Etetni a kutyát

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell etetni a kutyát?

kutya_etet

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a kutyák ragadozó állatok. Ebből következik, hogy nem csak húsevők, és a kutyák kizárólag hússal történő etetése súlyos betegségek okozója. A ragadozó állatok, mint például a farkasok (a kutyák ősei) a zsákmányt szőröstől-bőröstől elfogyasztják (így a növényevők bélrendszerét is), és nem csak a színhúst. Ebből következik a másik fontos dolog: a kutya mint ragadozó általában kihasználja a táplálékszerzés összes lehetőségét, mert a vadonban nem tudhatta mikor ehet ismét egy kiadósat. Ha „bedőlünk” kutyánk állandó kunyerálásának, és annyit etetjük, amennyit csak elbír, szinte biztosan fel fogjuk hizlalni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Házikoszttal vagy táppal etessük a kutyát? A kutyák etetésének legkényelmesebb, és a kutya számára is megfelelő módja a jó minőségű kutyatáppal való táplálás. Inkább állateledel-boltokban, az eladó tanácsát is kikérve válasszunk jó minőségű tápot, mint a legközelebbi közértben, ahol általában a gyengébb minőségű kutyatápok kaphatóak. Ha sok időnk van, akkor főzhetünk is a kutyának, de mindig figyeljünk rá, hogy a tápanyagok megfelelő arányban kerüljenek a kutya elé, a kizárólag otthoni maradékokkal való táplálás nem megfelelő a kutya számára, és megbetegedésekhez vezethet.
 2. Mennyit egyen a kutya? Az etetendő mennyiség a táp csomagolásán minden esetben fel van tüntetve, ezt érdemes szem előtt tartanunk. Házikoszt esetén nagyságrendileg egy 10 kg-os kutya számára 350-500 g, egy 50 kg-os kutya számára 1200-2000 g az ajánlott mennyiség, attól függően, hogy az adott koszt mennyire energiadús összetevőkből áll.
 3. Hányszor egyen a kutya? A kutyákat 2-6 hónapos korig naponta háromszor, 6-12 hónapos korig kétszer, később naponta egyszer, lehetőleg este, mindig ugyanabban az időpontban kell etetni.
 4. Mit adhatok a kutyának? Főzött csirke-farhátat, főtt csirkemellet, főtt pulykamellet, főtt sertés- és marhahúst, főtt burgonyát és rizst, főtt tésztát, párolt zöldséget, reszelt almát, répát, főtt répát, sült zsírt, főtt tojást, sajtot, joghurtot, túrót, tejport, gabona pelyheket, főzött korpát.
 5. Adhatunk csontot a kutyának? Igen, de egyszerre csak korlátozott mennyiségben és lehetőleg főzve, mert bélsárrekedést okozhat. A kutya számára ideális a főtt sertés/marha comb, karcsont, lapockacsont. A szilánkosra törő csontokat kerüljük, de ledarálva belekeverhető a kutya eledelébe.
 6. Mik a leggyakrabban elkövetett hibák kutyák etetésével kapcsolatban?
  • túletetés: ha kontroll nélkül etetjük a kutyát, akkor az el fog hízni. Ez rövidíti az élettartamát, betegségekre hajlamosítja. Lefogyasztani sokkal nehezebb egy elhízott kutyát, mint megelőzni a hízást!
  • kizárólagos húsetetés: a hús magas foszfor- és alacsony kálciumtartalma miatt a csontok anyagcseréje zavart szenved, és a kutya megbetegszik.
  • édességekkel, csokoládéval való etetés: a cukor hizlal, nem része a kutya táplálékainak, és a csokoládé kakaótartalma még mérgező is a kutya számára.
  • nyers húsfélékkel való etetés: sertéshúst TILOS nyersen adni a kutyának, mert súlyos, gyógyíthatatlan beteg lehet tőle. A csirkehús szalmonellás lehet, ami hasmenést okoz, és mi is elkaphatjuk kedvencünktől, ezért azt is érdemes hőkezelni. A többi nyers húsféle kevésbé veszélyes, de főzve biztosan nem okoz bajt, ráadásul könnyebben is emészthető a hőkezelés hatására.
  • növendék kutyák túletetése: ha növendékként kontroll nélkül etetjük a kutyát, akkor gyorsabb növekedésre késztetjük a csontrendszerét. Ez csontbetegségek kialakulásához vezet, illetve túl nagy méretű lesz a kifejlett állat. Kistestű kutyákat könnyű növendékként elhizlalni, és az ekkor kialakult zsírpárnák később sokkal nehezebben tüntethetők el.
  • növendék kutyák túletetése kálciumtartalmú takarmány-kiegészítőkkel: különösen a nagy testű növendékeknél okoz gondot a kálcium túlzott bevitele (un. csonterősítő tabletták), mert ezek a kutyák 6-8 hónapos korukig nem tudják szabályozni, hogy mennyi kálcium szívódjon fel a belekből, és a túlzott mennyiség kárt tehet csontozatuk fejlődésében. Ezt túl sok fehérje és energiabevitellel párosítva, hatalmas kárt tehetünk a kutyában. Kálciumtartalmú csonterősítő készítményeket csak állatorvosi javaslatra, előírt adagban adjunk. Különösen kerülendők az emberek számára forgalmazott csonterősítő készítmények, mert kálcium-foszfor arányuk eltér a kutyák számára ideálistól. A legjobb kálciumforrás kutyánk számára a főtt csont.

[szerkesztés] Tippek

 • A tápok minőségét tekintve jó tájékozódási alap lehet az áruk. Kutyánk egészségének védelme érdekében érdemesebb a drágább, de jobb minőségű tápot megvásárolni.
 • A kutyatápot ízletesebbé tehetjük húsleveskockás vízbe való beáztatással, vagy zsír/olaj kiegészítéssel.
 • Ha esetleg féltjük kutyánkat a csontoktól, akkor azokat ledarálva hozzáadhatjuk az eledelhez.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • kutyatáp és házikoszt
 • pénz és idő

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne csak házikoszttal etessük a kutyát!
 • Mindig a kutya korának, testnagyságának, aktivitásának és egészségi állapotának megfelelő tápot válasszunk!
 • Az etetés után kerüljük a kutya mozgatását, nagyobb fizikai terhelését!

Újabb kutatások megállapították, hogy a csirke far-hát élesebb csontrészei meg tudják sérteni a kutya nyelőcsövét, gyomorfalát, súlyosabb esetekben a csont be tud ékelődni a vastagbél, végbél körül, ami csak műtéti úton távolítható el, és rengeteg szenvedést okoz kedvencünknek! Ezért a csirke far-háttal történő etetés nem javasolt!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

 • Zöldövezet Állatorvosi Rendelő
 • A kutya takarmányozást részleteiben is megismerhetik dr. Fodor Kinga: Mit egyen a kutyám? című könyvéből. A könyvben olvasmányos formában találhat hasznos információt a kutya etetésével kapcsolatban (beleértve a beteg állatok diétás táplálását), valamint sok receptet a házikoszton tartott kutyák ideális etetéséhez. Hasznos és élvezetes olvasmány, ajánlom minden kutyatartó figyelmébe!