Fejleszteni a névmemóriát

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell fejleszteni a névmemóriát?

Nevmemoria-fejlesztese.jpg

E cikk írójánál talán senki nem tudja jobban, milyen kellemetlen, ha elfelejtjük valakinek a nevét. Sajnos hiába csak arról van szó, hogy rossz a névmemóriánk, az elfelejtett nevű ismerős ezt általában magára veszi, hogy nem figyelünk rá, nem érdekeljük vagy éppen azt gondolja, hogy ezek szerint számunkra tucatneve van. Hogy elkerüljük ezt, alkalmazzuk az alábbi módszereket.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ha lehet, előre tanuljuk meg a nevet! Ha például egy állásinterjúra megyünk, és előre tudjuk, hogy kik lesznek ott, próbáljuk meg memorizálni a nevüket.
 2. Helyezzük környezetbe a neveket! Ne csak egy névre próbáljunk emlékezni, hanem próbáljuk összekötni valamivel, alkossunk vele mondatot, történetet.
 3. Amikor valakinek bemutatnak, figyeljünk nagyon oda. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy arra figyelünk, hogy a nevünket mondjuk, és ezért aztán lövésünk sincs arról, hogy milyen nevet mondott az, akinek bemutatkoztunk. Higgyük el, nem szégyen ilyenkor újra megkérdezni a nevet – sok ember ugyanígy van vele, csak nem meri.
 4. Gyakoroljunk! Vágjuk ki hírességek fényképét egy újságból, és próbáljuk begyakorolni a nevüket.
 5. Képzeld el az illetőt a neve alapján! Ha például valakit Szekeres Mónikának hívnak, képzeld el őt, ahogy egy szekéren bevágtat a Mónika Show-ba. Minél viccesebb, különlegesebb, annál valószínűbb, hogy meg tudod jegyezni. Még jobb, ha saját élményeinkkel kötjük össze.
 6. Használj párhuzamot! Ha megismerkedsz például egy Balázzsal, biztosan van még valaki ismerősöd, akit Balázsnak hívnak. Próbálj köztük párhuzamot keresni, közös vonásokat. Vagy akár ellentéteket is, de mindenképpen olyan dolgot, ami eltér az átlagtól, és ami beindítja az emlékezésedet. Pl.: A régebbről ismert Balázs mindig borostás, míg ez a Balázs, úgy tűnik, minden nap borotválkozik, és bizony elég sűrűn meg is vágja az arcát.
 7. Kezdetben gyakran szólítsd az illetőt a nevén, hogy rögzüljön a név.
 8. Légy költő! Jó, ha vicces, rímelő tulajdonságokat költesz a névhez, például: Tibor, ja, ő jön, ha van tivornya.

[szerkesztés] Tippek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • hírességek képei gyakorolni
 • elhatározás

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha nem is figyelsz oda a másikra, biztosan nem is emlékszel majd a nevére.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag