Fügét enni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell fügét enni?

Hogyan-kell-fuget-enni.jpg

A füge friss és szárított formában is finom és tápláló. A friss fügét egyszerűen magában is élvezheted, salátákhoz adhatod vagy desszertekben használhatod. Mutatjuk, hogyan kell a fügét ellenőrizni, illetve megenni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ellenőrizd a füge színét: A füge színe általában zöld, barna, lila vagy fekete lehet. A szín önmagában nem mindig megbízható jelzője az érettségnek, de egyes fajták esetében a sötétebb árnyalat jelezheti az érettséget.
 2. Tapintsd meg a fügét: Az érett füge enyhén puha. Ha a füge túl kemény, valószínűleg még nem érett, míg a túl puha, fonnyadt füge túlérett lehet.
 3. Nézd meg a füge alakját: Az érett fügének gömbölyű, egységes alakja van. Kerüld el a deformált vagy összenyomódott fügét, mert az jelentheti, hogy már túlérett.
 4. Ellenőrizd a füge állapotát: Nézd meg, hogy a füge bőre sértetlen-e, és nincsenek rajta penészfoltok, repedések vagy egyéb károsodások.
 5. Szagold meg a fügét: Az érett fügének kellemes, édes illata van. Ha a füge szaga erősen édeskés vagy erjedt, akkor valószínűleg túlérett, és jobb, ha nem választod azt.
 6. Mosd meg a fügét: Mielőtt megeszed a fügét, alaposan mosd meg hideg vízben, hogy eltávolítsd a koszt és a port. Óvatosan töröld le egy papírtörlővel vagy egy tiszta konyharuhával.
 7. Vágd le a füge kocsányát: Éles késsel vágd le a kocsányt a füge tetejéről. A kocsány nem ehető, és keserű ízt adhat a fügének.
 8. Vágd fel a fügét: A fügét felvághatod negyedekre vagy szeletekre. Ha a fügét magában szeretnéd enni, egyszerűen csak vágd fel ketté vagy negyedekre.
 9. Edd meg a fügét: A fügének a belseje, a húsa az ehető rész. A fügét magában, joghurtba vagy müzlibe keverve, édes vagy sós salátákban, desszertekben és egyéb ételekben is fogyaszthatod.

[szerkesztés] Tippek

 • A friss fügét tároláskor tedd a hűtőbe, hogy tovább maradjon friss.
 • A szárított fügét is használhatod például süteményekben, ételekben vagy salátákban.
 • Ha a fügét nem azonnal fogod elfogyasztani, válassz egy kicsit keményebb, kevésbé érett fügét, ami még érhet otthon a konyhapulton.
 • A fügét legjobb szezonjában választani, amikor a legjobb minőségűek és legízletesebbek. A füge fő szezonja az ősz, de néhány fajta nyáron is elérhető.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Füge
 • Éles kés
 • Papírtörlő vagy tiszta konyharuha

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Vigyázz, mert a füge nagyon gyorsan megromlik. Hűtőszekrényben tárolva általában 2-3 napig megőrzi frissességét, ha ennél is később akarod elfogyasztani, akkor érdemes lefagyasztani.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell