 • Ha teljes körű toaletttisztítást szeretnél, ne sajnáld az italt, önts mindenhova, és hagyd kicsit állni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kóla,
 • türelem,
 • egyéb takarítóeszközök.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az autó oldalsó ablakait ne mosd le kólával, hiszen fontos lépés a folyamatban az öblítés, amit nem feltétlen tudsz megvalósítani, csak ha van a közeledben hozzá eszköz.
 • Erősen károsodott edényeknél vedd figyelembe, hogy lehet, hogy nem elég kólával megtisztítani őket a feketeségtől: például a sérült teflonbevonat egészségtelen, így hiába a tisztítás, ideje búcsút mondanod kedvenc edényednek.
 • Drága ékszekerekre inkább a jól bevált, direkt erre forgalmazott tisztítófolyadékot használd a kíméletesebb tisztítás érdekében.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bgyorfi