Fejleszteni a memóriánkat

A Hogyankell.hu wikiből

MÁSOLT CIKK

Ezt a cikket alaposan át kellene dolgozni, hogy megfeleljen a Hogyankell.hu tartalmi, formai és minőségi irányelveinek! Kérjük, ne másoljon egy az egyben cikkeket más oldalakról.

[szerkesztés] Hogyan kell fejleszteni a memóriánkat?

[szerkesztés] Lépések

  1. Alkoss kreatív asszociációkat! Amikor új szavakat vagy nyelvtani szabályokat kellett memorizálnom, próbáltam kifejleszteni szórakoztató módszereket, hogy megjegyezzem őket. Minél idegenebb az asszociáció a megtanulandó szótól, annál bizarrabb társításokat lehet létrehozni, és annál könnyebben megragad a fejben. Nagyon egyszerűnek hangzik, de annál hatásosabb. Néha még vicces kis rajzokat is rajzoltam a kártyáim hátuljára, hogy valóban emlékezetessé tegyem ezeket a bizarr asszociációkat.
  2. Tarts szünetet tanulás közben! Az agyunk egyre kevesebbre emlékszik, minél többet tanulunk. Ezért van az, hogy könnyebben emlékszünk vissza a megtanulandó anyag elejére és végére, mint a köztes információkra. Szóval rájöttem, hogy ha rövid, egyórás periódusokban tanulok, több dolgot tudok megjegyezni. Mindenki máshogy működik, így neked is meg kell találnod, hogy mi a számodra optimális tanulási idő. Talán Te is rájössz, hogy könnyebben tanulsz három egyórás időintervallumban, mint egy négyórás időszakban.
  3. Használd az agyadat és a testedet! Ülni az íróasztalnál és a nyelvtani szabályokat bámulni, talán működik néhány embernél, de én mindig gyorsabban tanultam, ha aktívan dolgoztam fel az adott információt. Asszociációs képeket rajzoltam, vagy hangosan felolvastam a könyvet, hogy a fejemben tartsam a dolgokat. Arra is rájöttem, hogy ha a tanulókártyáimat tanulmányozva sétálgattam a kampuszon, az segített energikusnak maradnom, és összpontosítanom.
  4. Ismételd el, amit tudnod kell Ahhoz, hogy valami megragadjon a fejedben, jó módszernek bizonyul, ha folyamatosan ismételgeted magadnak. Olvasd fel magadnak hangosan, és utána olvasd el még egyszer! A lényeg, hogy juttasd el az agyadba az információt a lehető legtöbb módon. Egy vicces módszer, hogy ha elképzeled, hogy egy számodra szórakoztató személy olvassa fel a könyvedet vagy a kártyáidat. Kicsit érdekesebbé teszi majd a dolgokat.
  5. Csökkentsd a zajt! Néhányan jól tudnak tanulni zenehallgatás mellett. Ez a tantárgytól is függ. Azonban ha azon kapod magad, hogy elkalandozol és csak a zene szövegére figyelsz, jobb, ha inkább kikapcsolod a zenét. Ha élvezed a zenét, akkor inkább hallgass klasszikus zenét, vagy bármi olyat, ami segít koncentrálni. Alapvetően olyan helyet válassz a tanulásra, ahol a legkevesebb zaj ér!
  6. Maradj pozitív (ha lehetséges)! Sokkal több információra fogsz emlékezni egy témáról, ha próbálod érdekesnek találni. Ha azt gondolod, hogy a téma unalmas, és haszontalan, akkor jóval nehezebben fogod memorizálni az információkat. Próbálj valamilyen kapcsolatot találni, hogy hogyan fog a tantárgy beleilleszkedni a későbbi munkádba, az életedbe.
  7. Tanulj, amikor a leginkább produktív vagy! Mindenkinek megvan a legjobb tanulási ideje, és leggyakrabban napközben van. Van valami ebben az időszakban, amitől motiváltabb vagy és ekkor tudsz a leginkább összpontosítani. Azt vettem észre, hogy én a korareggeli órákban voltam a leghatékonyabb. Gyakran leugrottam egy kávézóba fél 7 körül, és megittam egy kávét miközben írtam és tanultam. Találd meg a legjobb időpontot a tanulásra és mindig ekkor tanulj! Csodákat fog művelni a memóriáddal!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Anniegy, Kiscsillag