Fürdőkádat választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell fürdőkádat választani?

Hogyan-kell-furdokadat-valasztani-1.jpg

A fürdőszobánk legfontosabb eleme kétségkívül a kád. Nagyon szerencsések vagyunk, ha mostanában költözünk új házba, lakásba vagy mostanában újítjuk fel a fürdőszobánkat, és vadonatúj kádat kell választanunk, hiszen napjainkban kiemelkedően hatalmas a választék. A ma elérhető fürdőkádak nagyon sokféle igényt elégítenek ki, változatos formában, különböző stílusokban, funkciókkal készülnek, így biztosan mi is találunk olyan verziót, ami számunkra tökéletes. Na, de hogyan találjuk meg az igazit?

[szerkesztés] Lépések

 1. Először is, mielőtt a tettek mezejére lépnénk, érdemes átgondolni, hogy mit szeretnénk pontosan. Mérjük le a fürdőszobát, és határozzuk meg, hogy milyen formájú és mekkora helyet tudunk biztosítani a kádnak.
 2. Gondoljuk át, hogy a rendelkezésünkre álló helyen és területen milyen méretű és milyen formájú kád lenne az ideális. Manapság nem csupán egyenes kádak léteznek, hanem vannak aszimmetrikusak, vannak sarokkádak, vannak ülőkádak és vannak modern, szabadon álló kádak is.
 3. Ha ezzel megvagyunk, akkor érdemes azon eltöprengeni, hogy egyedül vagy többen szeretnénk egyszerre használni leginkább a kádat, hogy meghatározhassuk a méretét és a formáját. Friss házasoknál és kisgyerekes családoknál ugyanis a sarokkád például nagyon praktikus tud lenni. De a 190 cm hosszú kádak is alkalmasak egy esti habpartihoz a kistestvérek számára.
 4. A következő lépés a kád anyagának kiválasztása. Réges-régen még öntöttvasból majd később zománcozott fémből készültek a kádak, de ezek már meglehetősen idejétmúlt verziók. Manapság a legnépszerűbbek az öntöttmárvány-, valamint az akrilkádak, amelyek rendkívül szilárdak, kopásállóságuk és hőtartóképességük kiváló. És nem mellesleg esztétikusak is!
 5. Szeretünk zuhanyozni vagy nem? Ezt is meg kell határoznunk. Ha ugyanis szeretünk tusolni, valamint fürdeni is, akkor manapság már nem kell választanunk a tusoló vagy a kád közül, hiszen a kádhoz és a falhoz rögzített, átlátszó, úgynevezett kádparavánok lehetővé teszik, hogy a kád egyik fele tusolóként funkcionáljon, ugyanis megakadályozzák, hogy tusolás közben a víz eláztassa a fürdőszobát. Erre a tusoló/kád hibrid verzióra például kiválóan alkalmasak az aszimmetrikus kádak is.
 6. Végül számba kell vennünk azt is, hogy szeretnénk-e extra, kényelmi funkciókat a kádunkba. Manapság ugyanis, ha lazításra, relaxálásra vágyunk, választhatunk kartámaszt, fejtámaszt, de akár hidromasszázskádakat vagy fényterápiás verziókat is.
 7. Ha mindezzel megvagyunk, és eldöntöttük a kád formáját, anyagát, méretét, egyéb kényelmi funkcióit, akkor nincs más hátra, mint kinézni és megrendelni egyet valamelyik általunk kedvelt, bevált áruházban!

[szerkesztés] Tippek

Hogyan-kell-furdokadat-valasztani-2.jpg
 • Érdemes jegyzeteket készíteni a fenti kérdések mentén, és megvitatni a családtagjainkkal is.
 • Ha modern lakásunk van, és sok hellyel rendelkezünk, akkor célszerű fontolóra venni a szabadon álló kád kiválasztását is. Ez a verzió nagyanyáink lábas kádjának a modernkori változata, és manapság nagyon divatos.
 • Amennyiben idősebb ember fogja alapvetően használni a kádat, és nem szeretne megkockáztatni egy elesést, akkor vegyük számba a biztonságosabb ülőkádakat, illetve a kádajtóval rendelkező verziókat is. Utóbbiak nemcsak praktikusak, de kifejezetten modernek és divatosak is, főként, ha átlátszóak.
 • A kisebb fürdőszobákba az aszimmetrikus kádak passzolnak jobban, a sarokkádak viszont a tágas fürdőkbe illenek.
 • Vannak egészen kicsi kádak, de vegyük figyelembe, hogy a kényelmes, kádban való elnyújtózás 170 cm–nél kezdődik!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • mérőszalag, hogy tudd, mekkora kád fér el a fürdőszobádban
 • lakberendezési lapok, prospektusok vagy szakáruházi weboldalak a választáshoz
 • tematikus kiállítások meglátogatása


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Vegyük figyelembe, hogy ha pl. 160 cm helyünk van egy kisebb fürdőben, akkor nem választhatunk 160 cm hosszú kádat, mert nem fog beférni. Mindenképpen rá kell hagyni jó pár centimétert.
 • Amennyiben aszimmetrikus kád mellett tettük le a voksunkat, akkor először döntsük el, hogy jobbos, vagy balost válasszunk-e, vagyis melyik illik a mi fürdőszobánkba.
 • Amennyiben nem vagyunk magasak, nem ajánlott nagyon hosszú kádat választani, 190 cm-est például, mert nem tudunk benne kényelmesen ülni, mivel a lábunk nem fogja elérni a végét, és nem tudjuk magunkat megfelelően kitámasztani.
 • Érdemes nem nagyon spórolni a kádon és nem a legolcsóbb verziót választani, mert egy drágább akril fürdőkád anyaga általában sokkal erősebb, vastagabb és így, persze, tartósabb is.
 • Amennyiben tusolóként is szeretnénk használni a kádat, mindenképpen egyenes aljút válasszunk, hogy nehogy elcsússzunk benne.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell