Erősíteni az immunrendszert

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell erősíteni az immunrendszert?

Immunrendszer-erositese.jpg
Az egészség az egyik legfontosabb dolog, amire szükségünk van. Erősítsd meg az immunrendszered az alábbi tippekkel.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mozogj! Az immunrendszer erősítéséhez a mozgás még fontosabb, mint az, hogy mit eszel. A kapcsolat ugyan fizikai, de az is tény, hogy a rendszeres mozgás segít a depresszió, a szorongás és a magány érzése ellen is. Már maga a sétálás is segíti a szervezet védekezésében fontos szerepet játszó T-killer sejtek és ellenanyagok „munkáját”.
 2. Csökkentsd a stresszt! A stressz csökkenti az immunitást növelő gamma interferon és a T-sejtek aktivitását. Még egy enyhe stressz is felboríthatja az ember immunrendszerét. Ezért harcolj a stressz ellen.
 3. Aludj jól! Amíg alszol, a szervezeted cikotinokat termel, melyek harcolnak a fertőzések, gyulladások és a stressz ellen. Ha nem jutsz elég alváshoz, hajlamosabb leszel megbetegedni, de a betegségből is lassabban gyógyulsz fel.
 4. Táplálkozz egészségesen! Fogyassz sok antioxidánst, amely segít a szabadgyökök leküzdésében, ami összefüggésbe hozható a rákkal, a szívbetegségekkel, az ateroszklerózissal és más megbetegedésekkel. Szintén vigyél be elég ásványi anyagot a szervezetedbe, mely növeli a szervezet ellenállóképességét a fertőzésekkel szemben. Fogyassz több gyümölcsöt és zöldséget, főzz olívaolajjal, és egyél zsíros halakat (pl. lazac). Vigyél be minél több rostot, és kerüld a vörös húsokat.
 5. Vegyünk be naponta multivitamint! Még a legegészségesebb étkezési terv mellett is előfordul, hogy kiegészítőre lesz szükségünk. A legfontosabb a C-, E-, és A-vitamin, a béta-karotin és a szelén, melyek immunnövelő tulajdonságokkal rendelkeznek.
 6. Fogyassz probiotikumokat! A pontos összefüggés még nem tisztázott, de a probiotikumok javítják az immunitást. Egyél olyan probiotikus élelmiszereket, mint például joghurtot, erjesztett savanyúságot (de nem eceteset).
 7. Csak akkor vegyél be antibiotikumot, ha feltétlenül szükséges! Sokszor az emberek például vírusos megbetegedések esetében is beveszik az antibiotikumokat, amikor azok csak a bakteriális fertőzések ellen használnak. A túlzott használat miatt pedig már olyan baktériumok is kialakulnak, melyek ellen nem hat az antibiotikum.

[szerkesztés] Tippek

 • Ne fogyassz gyorsételeket.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • joghurt
 • erjesztett savanyúság
 • multivitamin
 • egészséges ételek
 • mozgás

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne élj túlzottan tiszta környezetben. Ha kiteszed magad a baktériumoknak, akkor a szervezeted ellenanyagokat termel, és így erősödik az immunrendszered.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Kiscsillag