Energiatakarékos mennyezeti lámpát választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell energiatakarékos mennyezeti lámpát választani?

Mennyezeti-lampa-valasztasa.jpg
A mennyezeti lámpák szinte minden szobában megtalálhatók egy háztartásban, ezért sem mindegy, hogy milyen szempontok alapján válasszuk ki ezeket a különböző funkcióval szolgáló helyiségeinkbe. Mivel életünknek és lakásunknak is nélkülözhetetlen szereplői, muszáj a lehető legjobbat kiválasztanunk, ami életünk során több évig, akár évtizedekig is elkísér bennünket. Mindez azért sem egyszerű, mert a rossz világítás akár hangulatunk tartós romlását okozhatja. Cikkünk segítséget nyújt az alapjellemzők bemutatásával, amelyek meghatározó szerepet töltenek be egy energiatakarékos, mégis nagy teljesítménnyel bíró mennyezeti lámpa kiválasztása során.


[szerkesztés] Lépések

 1. Foglalat típusa és darabszáma: A legfontosabb jellemző költség szempontjából, hiszen ez határozza meg, hogy hány darab fényforrásra, illetve azokból is milyen típusra lesz szükség.
 2. Energiafogyasztás: Napjainkban a LED-technológia biztosítja a legmodernebb, a legalacsonyabb energiafogyasztást jelentő megoldást, ezért a legtöbb esetben LED-es berendezésekkel találkozhatunk. Így a környezetre és a pénztárcára is jótékony hatást gyakorolnak a forgalmazók, mert ezzel a fajta fényforrással sokkal kisebb energiát használunk el ugyanannyi teljesítményért, mint egy egykor klasszikus izzólámpa esetében. Az energiahatékonyságot egy „E”-től terjedő „A+++”-ig tartó skála is jelzi. A LED-es égők „A”-nál rosszabb besorolást sosem kapnak, míg a hagyományos égők „C” rangsor alatti értéket is képviselhetnek.
 3. Fényáram: Az „lm”, azaz Lumen, a látható fény tartományára vonatkozó mértékegység, lényegében a látható fény teljesítményét mutatja. Értéke minél magasabb, annál világosabb lesz a szoba. Ha hangulatvilágítást szeretnél, figyelembe kell venned, hogy a fényerő szabályozható legyen. Ezekhez a lámpákhoz általában tartozékként biztosítanak egy távirányítót is a kényelem miatt (vagy fényerőszabályozásra alkalmas kapcsolóval szabályozhatók).
 4. Színhőmérséklet (Kelvin): Ez a meleg és hideg fény kiválasztásában fontos tényező. Vannak emberek, akik nem szeretik a fehér vagy már-már kék fényű égőket, inkább a sárgásabb színt részesítik előnyben a „napsütés érzet” miatt. Minél nagyobb a skálán szereplő érték, annál fehérebb, majd végül kékebb fényt kapunk. Vannak olyan lámpák, amiknek színhőmérsékletét kedvünk szerint állíthatjuk egy távirányító segítségével.
 5. Helyiség mérete: A mennyezeti lámpa kisebb és nagyobb méretű szobák esetében is kiváló választás, hiszen nem foglal helyet. A széles választékban mindenféle fényerősséggel és megvilágítási képességgel rendelkező lámpák egyaránt megtalálhatóak. Minél nagyobb egy szoba, annál nagyobb fénykibocsátással bíró lámpát ajánlatos választani (lm), hogy ne legyen homályos pontja a szobának. A legcélszerűbb azonban, ha megoldható újépítés esetén, hogy eleve nem csak egy központi világítást tervezünk be, hanem több funkciót is (fali, rejtett, stb.).
 6. IP-védettség: A berendezések por- és víz elleni védettségét mutatja. A besorolás első számjegye a szilárd testek (por), illetve a második számjegy a víz behatolása elleni védettséget hivatott megmutatni. Az első számjegy az érintésvédelem mértékét is jelzi. A vásárláskor törekedjünk a minél magasabb értékeléssel ellátott terméket választani, hiszen a víz elleni védelem elengedhetetlen jellemző például egy fürdőszobába telepített lámpa esetében. Mindenképpen a szoba funkciójához illő IP védettséggel ellátott mennyezeti lámpát válassz. Normál beltéri lámpák esetében ez IP20-as besorolást jelent, fürdőszobai és kültéri lámpák esetében pedig IP44-et, ha közvetlen a zuhanyzó fölé tennénk, akkor pedig IP56-ot.
 7. Várható élettartam (H): Informálódj a kiszemelt szerelvény várható élettartamáról is, hiszen nem mindegy, hogy hány órát ígérnek a működésre. A LED lámpákra általában 20 000 órát szoktak meghatározni minimális élettartamnak, persze ez nem minden esetben fedi a valóságot, mivel az intenzív fel- és lekapcsolgatás jelentősen megrövidítheti az értéket.
 8. A lámpa mérete és formája: Nem árt, ha a megvásárolt mennyezeti lámpa mérete arányaiban illeszkedik a szoba méretéhez az esztétikus összkép érdekében, hiszen egy nagy csillár ritkán kelt jó érzéseket egy kis helyiségben. A lámpa mérete és formája hatással lehet a szoba megfelelő bevilágítására is, ezért ennek megfelelően válassz.
 9. A lámpa stílusa: Ízlések és pofonok, minden embernek más és más lámpa tetszik. Mindegyik az emberek saját stílusát tükrözik vissza, ezért nincs rossz választás. Amit viszont figyelembe kell venned mindenképpen, az a szoba funkciója és berendezéseinek összképe, hogy az oda illő és stílusodnak megfelelő mennyezeti lámpával térhess haza.
 10. Felszerelhetőség: Álmennyezetbe vagy egyszerűen hagyományosan a mennyezetre fúrva szeretnéd elhelyezni a kiválasztott mennyezeti lámpát? Ennek fényében válassz a vásárláskor.


[szerkesztés] Tippek

 • Ha bizonytalan vagy a lépések után is a választásban, kérd szakember segítségét az üzletben.
 • Gondoskodj a felszereléshez szükséges szerszámok beszerzéséről, vagy kérd szakember segítségét a telepítéshez is.
 • Az üzletekben általában még vásárlás előtt kipróbálhatók a termékek. Valahol kihelyezett teszt termékekkel (mintával) próbát tehetünk a tökéletes végeredmény érdekében.
 • Vannak olyan lámpák, amikben nem cserélhető az égő és az egész lámpatestet cserélni kell, ha elromlik. A beépített LED-es lámpák esetében általában 5 év garanciát adnak.
 • Különböző funkcióval rendelkező lámpák is elérhetők a piacon, például éjjelifény-funkcióval bíró berendezések is léteznek.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Szakember,
 • szerszámok,
 • pénz.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Próbáld ki a terméket vásárlás előtt, ha van rá lehetőséged!
 • A vásárlás előtt még egyszer győződj meg róla, hogy ténylegesen a számodra legpraktikusabb berendezést választottad!
 • Mennyezeti lámpa cseréjét bízd szakemberre. Ha mégis Te végzed el, áramtalanítsd a helyiséget, vagy akár az egész lakást.
 • Érdeklődj az esetleges garanciáról az üzletben!
 • A felszerelést körültekintően, egy másik személy jelenlétében, vagy szakemberrel végezd!
 • Ha nem tartózkodsz a helyiségben, a költségek visszafogása érdekében kapcsold le a fölöslegesen működő lámpát!
 • Ügyelj a rendeltetésszerű használatra!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell