Eltüntetni a szem alatti karikákat Photoshopban

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell eltüntetni a szem alatti karikákat Photoshopban?

Egy kép retusálása komolyabb szintű Photoshop-ismeretet igényel, a szem alatti karikákat és ráncokat azonban bárki könnyedén eltüntetheti.

[szerkesztés] Lépések

 1. Nyissuk meg a Photoshopot! Példánkban az 5.1-es verzióban mutatjuk be, de némi eltéréssel a többi verzióban is hasonlóan kell eljárni.Photoshop szem alatti karikak1.png
 2. File/Open-nel nyissuk meg a retusálni kívánt képet!
 3. A bal alsó sarokban található százalékos értéket nagyítsuk fel, hogy jól lássuk a szem alatti karikákat/ráncokat.
 4. A bal oldali eszköztárban válasszuk ki a Healing brush tool (Gyógyító ecset) javító eszközt.Photoshop szem alatti karikak2.png
 5. Finomítsunk az eszköz beállításaink. A kép feletti sorban megjelentek az eszköz beállításai. Photoshop szem alatti karikak3.png
  • A második kis dobozban a nyílra kattintva beállíthatjuk a méretet (size). Ezt vegyük akkorára, hogy a karika, ami megjelenik majd a képen, elfedje majd a retusálni kívánt felületet (vagyis a szem alatti duzzanatot, ráncokat).
  • Az ecset finomságát is állítsuk be (hardness). Ez eltérő lehet, legalább 40%-os legyen, hogy elkerüljük az éles átmeneteket.
  • A spacing legyen 1%-os.
 6. Vegyünk mintát! Az alt billentyű lenyomásával kattintsunk az arc olyan területére, ahol viszonylag szép a bőr. Példánkban Drew Barrymore-nál az állát vettük, de általában lehet az arccsont környéke is.
 7. Az egér jobb gombjával kattintsunk a belső szemzugba, és a gombot lenyomva tartva húzzuk végig az ecsetet a szem alatt a külső szemzugig. Photoshop szem alatti karikak4.png
 8. Ha rendben a kép, File/Save as paranccsal (Mentés másként) mentsük el. A formátumnál célszerű kiválasztani a lehetőségek közül a jpg-t, hiszen a Photoshop formátumát nem fogjuk tudni megnyitni, ha olyan gépen akarjuk megnézni, melyen nincs Photoshop, vagy nem tudjuk feltölteni pl. a Facebookra.

[szerkesztés] Tippek

 • Általában az szokott a probléma lenni, hogy amikor elhúzzuk az ecsetet, a mintavétel is arrébb megy. Ezt kiküszöbölhetjük úgy, hogy a kép fölötti beállításoknál az Aleigned mellől kivesszük a pipát, és nem vonalat húzunk az ecsettel, hanem egyenként klikkelgetünk, így mindig ugyanonnan veszi a mintát.
 • Ha valamit elrontanánk, a Historyban lépésenként visszamehetünk bizonyos számú lépésig (általában 20), vagy vissza is állíthatjuk az eredeti képet, ha a Historyban a képre kattintunk.

Photoshop szem alatti karikak1.png

 • Az eredeti képet azzal is védhetjük, ha nem azt retusáljuk, hanem készítünk róla egy másolatot. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a layersnél az eredeti képre kattintunk az egér bal gombjával, és lenyomva tartva ráhúzzuk a balról második kis ikonra a layers alján (New layer). Így egy másolatot készít róla. Erre a másolatra álljunk rá, és így végezzük el a változtatásokat, így az eredeti képet megóvjuk.
 • Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl mesterséges a kép, elvégre - vélhetően - nem címlapra készül.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Photoshop
 • Retusálandó fénykép

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ügyeljünk rá, hogy az ecsetet úgy húzzuk el a szem alatt, hogy ne töröljük ki vele a szempillákat, vagyis az ecset széle ne érje azokat, különben természetellenes hatást kapunk.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

 • Saját tapasztalat

Az oldal szerzői

Kiscsillag