Feldolgozni, hogy nem lesz gyerekünk

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell feldolgozni, hogy nem lesz gyerekünk?

Gyerek-nelkul-feldolgozas.jpg

Számos oka lehet annak, hogy nem valakinek nem lesz gyereke. Talán nem is vágyik rá, talán a partnere nem vágyik rá, vagy anyagi, esetleg biológiai okok állnak a háttérben. Olyan esetekben, amikor nem a mi döntésünk miatt nem lehetünk szülők, természetes, hogy bánkódunk, és akár félünk is a gyermeknélküli élettől. De együtt is lehet vele élni…

[szerkesztés] Lépések

 1. Fejezd ki az érzéseidet. Ismerd meg az érzéseidet, még ha azok igen változékonyak is, és fejezd ki őket. Az, hogy ez miként történik meg, emberfüggő, lehet, hogy sírni fogsz, talán sikoltozni, nevetni, énekelni, beszélni vagy éppen kiírod magadból, a lényeg, hogy fejezd ki, mit érzel.
 2. Mérd fel úgy a helyzetet, ahogy van. Fontos, hogy reális legyél az életkörülményeiddel kapcsolatban. Ha tudod, hogy nem lesz gyereked, el kell fogadnod ezt a tényt mielőtt továbbléphetnél. A mindennapi életben tudatosan végezd el a következőket:
  • Ahelyett, hogy arra gondolnál, „mi lehetett volna, ha…”, gondolj inkább arra, hogy mi van most, mi lehet a jövőben. Készíts olyan terveket, melyek középpontjában te állsz és nem egy gyerek.
  • Képzeld el terveid gyümölcsét, és hogy milyen boldog lehetsz, ha azok valóban beérnek.
  • A szemed elől tüntesd el a fájdalmas emlékeket. Ha például vannak babatárgyaid, amiket abban a reményben szereztél be, hogy majd lesz gyereked, csomagold el őket vagy add oda valaki másnak.
 3. Próbáld meg más szemszögből nézni a dolgokat. Az élete során mindenkinek meg kell küzdenie olyan élethelyzetekkel, melyeket nem akart, legyen szó betegségről, halálról vagy éppen a gyermektelenségről. Ez talán segít neked, hogy ne érezd magad egyedül.
 4. Vigyázz az egészségedre! Aludj eleget, étkezz megfelelően! Ha nem vigyázol az egészségedre, a lelked is lassabban gyógyul majd.
 5. Ismerd meg a bánat szakaszait. Elfogadni azt, hogy nem lehet gyereked, hasonló más, komoly veszteségekhez. Olvasd el a Hogyan kell feldolgozni a halált? című cikkünk 2. pontját, mely segít megérteni azokat a szakaszokat, melyeken várhatóan a gyermeknélküliség felismerését követően is végig kell menned. Ha érted, hogy mi fog végbemenni benned, könnyebben tudod kezelni is.
 6. Keress lelki támogatást. Az, hogy megnyílj másoknak, nagyon fontos abban, hogy idővel el tud fogadni a helyzeted. ne feledd, vannak szakemberek, támogatói csoportok, vallási szervezetek, és persze a család és a barátok is sokat tudnak segíteni.
 7. Beszéld meg a dolgot azokkal, akiket ez érint.
  • Ha azért nem lehet gyereked, mert a társad nem szeretne, az komoly terhet jelenthet a kapcsolatotokra nézve. Bizonyára nehéz lesz elkerülni, hogy ne neheztelj a partneredre, és újra kell építeni a kapcsolatotokat , amikor már elfogadod, hogy nem lesz gyereketek. Ha szükséges, menjetek párterápiára.
  • Ha meddőség miatt nem lehet gyereketek, fontos, hogy se magadat, se a partneredet ne hibáztasd. Szánk időt, hogy mind fizikálisan, mind érzelmileg felépülj (illetve a partnered) egy esetleges egészségügyi kezelésből, mert az ebből fakadó stressz tovább nehezíti azt, hogy elfogadjátok a helyzetet.

[szerkesztés] Tippek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • idő
 • család, barátok támogatása
 • szakemberek segítsége

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Gondold át, hogy valóban megéri-e feláldozni a gyermekvállalást a partnered kedvéért, ha nem egészségügyi okok miatt döntött így.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag