Földrengés esetén viselkedni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell földrengés esetén viselkedni?

Földrengés.jpg
A földrengés során történő földmozgás maga ritkán okoz halált vagy sérülést, ezekért a legtöbb esetben az összeomló falak, a repülő üvegdarabok valamint a lehulló tárgyak felelősek. Ezért igyekezzünk távol maradni ezektől.

[szerkesztés] Lépések

 1. Amennyiben beltérben tartózkodunk:
  1. Feküdjünk le a földre lehetőleg egy masszív asztal vagy más bútordarab alá, s maradjunk ott mindaddig, amíg a rengések megszűnnek. Amennyiben nincs a közelben ilyen bútordarab, húzódjunk be egy sarokba, s arcunkat, fejünket kezeinkkel védjük.
  2. Maradjunk távol az ablakoktól, üvegektől, tükröktől, a külső ajtóktól és falaktól, továbbá minden olyan tárgytól, ami ránk eshet (pl. szekrények, lámpatestek).
  3. Amennyiben a földrengés idején az ágyban tartózkodunk, maradjunk ott fejünket párnákkal védve. Ha azonban az ágy fölött nagyobb lámpatest van, ami ránk eshet, húzódjunk a legközelebbi biztonságos helyre.
  4. Ajtót menedékhelyként csak akkor használjunk, ha közvetlen közelünkben van, s biztosan tudjuk, hogy erősen támogatott, teherhordó falban lévő ajtóról van szó.
  5. Addig maradjunk az épületben, amíg a remegés teljesen megszűnik. Kutatások igazolják, hogy a legtöbb sérülés akkor történik, amikor valaki a földrengés alatt helyet változtat.
  6. Ne feledjük, hogy a földrengés miatt várhatóan áramszünet lesz, a tűzjelzők és tűzoltó rendszerek pedig bekapcsolhatnak.
  7. Ne használjunk liftet.
 2. Ha a szabadban tartózkodunk:
  1. Maradjunk is ott.
  2. Kerüljünk távolabb az épületektől, villany- és lámpaoszlopoktól.
  3. Nyílt területen tartózkodjunk, mivel a legnagyobb veszélyt az épületen kívül is a falak jelentik. Az 1933-as Long Beach-i földrengés során a 120 áldozat többsége menekülés közben, az összeomló falakról hulló törmelék miatt lelte halálát.
 3. Amennyiben mozgó járműben tartózkodunk:
  1. Gyorsan, de biztonságosan álljunk meg, s maradjunk a járműben. Ne álljunk meg épületek, fák, felüljárók és elektromos vezeték alatt és közvetlen közelében.
  2. A földrengés megszűntével óvatosan folytassuk utunkat. Kerüljük el azokat az utakat, hidakat vagy rámpákat, melyek esetleg megsérülhettek a földrengés során.
 4. Amennyiben törmelék alá szorultunk:
  1. Ne gyújtsunk gyufát, öngyújtót.
  2. Ne mozgolódjunk, és ne verjük fel a port.
  3. Szánkat takarjuk el egy zsebkendővel vagy egy ruhadarabbal.
  4. Ütögessünk meg egy csövet vagy falat, hogy a mentőcsapatok könnyebben megtaláljanak. Használjunk sípot, amennyiben rendelkezésünkre áll. Csak végső esetben kiabáljunk, mivel eközben veszélyes mennyiségű port lélegezhetünk be.

[szerkesztés] Tippek

A földrengést követően:

 • Földrengés2.jpg
  Hallgassuk meg a legfrissebb biztonsági információkat elemes rádión vagy televízión.
 • A vezetékes telefont csak segélyhívásra használjuk.
 • A szekrényeket csak óvatosan nyissuk ki. Vigyázzunk a tárgyakkal, amelyek leeshetnek a polcokról.
 • Segítsünk a sérült vagy beszorult embereknek, illetve azon szomszédainknak, akik esetleg különleges segítséget igényelnek, mint például a csecsemők, idősek vagy fogyatékkal élők. Nyújtsunk elsősegélyt, amennyiben szükséges. Súlyosan sérült személyeket csak abban az esetben mozdítsunk meg, ha további sérülés közvetlen veszélye áll fenn. Hívjunk segítséget!
 • Vizsgáljuk meg a kéményeket teljes hosszában. A fel nem ismert károsodások tüzet okozhatnak.
 • Vizsgáljuk meg a közműveket:
  • Ellenőrizzük a gázszivárgást. Amennyiben gázszagot érzünk, vagy szivárgás hangját halljuk, nyissunk ablakot, és gyorsan hagyjuk el az épületet. Ha tudjuk, zárjuk el a külső főcsapot és értesítsük a gázműveket.
  • Vizsgáljuk meg az elektromos rendszert. Ha sérült vagy szikrázó vezetéket találunk, vagy a megégett szigetelés szagát érezzük, kapcsoljuk le a biztosítékokat. Amennyiben ehhez vízbe kellene lépnünk, előbb kérjünk tanácsot egy villanyszerelőtől.
  • Ellenőrizzük a szennyvíz- es vízvezetékek károsodását. Ha feltételezzük, hogy a szennyvízvezetékek megsérültek, ne használjuk a WC-t, és hívjunk vízvezeték-szerelőt. Ha a vízvezetékek károsodtak, értesítsük a vízműveket.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Egyes földrengések valójában csak az előjelei egy nagyobbnak.
 • Számítsunk utórengésekre, melyek az első órában, napokban, hetekben, de akár hónapokban is előfordulhatnak. Bár általában kevésbé veszélyesek, mint a főrengés, a meggyengült szerkezetekben további károkat okozhatnak.
 • Maradjunk távol a földrengés által sújtott területektől, kivéve, ha a rendőrség, a tűzoltóság vagy a segélyszervezetek kifejezetten kérik a segítségünket. Csak akkor térjünk haza, ha az a hatóságok szerint is biztonságos.
 • Amennyiben tengerpart közelében tartózkodik, ne feledje, hogy a földrengés cunamit is okozhat. (E szeizmikus tengeri hullámokat tévesen nevezik szökőárnak.) Amennyiben a hatóságok figyelmeztetést adnak ki, maradjunk távol a partoktól.
 • A kiömlött gyógyszereket, fertőtlenítőszereket, gázolajat és egyéb gyúlékony folyadékokat azonnal tisztítsuk fel. Amennyiben gázszagot vagy vegyszerszagot érzünk, hagyjuk el a területet.
 • Amennyiben gázszivárgást érzünk, ne használjuk a vezetékes telefont vagy a csengőt.

[szerkesztés] Amire szükéged lehet

 • Síp.
 • Elsősegélykészlet és útmutató.
 • Elemlámpa és tartalékelemek.
 • Hordozható elemes rádió és tartalékelemek.
 • Élelmiszer- és ivóvíztartalék.
 • Alapvető gyógyszerek.

[szerkesztés] Hivatkozások

What to Do During an Earthquake

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell, JViki