Faburkolatot festeni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell faburkolatot festeni?

A faburkolatot könnyű lefesteni, ha jó felszín-előkészítési módszereket használunk. A burkolat eltávolítása nagy munka lehet. A burkolat lehet, hogy oda van ragasztva a falhoz, a fal pedig nincs jól lesimítva. A gondolat, hogy csak simán letépjük a burkolatot, sok háztulajdonost arra késztet, hogy inkább otthagyják és ráfessenek. A burkolatot akármikor le lehet festeni és jól is mutat, szóval, ha a leszedésének, a fal kijavításának és simításának gondolata nem vonz minket, az sem baj, ha otthagyjuk és ott festjük le.Hogyan kell faburkolatot festeni1.jpg

[szerkesztés] Lépések

 1. Készítsük elő a felszínt. Ennek általános menete: tisztítás, glettelés, szárítás.
 2. Tisztítsuk le a burkolatot. Még lehetnek ott régebbi rétegek, vagy korábbi tisztítások nyomai, esetleg szennyeződés vagy kosz a korábbi évekből. A legjobb burkolattisztító egy zsíroldó tisztítószer. Ez a termék a különböző durva szennyeződések eltávolítására szolgál. Az egyik legjobb a spriccelős üveges fajta, amit egyszerűen ráfújunk a falra, hagyjuk ott pihenni egy kicsit, hogy dolgozzon, majd egy erősebb papírtörlővel eltávolíthatjuk. A szennyeződésoldó mellé tisztítókendőt is használhatunk (de csakis az 1978 után épült házaknál). A módszer a következő: a szennyeződésoldót ráfújjuk a falra, otthagyjuk legalább öt percig, majd a tisztítókendővel letöröljük a nedves felszínt. Tízszer tíz centiméteres egységeken érdemes végigdolgozni a szobán. Tisztítsuk le a borításokat az említett módon, majd amikor végeztünk, tisztítsuk le másodjára is, így megbizonyosodhatunk róla, hogy nem hagytunk ki semmit. A tisztítás a legfontosabb lépés a burkolat festésének előkészítésében.
 3. Miután megtörtént a tisztítás, engedjük a burkolatot megszáradni.
 4. Ha megszáradt, elkezdhetjük a burkolat felkészítését a festéshez. Fontos, hogy megbizonyosodjunk a tapadásról a burkolathoz, valamint meggátoljuk a foltokat, amik esetlegesen keletkezhetnek. A legjobb bevezetés a burkolatnak az oldható univerzális koszgátló és tapadó alapozó. Használhatunk sellakot is, vagy olajat, illetve alapozót ehhez a célhoz.
 5. Teszteljük a felszívódást, mielőtt lefestjük az egész szobát! Ennek a célja, hogy megbizonyosodjunk, a borítás rendesen le lett tisztítva és a későbbieken nem lesznek felszívódási problémák, mielőtt akármihez is hozzákezdenénk. A legjobb módja a keresztet vágós ragasztó teszt. Több helyen is el kell végezni a szobában, különböző helyeken. Kenjük fel az alapot a burkolatra egy kis 10 centiméteres négyzetben, majd hagyjuk száradni egy éjszakán át. A következő napon késsel egy amőbapálya formájú (3*3-as) négyzetrácsot kell vágni az alapozóba. Miután a bevágás megtörtént, rakjunk papír ragasztószalagot, amelyiket kicsit nehezebb felszedni, vagy szigetelő szalagot a bevágásokra, majd simítsuk rá. Majd fogjuk meg és húzzuk le gyorsan. Ha a festék lejött, akkor további tisztítás kell, és ajánlott 220-as erősségű csiszolópapírral megcsiszolni a falat, hogy készen álljon a festésre. Mindenhol hasonló módon kell ezt a tesztet elvégezni. Ha az alapozás nem jön le a ragasztóval, akkor az egész szobát le lehet alapozni.
  Hogyan kell faburkolatot festeni2.jpg
 6. Végezzük el az alapozást. Hasonló színt kell használni az alapozáshoz, mint ami az elérni kívánt szín is lesz. Az alapozó árnyalása olyan, mint egy első réteg, megkönnyíti a festést, egyszerűbb lefedni, vagy eltakarni az alatta lévő burkolatot. Kérdezze meg a festékboltost az alapozó színezéséről!
 7. Kezdjük el a festést. Ha a burkolat le lett tisztítva és alapozva, akkor lefestheti bármilyen latex vagy olajfestékkel, amilyennel szeretné. A festés befejezése a legkönnyebb rész. Használjon 1,90 centiméteres festőhengert, belenyomva a burkolat barázdáiba. A legjobb módszer ehhez, ha finom nyomással viszi fel a festéket, finom réteget létrehozva, minimalizálva az ecset (henger) nyomait.

[szerkesztés] Tippek

 • A burkolat tisztításakor le kell fedni minden elektromos kimenetet és kapcsolót szigetelő szalaggal, a tisztítószertől való védelem miatt (célszerű áramtalanítani a szobát, az áramütést megelőzendő), továbbá takarjuk le a csillárokat is védőfóliával, valamint szigetelő szalaggal, a vízállóság miatt.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • zsíroldó tisztítószer
 • tisztítókendő
 • oldható univerzális koszgátló és tapadó alapozó
 • latex vagy olajfesték
 • festőhenger

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne csiszoljuk, ne súroljuk le a burkolat fényezését, festékrétegét, ha a ház 1978 előtt épült. 1978-ban tiltották be az ólomtartalmú festékeket, ezért ilyen esetben egy profira kell inkább bízni a munkát.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag