Fém kerítést felújítani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell Fém kerítést felújítani?

Femkerites resize.jpg

A tavaszi kerítés-felújítást akkor sem ússzuk meg feltétlenül, ha fém vagy vaskerítést építtettünk annak idején. A korrózió ugyanis néhány év alatt – a levegő szennyezettségétől függően – éppúgy károsítja ezeket az építményeket, mint a faléceket a korhadás.

Egyes fémek felületét fellazítja és elcsúfítja a rozsda, és a sérült festékfelületet gyorsan pusztítja. A rozsda eltávolításához passziválószerre lesz szükségünk: ez semlegesíti a maradék rozsdát és ellenállóvá teszi a felületet.

[szerkesztés] Lépések

 1. Első lépésként a felületet alaposan le kell tisztítani, és drótkefével át kell dörzsölni.
 2. Ezután érdemes azt simára csiszolni, hogy az új festékréteg egyenletes felületet adjon.
 3. Kenjük fel a passziválószert.
 4. Passziválás után a keletkező sókat nyom nélkül el kell távolítani (nem csak csiszolással, hanem nedves lemosással is), mert a felületen megmaradó sók gátolják az korróziógátló alapozók megfelelő tapadását a fémfelületen.
 5. Az előkészítési munkálatok után, jöhet a két- vagy háromrétegű mázolás: először alapozófestéket használjunk (a festék dobozán található használati utasítás és száradási idő figyelembevételével), majd zománcfestéket használjunk fedőfesték gyanánt. (pl:Cellkolor)


[szerkesztés] Tippek

 • Az új építmények megelőző kezelésére az alapozó és zománcfesték kombinációja javasolt.
 • A nedvesítés hatására újra kialakulhat a felületen egy vakrozsdaszerű felület, ezért az ilyen munkálatokat kültérben inkább a melegebb, szárazabb késő tavaszi napokon célszerű elvégezni.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Csiszolópapír (ha az nem elég, festékmaró szer)
 • Ecset
 • Korroziógátló alapozó
 • Zománcfesték


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Szobafestő Attila