Fűnyírót választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Fűnyírót választani?

Funyiro-kivalasztasa-bh.jpg
A kertgondozás elengedhetetlen kelléke a megfelelően kiválasztott fűnyíró. Cikkünk segítségével megismerheti, hogy annak vásárlásakor mely tényezőket kell mindenképp figyelembe vennie.


[szerkesztés] Lépések

 1. Az első és egyik legfontosabb tényező, hogy milyen motor hajtja fűnyírónkat. A meghajtás módját tekintve, a kézi fűnyírókon kívül, három típust különböztetünk meg: elektromos, benzinmotoros és akkumulátoros. Lássuk ezek előnyeit és hátrányait egyenként!
 2. Kisebb, egyenletes gyep gondozásához (kb. 500 m2-ig) javasolt elektromos fűnyírót választani, hisz az könnyen kezelhető és csendes, valamint károsanyagot sem bocsát ki. Legnagyobb hátránya viszont, hogy kábele megnehezíti a munkavégzést, továbbá bokrokkal, fákkal tarkított kertbe sem a legideálisabbak.
 3. Egyenetlen, nagy felületek gondozásához (akár 2000 m2-ig) a gyorsabb és hatékonyabb munkát lehetővé tévő, nagyobb teljesítménnyel bíró benzines fűnyíró ajánlott, ami a vastag szárú fűvel is könnyedén elboldogul. Hátránya, hogy karbantartása valóban időigényes és az olajcsere mellett rendszeresen meg is kell tankolunk azt.
 4. A vezeték nélküli akkus fűnyírók energiatároló kapacitásuknak köszönhetően manapság akár már 500 négyzetméternyi gyepterület nyírására is képesek óránként. Az elektromos fűnyírókhoz hasonlóan szintén csendesek és környezetbarátak, sőt, akkumulátoruk más gépekkel is kompatibilis lehet.
 5. A szintén akkumulátoros motormeghajtású robotfűnyíró egyértelműen a legkényelmesebb választás mindközül. Akár 1300 négyzetméternyi területre is alkalmas, bár a nagyon hepehupás, zsúfolt területekkel (35 százalékos emelkedő fölött) azért meggyűlhet a baja. Egyes típusok egy beépített érzékelőnek köszönhetően figyelik a fű növekedését, így önmaguk tudják meghatározni a nyírás gyakoriságát. Csendesek, okosak és általában fejlett biztonsági rendszerrel vannak ellátva. Egyetlen hátrányuk kevésbé pénztárcabarát áruk, ám azoknak, akik megtehetik, mindenképp érdemes elgondolkozni egy automatizált robotfűnyírón.
 6. A következő szempont, amit feltétlenül figyelembe kell vennünk, az a fűnyíró vágásszélessége (munkaszélesség). A nagyobb vágásszélességű gép, a munkaidőt megrövidítve, több füvet képes levágni egyszerre, azonban a szélesebb gépek általában nehezebbek is. Kisebb kertekhez már a 38 cm is elegendő, de egy 1000 m2 körüli vagy nagyobb területhez inkább 48, esetleg 53 centiméterben gondolkodjunk.
 7. A fűnyírók teljesítménye széles skálán, kb. 1000W-tól kb. 3600W-ig terjed, sőt, egyes fűnyíró traktorok 12 LE teljesítményre is képesek. A belépőkategóriás fűnyírók (1000W) legfeljebb 150 m2 gondozására alkalmasak, de egy 1600W-os termék akár egy 800 m2-es területre is elegendő. Az akkus fűnyírók általában 18V-os, 36V-os és 54V-os kiszerelésben kaphatóak. Amennyiben az akkumulátorral más gépeket is tervezünk használni, figyeljen a feszültségadatok egyezésére!


[szerkesztés] Tippek

 • Bár a középkategóriás modellektől szinte már magától értetődő, okvetlenül vegyük figyelembe, hogy a fűnyíró rendelkezik-e önjáró mechanizmussal, ami nagymértékben segíti a munkát, hisz a kar folyamatos húzásával a gép jóformán magától dolgozik.
 • Aki manapság fűnyíró vásárlására adja a fejét, valószínűleg találkozni fog 3 az 1-ben vagy 4 az 1-ben funkció megjelöléssel. Utóbbiakból könnyedén következtethetünk arra, hogy mit is tud az adott termék. A fűnyírónak két tulajdonsággal biztosan kell rendelkeznie (vágás, fűgyűjtés/oldalkidobás), az extrát többnyire a mulcsozás (a pengék profilja és a ház különleges kialakítása a vágótérben olyan légáramlatot kelt, mely a kaszálékot újra és újra visszatereli a penge forgási sávjába mindaddig, amíg az finom darabokban vissza nem hullik a gyepre; így a lenyírt fűszálak idővel szó szerint eltűnnek) jelenti.
 • Ha nem oldalkidobós, hanem fűgyűjtős termék mellett döntünk, minimum 30, de inkább 40 Liter és a fölötti kapacitásút válasszunk, hogy ne a tartály ürítésével teljen el időnk nagy része.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kert


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A garanciális feltételek márka és értékesítő szerint változnak. Fűnyírót hosszútávra érdemes vásárolni, így annak vásárlásakor figyeljünk, hogy gépünknek minimum 3 év jótállást biztosítsanak!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell